NB I

Sok jegy van még az Újpest–Fradira

A szombat esti derbire 9750 szurkoló mehet be, de kedd estig csak 4100 belépő talált gazdára.

Kapcsolódó cikkek

Közös reggelivel egybekötött sajtóbeszélgetést rendezett szerdán délelőtt az Újpest FC, az esemény apropója természetesen a szombat esti, Ferencváros elleni derbi volt, de számos egyéb téma is szóba került.

A magyar–román válogatott mérkőzés előtt a mieink szövetségi kapitánya kijelentette, hogy hazai pályán is elégedett lenne a döntetlennel. A Rangadó.hu felvetésére Balajcza Szabolcs csapatkapitány elmondta: ezen a rangadón ilyesmiről szó sem lehet, egyrészt azért, mert a Fradi elleni derbik a legfontosabb meccsek a szezonban, másrészt pedig azért, mert a közelmúltban számos döntetlent játszottak, ezzel meglehetősen sok pontot elvesztettek.

A tapasztalt kapus – Litauszki Róberttel egyetértésben – elárulta, hogy a zöld-fehérek soraiból Böde Dánielt és Gera Zoltánt is szívesen látná a csapattársai között, Újpesten. Azt is megtudhattuk, hogy a klub légiósai között még mindig vannak olyanok, akik nem sokat tudnak az Újpest és a Fradi örök rivalizálásáról, nekik el kell magyarázni, milyen fontos rangadó előtt állnak; a magyar játékosokat és a régebb óta ittlévő külföldieket viszont inkább vissza kell fogni, nehogy túlpörögjenek, már az elmúlt napok során is voltak kemény párharcok az egymás közti játék során. A Fradi ragyogó veretlenségi sorozatát nem nevezte ijesztőnek, inkább tiszteletre méltónak tartja.

Balajcza elmesélte, hogy a HLSZ közelmúltbeli közgyűlésén az MTK és a Debrecen játékosai közül néhányan úgy vélekedtek, ha az Újpest nem veri meg a Fradit, akkor senki…

A két játékos elmondása szerint a liláknak olyan szempontból nem jött jól a válogatott miatti szünet, hogy Diósgyőrben kikaptak, ráadásul a 92. és a 94. percben kapott gólok miatt győztes állásról buktak, ami miatt nagyon csalódottak voltak. Több klubnál is kaptak néhány nap pihenőt a labdarúgók a múlt héten, de a lilák vezetőedzője, Nebojsa Vignjevics inkább mini alapozást vezényelt.

Dr. Gyarmati Eszter ügyvezető elmondta, hogy a biztonsági rendelkezések miatt csak 9750 belépőjegyet adhatnak el a szombat esti meccsre, ebből kedd estig 4100 kelt el, de reménykednek, hogy a lehetőségekhez képest telt ház lesz. Ismert, hogy a Fradi-szurkolók egy része a Megyeri út elején, a stadionhoz közeli helyen szeretnék megtekinteni az összecsapást óriáskivetítőn, de ezt a klub részéről nem nézik jó szemmel, pláne a magyar–román előtt, alatt és után történt utcai harcok fényében. Szerda délután lesz egy újabb értekezlet a biztonsági követelményekkel kapcsolatban, akkor ezt a témát is szóba fogják hozni a rendőrség képviselőinek.

A családi szektor természetesen most is üzemelni fog a szokásos kiegészítő programokkal, hiszen azt szeretnék elérni, hogy a derbire is inkább egy remek családi időtöltésként tekintsenek a szurkolók, ne pedig háborúként.

A klub pénzügyi igazgatója, Kovács Sándor elárulta, hogy a jegybevételek sajnos „szabad szemmel nem látható” részét alkotják az éves költségvetésnek. Mindezt a következő adatokkal érzékeltette: tavaly március végétől a naptári év végéig nagyjából 42 millió forint folyt be a jegyekből, a gazdasági társaság pedig egymilliárdos mínusszal zárt. A fiatal játékosok szerepeltetéséből, a külföldi légiósok limit alatt tartásából és az úgynevezett szerencsejáték-pénzekből összeálló központi támogatás már komolyabb tétel, körülbelül 400 milliót tesz ki egy évben. Gyarmati Eszter hangsúlyozta, hogy a vezetőedzőnek nem a MLSZ-kritériumok alapján kell összeállítania a kezdőcsapatot, ezért például a légiós-szabálynak nem is mindig tesznek eleget.

És ha már a pénzügyeknél tartunk: az ügyvezető-asszony elmondása szerint a belga tulajdonos, Roderick Duchatelet enyhén szólva nem örült a legutóbbi, 1.3 milliós fegyelmi büntetésnek, de a Fradi elleni derbi közelsége miatt nem akart belőle ügyet csinálni, hogy a szombati meccs a lehető legjobb hangulatú legyen. Tárgyalás megtartását kérték az MLSZ-től, aztán szükség esetén fellebbeznek majd. Újpesten igyekeznek az ilyen dolgokat házon belül rendezni, élnek a kizárás intézményének lehetőségével, állítólag ezekre a törekvésekre a szövetségben enyhítő körülményként tekintenek.

Elhangzott az is, hogy a tulajdonos soha nem szokott bejárni az öltözőbe, még ilyen rangadók előtt sem, nem tart lelkesítő beszédet (szerinte ez az edző dolga), és nincs külön prémium sem a Fradi megverése esetére.

Olvasói sztorik