NB I

Az Újpest „kezeskedett” a sima Vidi-sikerről

A második félidőben lefutballozta megfogyatkozó ellenfelét a bajnok, Gyurcsó Ádám duplázott.
OTP Bank Liga, 9. forduló
Videton FC – Újpest FC 3-0 (0-0)
Székesfehérvár, 2600 néző. Játékvezető: Solymosi
Videoton: Danilovics – Nego, Lang, Vinícius, Stopira – Pátkai, Simon, Pölöskei Zs. (Szolnoki, 73.) – Oliveira (Kovács I., 69.), Szuljics, Gyurcsó (Feczesin, 88.). Edző: Pető Tamás
Újpest: Balajcza – Litauszki, Heris, Kálnoki Kis, Mohl – Nagy G. (Kabát, 84.), Balogh B., Balázs B. (Filkor, 54.), Andrics – Sallói (Tóth P., 66.), Diagne. Edző: Nebojsa Vignevics
Gólszerzők: Gyurcsó (58., 85 – az elsőt tizenegyesből), Kovács I. (89.)
Kiállítva: Heris (72.)

„Keresztül-kasul” keveredtek a két csapatban a másikhoz is kötődő emberek: Kovács Zoltán az újpestiek legendájából lett fehérvári sportigazgató; a Videoton kezdőcsapatában szereplő Nego és Szuljics nemrég még Újpesten játszott, amint az újpesti Mohl Dávid korábban Fehérváron; a lila-fehérek fiatal csatára, Sallói Dániel pedig a fehérvári nevelésű, egykori Vidi-középpályás Sallói István fia.

A Vidi kispadján a pletykák szerint utoljára ült bajnoki mérkőzésen Pető Tamás. A megbízott edző helyére az aktuális „tuti” szerint hamarosan bejelentik a volt szövetségi kapitányt, Egervári Sándort. Pető mindenesetre tovább kísérletezett, ezúttal Pölöskei Zsolt és Pátkai is a kezdőcsapatban kapott helyet, Szuljics pedig a középcsatár posztján kezdett.

Az első nyílt színi tapsot az újpesti Andrics kapta, bár nem elismerésként: a fehérvári nézők jól szórakoztak rajta, hogy kapura lövéséből majdnem bedobás lett. Rögtön utána viszont jól találta el a labdát, erős beadását Danilovicsnak kellett kivetődve megfognia. A 12. percben Sallói is megmutatta, hogy képes ilyen kajla lövésre, abból tényleg taccs lett…

A hazaiak viszont még egy rosszul sikerült lövésig sem jutottak az első negyedórában. Gyurcsó, Oliveira és Szuljics gyorsaságát nem nagyon sikerült kihasználni, ha pedig mégis, akkor a pontos beadás hiányzott. A 26. percben láttuk az első hazai helyzetet, Gyurcsó védőkről levágódó lövése után Pölöskei ismételt 14 méterről, de ballal a bal sarok mellé lőtt. A 32. percben közel járt a Vidi: Oliveira elfutása és átívelése után a jobb oldalon Nego hat méterről kapásból lőtt, Balajcza bravúrral védett.

És megint Balajcza: Oliveira átküzdötte magát a határozatlan Herisen és jó helyzetből tüzelt, az újpesti kapus szép vetődéssel hárított. Ez is helyzet volt és válaszul ziccer jött a túloldalon, Diagne és Sallói is gólt lőhetett volna, de Danilovics és a védők a gólvonal elől tisztáztak. Tartalmas perc volt. Majd Diagne nyargalt el egy kontrával, Balázs Benjámin középen futott vele és várta a passzt, a légiós inkább kirúgta a labdát a stadionból. Aztán megint a Vidi következett, szép Szuljics, Oliveira váltás után a portugál beadását Gyurcsó elől tisztázták az ötösön. Eseménydús lett a félidő hajrája, a védelmek ingatagságát látva úgy tűnt, előbb-utóbb jön a gól is valamelyik kapuba.

A második félidőt aktívabban kezdte a hazai csapat, Oliveira és Nego a két szélen rendre felért a tizenhatoshoz, Balajczának pedig Gyurcsó elől kellett kifutva mentenie. Az 58. percben mégis helyzet nélkül szerzett vezetést a Vidi: Gyurcsó beadásába Mohl bal kézzel belekapott a büntetőterületen belül, egyértelmű tizenegyes. A büntetőből Gyurcsó higgadtan lőtt a kapu közepébe (1-0).

Az újpestiek sokáig nem találták az utat a hazai kapu felé, egy fölé szálló Diagne-fejesen kívül semmit nem mutattak támadásban. Pölöskeit ápolni kellett egy ütközés után, be is ment az öltözőbe, a Videoton viszont nem cserélt, egy ideig tíz emberrel játszottak a hazaiak. És aztán az Újpest is, csak más okból: a Kovács Istvánt hátracsapva meglegyintő Heris megkapta második sárga lapját és kiállt. Két újpesti is végzetesen rosszul használta tehát a kezét, amit a hazaiak köszöntek szépen.

A 81. percben Kovács az Újpest-térfélen rágyorsított, maga mögött hagyta a védőket, de a tizenhatoshoz érve kibillent az egyensúlyából és lövésig sem jutott. Nebojsa Vignjevics a hajrában teljesítette az újpesti szurkolók kérését és pályára küldte a tavasz óta először szerepet kapó Kabát Pétert. Még szinte be sem ért a pályára, amikor kis híján minden eldőlt, Gyurcsó lefutotta a védőket, de ellőtte a labdát a hosszú sarok mellett. Egy percre rá már nem hibázott: miután a vendégvédők végignézték, hogy egy bedobással (!) begyalogol a kapu elé, belőtte a ziccert (2-0). Ő az első duplázója idén a bajnokcsapatnak, amely másodszor jutott el két gólig egy meccsen.

A teljesen szétesett liláknak Kovács adta meg a kegyelemdöfést, Szuljics passzával lépett a nem létező védelem mögé és magabiztosan lőtt a kapu jobb oldalába. A hosszabbításban kis híján még Szuljics és Szolnoki is betalált, kisebb gálát rendezett a címvédő. Ha Pető Tamás valóban ezzel a meccsel köszönt el a vezetőedzői poszttól, szép búcsú lett.

– Az első tíz percben az újpestiek megpróbálták letámadni a Videotont, de belesétáltak a csapdába. A hazaiaknál Gyurcsó Ádám volt kinevezve csatárnak, de a középpályán is gyors játékosok szerepeltek, akiknek nagy területet hagytak a vendégek – kezdte a Rangadó.hu szakértője, Nagy László, az Újpest olimpiai bajnoka, korábbi vezetőedzője. – Az első félidőben kapkodó játékot, és itt is, ott is egy-egy lehetőséget láthattunk, aztán a fordulás után a tizenegyes és a kiállítás megpecsételte az újpestiek sorsát. Addig is sokkal többet támadást vezetett a Videoton, a vendégek viszont nem tudtak lehetőségeket teremteni a labdaszerzésekből. Ha Szuljics többet passzol, még több gólhelyzetet teremthetett volna, de a második félidei játéka miatt ilyen különbséggel is megérdemelten nyert a fehérvári csapat, amely alaposan megerősödött, részben az Újpestről érkező két játékosnak is köszönhetően. Továbbra sem tetszik az Újpest támadójátéka, mert alig teremtenek helyzeteket. Tíz emberrel is próbálkoztak, de semmi átütőerő nem volt bennük.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik