NB I

Nem bírt egymással az Újpest és a Haladás

A vendégek a második félidőben megnyerhették volna a találkozót, de végül nem született gól.
OTP Bank Liga, 6. forduló
Újpest FC – Szombathelyi Swietelsky Haladás 0-0 (0-0)
Szusza Ferenc Stadion, 3500 néző. Játékvezető: Andó-Szabó
Újpest: Balajcza – Vadász, Litauszki, Kálnoki Kis, Mohl – Nagy G. (Cseke, 85.), Szankovics, Balogh B. – K. Hazard (Diagne, 60.), Sallói, Tóth P. (Bardhi, 60). Edző: Nebojsa Vignjevics

Haladás: Király – Angyal, Th. Wils, Jagodics M., Bosnjak – S. Wils, Iszlai, Németh M., – Gosztonyi (Popin, 85.), Halmosi (Nagy P., 72.) – Martinez (Ugrai, 27.). Edző: Mészöly Géza.

Mészöly Gézát szép emlékek fűzik Újpesthez, a lila-fehérek edzőjeként kétszer szerzett ezüstérmet a bajnokságban. Most a tizenkét meccs óta veretlen hazaiak megállításának céljával érkezett a Megyeri útra, a bajnokságot ugyancsak remekül kezdő Haladással. Valószínűleg nem sokan tippeltek arra a szezon előtt, hogy a második és harmadik helyen álló csapatok találkoznak ezen a meccsen.

Nagy meglepetésre a hazaiaknál Perovics és Szuljics csak a kispadon kapott helyet, a fiatal Tóth Patrik került a kezdőbe, míg Kabát Péter visszatérésére tovább kell várni, a rutinos csatár még mindig nem teljesen egészséges.

Az első tíz percben csak Sallói lövése jelentett eseményt, amit könnyedén fogott Király. A 17. percben Mohl fejelt mellé egy hazai szögletet. Ezzel együtt a Haladás stábjának először Martínez sérülése és ápolása miatt kellett izgulnia a meccsen. Nem is tudta folytatni, Ugrai érkezett a helyére. A 31. percben mókás jelenet zajlott a vendégkapu előtt, egy szöglet után senki sem tudta elrúgni a labdát, de nem lett belőle helyzet. Veszélyesebb volt Balogh Balázs kísérlete, az újpesti középpályás 25 méterről kevéssel lőtt mellé.

A Haladás beérte azzal az első félidőben, hogy nem engedte közel a kapujához az Újpestet, hiába volt a hazai mezőnyfölény, nem sokra mentek vele, cserébe viszont a Szombathely sem vezetett veszélyes támadást. Egyetlen tévénézőt sem fenyegetett a veszély, hogy félrenyeli a vacsorát a meccs közben…

Balogh szabadrúgásával kezdődött a második játékrész, a nem túl erős kísérlet után váratlanul helyzetet alakított ki a Haladás a túloldalon, de Kálnoki Kis szép becsúszással tisztázott Ugrai elöl. Németh Márió is vihette volna valamire, ha nem tolja meg hosszan a labdát, aztán majdnem vezetést szerzett az Újpest: Hazard lekészítését Balogh a lécre lőtte.

Jóval eseménydúsabb lett a meccs a második félidőre, Ugrai bombája után Balajcza mutatott be nagy védést. Majd a Haladás egyenlített léc-fronton, Gosztonyi találta telibe, megúszta az Újpest. A 77. percben Németh lőtt fölé-mellé jó pozícióból. Szemmel láthatóan bátrabb lett a Haladás.

A 87. percben Balajcza két hatalmas bravúrt mutatott be másodpercek alatt, előbb Ugrai fejesét, majd Stef Wils ismétlését védte. Egyik nagyobb védés volt, mint a másik. Megköszönhette a kapusának az Újpest, hogy nem került hátrányba. Így maradt a 0-0, amivel egyik csapat sem lehet elégedetlen: a Haladás továbbra is az élbolyban maradhat, az Újpest pedig tovább építette veretlenségi sorozatát.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője Tóth András, az Újpest egykori válogatott játékosa értékelte:
Fogalmam sincs, hogy történhet meg olyasmi, hogy Szuljics csak a kispadon kap helyet… Ha pedagógiai célzattal, akkor baj van a vezetéssel. Az Újpest két tehetséges támadóval, Tóth Patrikkal és Sallói Dániellel állt fel. Erről azt jutott eszembe, hogy a mi időnkben én sem Göröcs helyett kerültem a csapatba, hanem öt percet kaptam, amikor mondjuk Titi vagy egy másik játékos megsérült. Nem értem, miért kell egyik pillanatról a másikra két ilyen tapasztalatlan játékost a köztudottan jó erőt képviselő Haladás ellen betenni a kezdőbe. A szombathelyieket láttam a Videoton ellen, és tetszett a játékuk, de bizonyára Nebojsa Vignjevics is látta…
Nem akarok találgatni, és semmit senkinek a szemére vetni. Ha a háttérben az MLSZ külföldi-szabálya vagy fiatal-szabálya van, az nagy baj. Nem feltételezem ezt, de érthetetlen, hogy egy ilyen fontos meccsen – miután sorozatban döntetleneket játszik a csapat itthon – Szuljics a kispadon ül. Ez nagy hazardírozás és felelőtlenség, legfőképpen az újpesti közönséggel szemben. Ahogy mindenki várta, a Haladás masszív védekezőjátékot játszott, és a hazaiak örülhettek, hogy nem kaptak ki. Ha nincs Balajcza Szabolcs két parádés védése, akkor ez a meccs nem null-nullra végződik…
Nagyanyám mondta mindig, hogy fiam, lesz ennek még böjtje. Itthon négy mérkőzést játszott az Újpest, ebből három döntetlenre végződött. Ez vissza fog ütni, amikor tavasszal a stadionfelújítás miatt idegenben kell játszani ezeket a mérkőzéseket. Az egy pontokkal nem lehet jó eredményt elérni a hárompontos rendszerben, és a nagyon komoly mérkőzések, mint a Debrecen, vagy az FTC elleni, még hátra vannak. A csapat sorozatban nem kap ki, de ezek nem jó eredmények. Nem kell temetni a lilákat, de az elvesztett pontok nagyon fognak hiányozni.
Olvasói sztorik