NB I

Szurkoljunk az északírek ellen, de ne csak ma!

Ideális esetben még lehetünk elsők vagy másodikok a csoportban, végzetes forgatókönyv esetén negyedikek is.

Kezdjük a szikár tényekkel. Hét forduló után az F-csoport állása a következő:

1. Észak-Írország 16 pont

2. Románia 15 pont

3. Magyarország 12 pont

4. Finnország 7 pont

5. Feröer-szigetek 6 pont

6. Görögország 2 pont

A hátralévő mérkőzések:

Észak-Írország–Magyarország

Finnország–Feröer

Románia–Görögország

Magyarország–Feröer

Észak-Írország – Görögország

Románia–Finnország

Feröer–Románia

Finnország – Észak-Írország

Görögország–Magyarország

Nyilván óriási meglepetés, de tény, a görög válogatott már matematikailag is elbúcsúzott az Európa-bajnoki részvételtől, hihetetlen, hogy hamarabb, mint Feröer, amely szigorúan a számok alapján még utolérheti Magyarországot a harmadik helyen.

Ahhoz elég szoros a verseny az első három helyezett között, hogy még akármelyikük megnyerhesse az F-csoportot. Matematikailag tehát létezik olyan változat is, amiben a magyar válogatott egyenes ágon jut ki majdnem harminc év után egy világversenyre. Mielőtt számolgatni kezdünk, egyet érdemes megjegyezni: a görögök permanens égését leszámítva (tehát hogy ellenük eddig szinte mindenki borította a papírformát) a csoportban az európai szinten még középszintnek sem igazán mondható válogatottak hozták az egymás ellen nagyjából várható eredményeket. Tehát kérdéses, arra lehet-e bazírozni, hogy majd most botlik meg valamelyikük. Persze, az északírek pesti sikere annak idején meglepetés volt, de épp ezért kellene ma este visszavennünk tőlük azt a három pontot. Nézzük, melyek a legoptimálisabb és a legrosszabb eshetőségek!

Akár elsők is lehetünk, ha…

Amennyiben a magyar válogatott mindhárom mérkőzését megnyeri – az északírek és Feröer ellen kis szerencsével összejöhet a duplázás, a görögök pedig már kiestek, az utolsó meccs púp a hátukra, nem szakadnak meg ellenünk –, akkor 21 ponttal végez és ez legrosszabb esetben is kijutást érhet a legjobb csoport-harmadikként. Észak-Írország ez esetben csak akkor végezhet előttünk, ha a tőlünk elszenvedett mai vereség után megnyeri mindkét maradék meccsét, a görögök, és idegenben a finnek ellen. Romániánál jobbak vagyunk az egymás elleni eredményben, viszont talán nekik a legkönnyebb a hátralévő sorsolásuk, de ha csak egyszer is botlanak, mondjuk ma este a görögök, vagy októberben a finnek ellen, máris előttük vagyunk.

Ha a mieink a háromból kettőt nyernek, a 18 pont akkor is biztos – ha ebből a kettőből az egyik Észak-Írország ellen következik ma, akkor is kelleni fog a szerencse, nevezetesen a zöld-fehérek további pontvesztései. Görögország ellen és Finnországban végül is elképzelhető. Viszont a románok egy magyar vereség esetén már aligha szereznek nálunk kevesebb pontot, így őket nem tudnánk megelőzni.

Az optimista változat mindenképpen az, hogy a mieink a saját kezükbe veszik a sorsukat. Ugyanakkor ne feledjük, a csoport három első helyezettje közül az utolsó két fordulóban már senki nem játszik egymás ellen, így elvenni pontokat ma lehet utoljára egy közvetlen riválistól – illetve a románok ellen lehetett volna további kettőt. Akárhogyan is alakul tehát a mai mérkőzés, Észak-Írország és Románia további botlása mindenképpen kell majd ahhoz, hogy a biztos kijutó első két hely valamelyikére kerüljünk.

Még elbukhatunk mindent, ha…

A pesszimista forgatókönyvek közül a legevidensebb, hogy ma, és az utolsó fordulóban a görögök ellen sem nyerünk, így hiába vernénk idehaza Feröert, aligha lépnénk előrébb a harmadik helyről. Ez esetben számolgatni kell majd, lehetünk-e legjobb harmadikok (ne feledjük, a valószínűleg utolsó görögök vagy Feröer elleni eredményeket nem számolják be). A pótselejtező elérése mindenképpen reális, ahogy Dárdai Pál megfogalmazta távozása után, az már gyakorlatilag megvan.

Kivéve, ha olyan buktát produkál az utolsó három körben a válogatott, amire az eddigi teljesítménye alapján azért kevesen gondolnak – ez legfeljebb a budapesti északír meccs hajrábeli összeomlásához lenne hasonlítható. Matematikailag ugyanakkor még lecsúszhatunk a harmadik helyről: ha ma kikapunk Belfastban, miközben a finnek megverik Feröert, akkor északi rokonaink meg is érkeznek szorosan mögénk. De még ekkor is mi lennénk nyeregben, hiszen elég Feröert legyőzni az utolsó előtti fordulóban, ha közben a finnek nem nyernek Bukarestben, hogy máris tét nélküli legyen ebből a szempontból az utolsó forduló.

Egyszóval, a feladat egyértelmű: ha a magyar csapat a két idegenbeli meccséből legalább az egyiken nem kap ki és odahaza megveri Feröert, egészen biztosan legalább pótselejtezőt érő helyen végez. A bónusz persze a még feljebb kapaszkodás lenne, ehhez szurkolni kell majd az északírek ellen akkor is, ha nem velük játszunk…

Olvasói sztorik