NB I

Az MTK padlóra küldte a Diósgyőrt

A kék-fehérek öt gólt lőttek az angyalföldi albérletben; a miskolciaktól két embert kiállítottak.
OTP Bank Liga, 4. forduló
MTK – Diósgyőri VTK 5-0 (2-0)
Illovszky-stadion, 850 néző. Játékvezető: Erdős
MTK: Hegedüs L. – Bese, Vukmir, Grgics, Vadnai – Szatmári L. (Vass Á., a szünetben), Thiam, Kanta J. – Hrepka, Torghelle (Ramos, 54.), Varga Sz. (Gera D., 63.). Edző: László Csaba
DVTK: Antal B. – Okuka (Németh M., 26.), Lipták, Kovács G., Nemes – Egerszegi – Bacsa (Takács T., 55.), Koman, Bognár I. (Kitl, 55.), Barczi – Grumics. Edző: Bekő Balázs
Gólszerzők: Kanta J. (11., 90. – a másodikat tizenegysből), Vadnai (30.), Hrepka (60.), Ramos (74.)
Kiállítva: Kovács G. (57.), Antal B. (88.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Az MTK négy, a Diósgyőr három pontot szerzett az eddigi három forduló során az élvonalban, ezért a két csapat szombati, angyalföldi találkozója kiemelt fontossággal bírt mindkét oldalon. Ellenkező előjellel várták a meccset, hiszen egy héttel ezelőtt a fővárosi kék-fehérek az utolsó utáni pillanatban mentettek meg egy pontot Szombathelyen, a miskolciak viszont az utolsó utáni pillanatban vesztették el mindhármat a Videoton ellen.

A kezdeti tapogatózás után hamar vezetést szerzett az MTK: Lipták szabálytalankodott Hrepkával szemben a tizenhatos előtt, a megítélt szabadrúgásból Kanta jó 25 méterről, gyönyörűen tekert a bal alsó sarokba (11. perc, 1-0). Antal Botond nem állt éppen a helyzet magaslatán, mintha meglepte volna a nagyon jól eltalált lövés. Ekkor talán az MTK edzője, László Csaba is megnyugodott, hiszen a szabadrúgás előtt még sárga lapért reklamált a játékvezetőnél… A 24. percben Torghelle ívelte balra a labdát Kantának, aki csak másodjára tudta azt megszelídíteni, beadásáról pedig csak centikkel maradt le a berobbanó Torghelle. Nem mindennapi kényszerítő volt!

A harmincadik percben Vadnai kapott indítást a bal oldalon, a néhány perce pályán lévő Németh Milán nem tudott tisztázni, a tizenhatosra betörő hazai játékos pedig előbb ugyan Antal Botondba lőtte a labdát, a kipattanót viszont már nem hibázta el (2-0). A 36. percben egy tizenhatoson belüli grundbirkózás végén Grumics estében a kapufát találta el, Hegedüs Lajos már verve volt. Itt sem volt szerencséje a vendégeknek. A 46. percben Kanta József remek ütemben ívelte a labdát Torghelle elé a vendégek tizenhatosán belül, de a ziccerben lévő csatár csúnyán elhibázta a kínálkozó lehetőséget. Az első félidőben mezőnyben nem volt nagy különbség a csapatok között, de az MTK egyértelműen jobban gazdálkodott a helyzeteivel.

A második játékrészt a hazai csapat kezdte jobban, Torghelle az első percekben mindjárt két helyzetet is elpuskázott, pedig ekkorra már egymaga eldönthette volna a meccset. A Diósgyőr kétgólos hátránya ellenére sem vállalta a nyílt támadójátékot, nem igazán látszott, hogyan is akarja ledolgozni a kétgólos különbséget. Az 56. percben még nagyobb bajba került a vendégcsapat: Kovács Gábor majdnem lerúgta Varga Szabolcs fejét, amiért piros lapot kapott. Három perccel később pedig végleg eldőlt a találkozó, Kanta újabb zseniális indítása után Hrepka tizenhatról, egy pattanás után, kapásból bombázott a kapuba (3-0).

Az MTK ettől kezdve egyre nagyobb fölényben játszott, játékosai könnyűszerrel jutottak el a diósgyőri kapuig és a lövésekkel sem spóroltak. A 73. percben Hegedüs indította a bal oldalon a Torghelle helyére beálló Ramost, aki lerázta a nem a legjobb napját kifogó Némethet, a tizenhatoson belül megforgatta Liptákot, majd a kapuba lőtt (4-0). Kiváló egyéni megoldás volt a brazil részéről, de Hegedüs helyzetfelismerését is dicsérni kell.

A következő negyedórában már csak gurigáztak a csapatok, de a slusszpoén a meccs legvégére maradt: a 88. percben Antal a tizenhatoson belül elütötte a nagy kedvvel játszó Ramost, amiért a diósgyőri kapus pirosat, az MTK pedig tizenegyest kapott. A kilenc főre fogyatkozó, cseréit már kihasználó vendégeknél a csatár Grumics állt a kapuba, és nem is járt messze attól, hogy védje Kanta egyébként rosszul eltalált büntetőjét (90. perc, 5-0). Kiütéses győzelmet aratott tehát az MTK, Bekő Balázsnak pedig alaposan rendet kell raknia játékosai fejében.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Gáspár József, az MTK egykori válogatott kapusa értékelte:

Az első félidőben kiegyenlített volt a játék, de az MTK rúgott két szerencsés gólt. A szabadrúgás százszázalékosan a kapusé volt, hiszen Kanta József 28 méterről végezte el, Antal Botond pedig nem jó állította fel a sorfalat. Elég hosszú utat tett meg a labda, amiről szerintem ő azt hitte, hogy mellémegy, de másfél méter magasságban a hálójába került. A második találat előtt a védők is hibáztak, mert elrúghatták volna a labdát, Antal viszont megtorpant, nem jó ütemben lépett ki. Némi szerencséje is volt a DVTK-nak, mert Torghelle két ordító ziccert is elügyetlenkedett, szerintem ezért cserélték le.

Aztán az első kiállítás megpecsételte a Diósgyőr sorsát. A brazil cserejátékos, Ramos teljesítménye pozitív volt. Az MTK teljesen felőrölte ellenfelét, szép gólokat rúgott, csak a különbség volt a kérdés. A miskolciaknak jó játékosaik vannak, de csapatként egyelőre nem funkcionáltak megfelelően, néhány játékost észre sem lehetett venni, nincs bennük átütőerő. Az MTK jól játszott, de az igazi értékmérő – magyar szinten – a Ferencváros elleni örökrangadó lesz.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik