NB I

Pakson is kikapott a bajnok

Hiába játszott sokáig emberelőnyben a Videoton, megint csak a saját kapuját tudta bevenni. A Csertői-csapat az öngól után tizenegyesből is betalált.
OTP Bank Liga, 8. forduló
Paksi FC – Videoton FC 2-0 (1-0)
Paks, 1200 néző, játékvezető: Iványi
Paks: Molnár P. – Kulcsár D., Gévay, Lenzsér, Szabó J. – Hahn (Koltai, 86.), Bertus, Szakály D., Papp (Kesztyűs, 56.), Bartha – Balázs Zs. (Vági, 56.). Edző: Csertői Aurél
Videoton: Danilovics – Nego, Vinicius, Lang, Szolnoki (Stopira, a szünetben) – Oliveira, Kovács I., Simon Á. (Pölöskei Zs., 61.) – Szuljics, Feczesin (Rudolf G., 61.), Gyurcsó. Edző: Pető Tamás
Gólszerzők: Vinicius (öngól, 28.), Szakály D. (tizenegyesből 58.)
Kiállítva: Szabó J. (50.)

Az élvonal nyolcadik fordulóját címvédő létére kiesőhelyről váró Videoton a Paks otthonába látogatott szombaton, továbbra is az ideiglenes edző, Pető Tamás irányításával.

Az újonnan igazoltak közül a jobbhátvéd Nego és a szélső Szuljics is a kezdőcsapatban kapott helyet a vendégeknél, akik papíron három csatárral álltak fel. Az első lehetőségre majdnem negyed órát kellett várni, de abból sem lett sok minden, Gyurcsó lőtt a sorfalba egy szabadrúgást.

A 19. percben Gyurcsó szöglete után Feczesin fejesét mentette együttes erővel Molnár Péter és a paksi védelem. Aztán utolérte idei végzete a Videotont: a 28. percben Szakály Dénes szabadrúgása úgy került a kapuba, hogy mint kiderült, Vinícius ért bele utoljára a labdába. Az idei bajnokságban ez már a harmadik öngóljuk volt a fehérváriaknak (1-0).

A brazil védő javíthatott volna a másik kapunál, de egy szöglet után mellé lőtt. A Paks majdnem megduplázta az előnyét, Szabó János 16 méteres lövését Danilovics a kapufa segítségével hárította. A Videoton nem tudott érdemben veszélyeztetni a szünetig.

A második félidőre érkezett a régi-új ember, Stopira is a Vidibe. De nem ő hozta a fordulat lehetőségét, hanem a Szabó János, Iványi Zoltán tandem: előbbi elesett a tizenhatoson belül, utóbbi pedig színészkedésért felmutatta neki a sárga lapot – mivel ez a második volt, emberhátrányba került a Paks.

És mégis ők lőtték a következő gólt! Ezúttal Bartha került a földre a Videoton büntetőterületén, Iványi most jogosnak látta a tizenegyest. Szakály Dénes pedig korábbi csapata ellen büntetett, bár Danilovics hozzáért a középre küldött labdához (2-0).

A paksiaktól a csereként beállt Vági András talán megsajnálta kicsit a vergődő ellenfelet, kétszer egymás után veszélyeztette saját kapuját, másodszor Molnár Péter bravúrja is kellett, hogy ne legyen öngól. A 71. percben egy vendégszöglet után kezezésgyanúsan pattant le a labda a hazai védőkről, de a játékvezető nem ítélt büntetőt.

Próbálkozott a Videoton, Kovács István lövése a blokkról jött le, Oliveira jóval közelebb járt a gólhoz, de hiába került helyzetbe, nem tudott túljárni az ismét bravúrosan védő Molnár eszén. A paksi kapus a 84. percben tovább keserítette a fehérváriak életét, ekkor Gyurcsó lövését szedte ki a léc alól.

A végére nem maradt tölténye a Vidinek, amely továbbra is mélyponton van, úgy tűnik, a válogatott szünet alatt sem sikerült felrázni a csapatot. Kérdés, mikor, és főleg ki teszi majd meg, mert Pető Tamással a jelek szerint nincs előrelépés. A Paks megérdemelten nyert, megszerezve harmadik idei győzelmét. A bajnok kiesőhelyen áll, nyolc forduló alatt mindössze öt gólt lőtt. Mármint a jó kapuba…

– Úgy láttam, a két csapat közül a Paks tudta megvalósítani tökéletesen, amit tervezett – kezdte a Rangadó.hu szakértője, Kiss Baranyi Sándor, az MLSZ Edzőképző Központjának instruktora. – Jól megszervezték a csapatjátékukat, felmérték, mire képesek és igyekeztek megvalósítani. A Videotonon őszintén szólva nem láttam, mit szerettek volna játszani. A kiállításig és az azt követő kettős cseréig nagyon pontatlanok, tanácstalanok voltak. Nem találtak rést a paksiak zárt védekezésén, a két szélső hátvédet is passzívnak éreztem, ezért nem voltak képesek létszámfölényt kialakítani a támadások során. Keveset mozogtak mélységben a játékosaik, ez pedig a Paksnak kedvezett, hiszen zártan, szervezetten védekeztek és igazából nem is állította őket nagy feladat elé az ellenfél. Függetlenül attól, hogy a Paks vezető gólja szerencsés volt és akadt a Vidinek is helyzete, azt gondolom, ilyen minőségű játékosállománnyal sokkal többet kellett volna kezdeményezniük.
Olvasói sztorik