NB I

Bajnokverő Békéscsaba – megint újonctól kapott ki a Vidi

A Videotonnak helyzete sem volt az újonc otthonában, viszont két gólt is kapott az első félidőben.
OTP Bank Liga, 10. forduló
Békéscsaba 1912 Előre – Videoton FC 2-0 (0-0)
Békéscsaba, 1400 néző. Játékvezető: Fábián
Békéscsaba: Ilizi – Bényei, Vadász (Bagi, 59.), Fehér Zs., Fabio – Calvente (Kertész, 91.), Spitzmüller, Borbély, Laczkó, Viczián – Birtalan (Szilágyi, 77.). Edző: Zoran Szpisjak
Videoton: Danilovics – Nego (Oliveira, 75.), Vinicius, Lang, Stopira – Pátkai (Rudolf G., 66.), Simon Á., Pölöskei Zs. – Gyurcsó, Szuljics, Kovács I. (Feczesin, a szünetben). Edző: Pető Tamás
Gólszerzők: Viczián (22.), Calvente (45.)

Valószínűleg senki nem gondolta, hogy az élvonal harmadához közeledve, a tizedik fordulóban kiesési rangadó lesz az újonc Békéscsaba és a címvédő Videoton mérkőzése, pedig kis túlzással erről volt szó, hiszen a házigazda viharsarkiak az utolsó, a tavaszi aranyérmes székesfehérváriak pedig a tizedik helyen álltak.

A hazaiak számára pechesen indult a találkozó, a bemelegítésnél Balogh megsérült, Vadász került a helyére. A meccs elején sem látszott, hogy nagy különbség lenne a két csapat között, a tavalyi bajnok néhány beadásig jutott, az újonc békéscsabaiak pedig a 21. percben gólig, némileg váratlanul: Laczkó Zsolt beadását Lang Ádám kifejelte, de csak Viczián Ádámig, aki levette a labdát, és 19-20 méterről a kapu jobb oldalába lőtt (1-0).

A kapott gól után sem lett veszélyesebb a Videoton játéka, Gyurcsó felívelései nem okoztak sok gondot a hazai védelemnek. A másik kapunál egy alkalommal Langnak kellett fejjel tisztáznia a gólszerző Viczián elől, majd Bényei lövését védte Danilovics. A félidő hajrájában Szuljicsnak volt egy szép cselsorozata, de amúgy tanácstalan volt a Vidi. Bezzeg a lilák: a 45. percben szépen kontrázott a Békéscsaba, Birtalan és Calvente játszott össze, utóbbi pedig tíz méterről a kapuba lőtt. 2-0-s előnnyel mehetett pihenőre a taktikusan futballozó Békéscsaba.

Pető Tamás alighanem belátta, hogy ezúttal nem jött be a csatár nélküli felállás, a szünetben beküldte Feczesint, Kovács István helyére. Sok látszata nem volt a félidő első felében, mert továbbra sem jöttek a vendéghelyzetek. A csabai sérüléslánc viszont folytatódott, mert a beugró Vadász Viktort is le kellett hozni.

A veszélyesebb megoldások továbbra is a Békéscsabához fűződtek, ilyen volt például Viczián kevéssel mellésurranó labdája, igaz, előtte Gyurcsó is eljutott legalább a lövésig, de blokkolták a kísérletét a védők. Calvente és Vinicius találkozása a Vidi brazil bekkjének fájt jobban, aki csak ápolás után tudott visszatérni a pályára. Az utolsó negyedórára kockáztatott a vendégek edzője, a jobbhátvéd Nego helyére Oliveirát küldte be.

A portugál nem is tétlenkedett, a 79. percben majdnem szépített, miután Feczesin továbbcsúsztatott egy beadást. Oliveira a hosszú oldalon érkezve tüzelt, a labda egy védőről pattant szögletre. Rengeteget volt a labda a vendégeknél, de minden beadásuk kijött a védőfalról. Amikor pedig nem, még ott volt Ilizi, aki a 88. percben megfogta Vinicius fejesét. A Békéscsaba teljesen megérdemelten nyert, megszerezve második győzelmét – a Vidi pedig elkövette azt a bravúrt, hogy bajnok létére mindkét újonctól kikapott.

forrás: vidi.hu

– Nagy dicséret jár a Békéscsabának, ahogy küzdött, játszott, az mindenképpen győzelmet érdemelt. A mutatott játéka alapján viszont a Videotonnak nem a nemzetközi kupaszereplésben, hanem másban kell gondolkodnia, lassan nem előre, hanem hátra kell néznie a tabellán. Ez azonban a Békéscsaba érdemeiből nem vesz el semmit sem, nagyon sokat tett a sikerért, mindenki száz százalékot nyújtott, így győzték le a bajnokot: mentálisan és fizikálisan is sikerült felülmúlni az ellenfelet, rendben volt a csapat. A hazai együttes tudta, hogy kontrára kell játszani, és kettőből kettőt be is lőtt – mondta a Rangadó.hu szakértője, Szenti Zoltán, a Békéscsaba egykori kiváló játékosa.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik