NB I

Gera nélkül is hengerelt a Fradi

A Ferencváros 3-0-ra győzött a Debrecen vendégeként az élvonal hatodik fordulójában.
OTP Bank Liga, 6. forduló
Debreceni VSC-TEVA – Ferencvárosi TC 0-3 (0-1)
Debrecen, 6300 néző. Játékvezető: Szabó Zs.
DVSC: Radosevics – Jovanovics, Mészáros N., Máté P., Korhut – Zsidai (Ferenczi J., 72.), Varga J. – Bódi, Szécsi (Sidibe, 62.) – Balogh N. (Bereczki, 83.), Castillion. Edző: Kondás Elemér
FTC: Dibusz – Dilaver, Leandro, Nalepa, Ramírez – Nagy Á., Busai (Csukics, 67.) – Sesták (Varga R., 83.), Hajnal, Lamah – Böde (Radó, 67.). Edző: Thomas Doll
Gólszerzők: Böde (12.), Sesták (66.), Radó (70.)

Debrecenben játszotta az élvonal hatodik fordulójának rangadóját a százszázalékos teljesítménnyel listavezető Ferencváros, szombat este. A meccsek a helyszínen tekintette meg Bernd Storck, a magyar, illetve Gustavo Quinteros, az ecuadori válogatott szövetségi kapitánya is. Utóbbi a Fradi légiósára, Cristian Ramírezre volt kíváncsi. A vendégek nagy hiányzója Gera Zoltán volt, aki kimaradt a keretből.

Az elején Hajnal Tamás szabadrúgása a debreceni kapu előtt Varga József testéről került Radosevics kezei közé, majd Busai Attila kísérlete a keresztlécet súrolva ment fölé. A 12. percben Leandro adott ragyogó ívelt passzt Böde Dánielnek, aki néhány lépés után magabiztosan a hálóba lőtt (0-1). A túloldalon Varga József fejelt közvetlen közelről a kapufa mellé. A 24. percben Böde 11 méterről eleresztett kísérletét Radosevics lábbal védte.

Amikor Szécsi Márk átesett a tizenhatoson kívülre kifutó Dibusz Dénesen, sokan kiállítást reklamáltak, de a játékvezető – helyesen – nem látott szabálytalanságot. A 39. percben Busai Attila megdöbbentően nagy helyzet hagyott ki: a tizenegyespontról a kapu mellé lőtt, pedig csak Radosevics állt vele szemben. A szünet előtt Bódi Ádám szabadrúgását Dilaver a saját kapuja felé csúsztatta fejjel, de Dibusz kivédte. Az első félidő utolsó veszélyes megmozdulásaként Hajnal Tamás az oldalhálóba küldött egy szabadrúgást.

A fordulás után Szécsi Márk remek lövését Dibusz Dénes szögletre ütötte. Korhut Mihály szabadrúgása után Nalepa lábáról is a saját kapuja felé pattant a labda, de Dibusz vetődve megfogta. A 66. percben Busai fejjel továbbított Sesták elé, aki a kapufa segítségével megszerezte a Fradi második találatát (0-2). Négy perccel később Zsidai László hibázott hátul, Lamah ragyogó labdájára Radó András lecsapott, és szép mozdulattal a hálóba lőtt (0-3). A 93. percben Bódi remek szabadrúgását Dibusz szögletre ütötte.

A továbbra is százszázalékos FTC imponáló magabiztossággal, hétpontos előnnyel vezeti a tabellát hat forduló után.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Glázer Róbert, a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya elemezte:

Többször elmondtam már: nagyon sajnálom, hogy ez a két csapat kiesett a nemzetközi kupából, mert szerintem nemzetközi szintű futballra képes mindkettő. Azt vártam, hogy továbbjutnak, de nagyon rövid volt a nyári pihenő, nem tudtak megfelelően regenerálódni, és nem voltak jó formában.

Nagyon vártam ezt a mérkőzést, mert győriként, és volt ETO-játékosként is nagyon szurkolok ennek a két klubnak. Az FTC egyértelműen az ország egyik legnépszerűbb csapata, a DVSC pedig az utóbbi tíz évben a legjobb teljesítményt nyújtotta. Sokkal több nézőt vártam, azt gondoltam, nagyjából telt ház lesz, pláne, hogy a Debrecen a múlt héten győzött Diósgyőrben. A Fradi érdekes összeállításban, 4-1-4-1-es szerkezetben kezdett. Busai Attila a középpályán szabadon mozgott, hol éket játszott, hol visszalépett, és Sesták is rendszeresen elhagyta a helyét.

Kondás Elemér részéről jó ötlet volt a 4-3-3-as szerkezet, amelyben Varga József sokat futott, sokat támadott, szinte mindig a támadó harmadban tartózkodott volt. Mészáros Norbert gyorsasága megkopott, Máté Péter pedig kimondottan lassú. A Fradi kezdett jobban, majd az első húsz percet követően kezdett feljönni a házigazda, mert Jovanovics és Korhut a két oldalon bátrabban ment fel. Varga előtt nagy helyzet adódott, de mellé fejelt, aztán jött az első gól, ami előtt Jovanovics teljesen belógott, ezért Böde Dániel nem volt lesen. A pontrúgások mindkét oldalon jók voltak, de a másik csapat semlegesítette ezeket, hiszen felkészültek belőlük.

A szünet előtt Busai Attila eldönthette volna a találkozót, majd a fordulás utáni időszakot megnyomta a Debrecen, érezhető volt, hogy egyenlíteni fognak, odaszögezték a vendégeket, akiknek negyed órán keresztül momentumuk sem volt, de érkezett a megnyugtató második Fradi-gól. Ezután a zöld-fehérek megint kemény- és sokpasszos focit produkáltak, a szerkezetüket megtartva mentek előre. Ha egy csapat jó formában van, akkor jellemző, hogy néhány játékosa nemzetközi szinten is jónak számító teljesítményt nyújt, ilyen volt ma Leandro, Nagy Ádám, Hajnal Tamás, Böde Dániel és Lamah is. Utóbbiról a múltkor mondtam, hogy gyengén focizott, most viszont bejátszotta az egész pályát. Lehetett látni, hogy a fővárosiak élezték a játékot.

A debrecenieken viszont görcsösséget láttam, a közönség is kezd eltávolodni tőlük, nincs akkor önbizalmuk, mint a FTC-nek. Szinte csak a Barcelona tudja megcsinálni, hogy ennyit passzoljanak egymáshoz a játékosai, persze, nem akarom összehasonlítani a katalánokat a Fradival. Sajnáltam a DVSC-t, kíváncsi lettem volna, mit tud lépni a Ferencváros, ha egyenlítenek a hazaiak. Összességében teljesen megérdemelten nyert a vendégcsapat. Mindkét együttes kőkeményen alkalmazta a letámadást, az ellenfél térfelén próbálták visszaszerezni a labdát, ezért volt az átlagosnál lüktetőbb, lendületesebb a meccs. A múlt heti Fradi–MTK találkozónál egy fokozattal jobb volt. Bízom benne, hogy a Debrecen talpra áll, mert azáltal a magyar foci is jobb lesz.

Olvasói sztorik