NB I

Gigabüntetést kapott az Újpest

Ahogy várható volt, komoly szankciót alkalmazott az MLSZ a derbin történtek miatt.

Kapcsolódó cikkek

A fegyelmi bizottság a Ferencváros elleni, szombati bajnoki mérkőzésen történt szurkolói rendbontások miatt súlyos, kétmillió forintos pénzbüntetéssel és szektorbezárással büntette az Újpest FC-t – olvasható az MLSZ honlapján.

Az újpesti szektorból a mérkőzés közben kilenc alkalommal, ismétlődően, hosszabb ideig skandáltak a szurkolók súlyosan megbotránkoztató, trágár kifejezéseket, a többi között más sportszervezeteket szidalmazva. A hazai szurkolók a stadionba történt beléptetésénél – a nem megfelelő átvizsgálás miatt – jelentős mennyiségű hang-, füst- és fényhatású pirotechnikai eszközöket tudtak bevinni a lelátóra, és ezeket több alkalommal használták is.

A mérkőzés ötvenedik percében három darab, erős hanghatást előidéző, továbbá megszámlálhatatlan eszköz által gerjesztett erős piros fényhatás után füst borította el a D-szektor jelentős részét és az ellenfél térfelének egy részét.

Az újpesti szurkolók a mérkőzés alatt a D-szektort a játéktértől elválasztó kerítésre szexuális tartalmú, egyesek számára sértő drapériát helyeztek ki, illetve a mérkőzés 72. percében a kispadokkal szemközti szektorból egy félliteres műanyag sörös poharat, amely sörrel félig volt töltve, bedobtak a játéktérre.

A bizottság döntése meghozatalánál súlyosító körülményként értékelte, hogy az Újpest visszaesőnek minősül, illetve azt is, hogy a klub a szurkolók fenti megnyilvánulásai alkalmával csak a mérkőzés 3., 37. és 50. percében tett intézkedést, amikor hangosbemondón keresztül sportszerű szurkolásra hívta fel a figyelmet.

Az MLSZ fegyelmi bizottsága szeptember 15-i ülésén az alábbi határozatokat hozta:

OTP Bank Liga

Iszlai Bence (Haladás), mert amikor a labda számára nem volt megjátszható közelségben szándékosan, alkarral arcon csapta ellenfelét 4, Bacsa Patrik (Diósgyőr), mert a játékvezető személyére sértő kifejezést használt 3, Balogh Norbert (Debrecen) 1, Gera Dániel (MTK) 1, Szabó János (Paks) 1 soron következő felnőtt bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

Máté Csaba edző és Bali Péter edző (mindkettő FTC) a mérkőzéssel kapcsolatos sportszakemberi tevékenységtől 1-1 soron következő NB I-es bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

Az Újpest–Ferencváros mérkőzéssel kapcsolatban az Újpestet, mint visszaesőt rendezési hiányosságok, szurkolóinak másokat megbotránkoztató (más sportszervezetek szidalmazása, politikai tartalmú szöveg használata) magatartásáért, jelentős mennyiségű pirotechnikai eszköz beviteléért és használatáért, tárgy játéktérre dobásáért, szexuális tartalmú, sértő drapéria kihelyezéséért kétmillió pénzbüntetés megfizetésére kötelezik, továbbá elrendeli a sportszervezet soron következő hazai NB I-es bajnoki mérkőzésén a Szusza Ferenc Stadion teljes D-szektorának lezárását is. A bizottság az FTC-t szurkolóinak megbotránkoztató magatartásáért (az ellenfél szidalmazása) miatt 50 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezik.

Tárgyalás megtartása után a Diósgyőr–Újpest mérkőzéssel kapcsolatban az Újpesttel, mint visszaesővel szemben kiszabott 1.300.000 forintos pénzbüntetést hatályában változatlanul fenntartották.

NB II

Nagy Olivér (Szigetszentmiklós), mert amikor a labda számára nem volt megjátszható közelségben térdelő ellenfelét szándékosan megütötte 4, Simon Attila (Gyirmót), mert a játékvezető személyére sértő kifejezést használt, amiért kiállították, majd levonulás közben a játékvezető személyére ismételten sértő kifejezést használt 4, Völgyi Dániel (Gyirmót) mert két sárga lapos figyelmeztetés után kiállították, majd levonulás közben a játékvezető személyére sértő kifejezést használt 4 soron következő felnőtt bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

Horváth Ferenc vezetőedző (Szigetszentmiklós), mert a játékvezető ítélete ellen sportszerűtlenül reklamált a mérkőzéssel kapcsolatos sportszakemberi tevékenységtől 2 soron következő NB II-es bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

Várhidi Péter sportigazgatót (Szigetszentmiklós), mert a játékvezetők működése ellen szóval, sértő módon tiltakozott 100 ezer forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezték.

Tárgyalás megtartása után Bognár György szakmai igazgató minden labdarúgással kapcsolatos sportszakemberi tevékenységtől három hónapra szóló eltiltását két hónapra szóló eltiltásra mérsékelték.

NB III

Martinez Arturo Emanuel (Tatabánya) 1, Földes Milán (Dorog) 1, Tóth Csaba (Tiszaújváros) 1, Markek Tamás (RKSK) 1, Tóth Péter (Szekszárd) 1, Balogh Milán (Gyula), mert amikor a labda számára nem volt megjátszható közelségben megrúgta ellenfelét 2, Csepregi Richárd (Újbuda) 1, Huszár Gergő (Békéscsaba) 1 soron következő felnőtt bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

Zsók József (Szekszárd), mert amikor a labda számára nem volt megjátszható közelségben ellenfelébe rúgott, aki súlyos sérülést szenvedett meg kellett műteni, a mérkőzésen való részvételtől 2015. szeptember 15. napjától kezdődően 3 hónapra szóló eltiltást kapott.

Bocsi Zoltán vezetőedző (Tiszaújváros), mint visszaeső, mert a játékvezető ítéletei ellen sorozatosan reklamált a mérkőzéssel kapcsolatos sportszakemberi tevékenységtől 2, Gyűrki István technikai vezető (Hódmezővásárhely), mert a játékvezető ítélete ellen sportszerűtlenül reklamált és azt felszólításra sem hagyta abba a mérkőzéssel kapcsolatos sportszakemberi tevékenységtől 2, Varga László edző (Komló) a mérkőzéssel kapcsolatos sportszakemberi tevékenységtől 1 soron következő NB III-as bajnoki mérkőzésre szóló eltiltást kapott.

A Felsőtárkány–Nyíregyháza mérkőzéssel kapcsolatban a Nyíregyházát, mint visszaesőt szurkolóinak másokat megbotránkoztató (más sportszervezetek szidalmazása) magatartásáért 50 ezer forintos pénzbüntetés megfizetésére kötelezik.

Olvasói sztorik