NB I

Egy év alatt épülhet fel az új Vidi-stadion

Decemberben megkezdődnek a bontási munkálatok, 2016 áprilisában indul az új, 14 ezres aréna építése.

Kapcsolódó cikkek

Székesfehérvár közgyűlése zárt ülésen fogadta el a Sóstói Stadion rekonstrukciójára vonatkozó terveket. Az építkezésről és az új Videoton-stadionnal kapcsolatos tervekről sajtóbeszélgetésen tájékoztatta a média munkatársait Dr. Cser-Palkovics András polgármester.

A már korábban nyilvánosságra került látványtervek mellett új információkat is megosztott a város vezetése a nyilvánossággal. Ezek szerint 14 ezer néző befogadására alkalmas, UEFA 4-es kategóriába tartozó modern, többfunkciós létesítmény épül Fehérváron. Válogatott találkozók, Európa- és világbajnoki selejtezők és csoportmérkőzések, Bajnokok Ligája-csoportmeccsek és az egyenes kieséses szakaszban játszandó találkozók lebonyolítására is alkalmas lesz az új stadion (a BL-ben csak a negyeddöntőtől nem rendezhetnének itt meccseket, a befogadóképesség korlátai miatt).

A száz százalékban fedett lelátókkal körülvett pályán U19-es és U21-es világbajnoki mérkőzéseket is játszhatnak az előírások szerint. A polgármester elmondta, a közönséget továbbra is élénken foglalkoztatja a stadion sorsa, saját Facebook-oldalára tegnap este kirakott információit néhány óra alatt majdnem a jövőbeni stadion befogadóképességének megfelelő létszámban osztották meg a fehérváriak…

A rekonstrukció nem csak a Sóstói Stadionra, hanem a környékre is vonatkozik, a sóstói természetvédelmi területen látogatóközpontot, kiállítási teret és egy harminc méter magas kilátót is építenek. Természetesen a multifunkcionalitás a stadionra is jellemző lesz, rendezvénytér és egy ötszáz fős konferenciaterem is lesz az arénán belül.

Az építkezés ütemtervéről megtudtuk, hogy a bontási munkálatok már idén decemberben elkezdődnek és várhatóan 2016. január végéig be is fejeződnek. A közbeszerzési eljárások után az új stadion építése 2016 áprilisában kezdődik, a tervezett befejezés időpontja 2017 júniusa – gyakorlatilag alig több mint egy év alatt épülne fel az új létesítmény. A közbeszerzési eljárás idén október-novemberben indul be: a Rangadó.hu kérdésére a polgármester elmondta, a többszöri korábbi csúszások után most valóban a tervezett időpontokban kezdődnek majd a munkálatok.

A fehérvári sportbarátokat a városháza dísztermében egy szurkolói fórumon tájékoztatják majd a részletekről, ennek időpontja is október-november lesz. A jelenlegi stadion épületével kapcsolatban elhangzott, hogy a főépület nagy része megmarad az új formában is, a jó állapotban lévő székeket pedig a székesfehérvári, illetve Fejér megyei kistelepülések különböző sportpályáira szállítják át.

Dr. Cser-Palkovics András úgy fogalmazott: a startpisztoly a közgyűlés határozatával eldördült, a száz százalékban állami forrásból, 11 milliárd forintból készülő új beruházás építése immáron visszafordíthatatlanná vált. A klubbal folyamatosan egyeztetnek a tervekről, a cél, hogy a – remények szerint nemzetközi kupaszereplést is hozó – 2017–2018-as szezont már az új Sóstói Stadionban kezdhesse a Videoton. A munkálatok alatt a piros-kékek Felcsúton, a Pancho Arénában játsszák hazai mérkőzéseiket.

Olvasói sztorik