NB I

Sapkahiány miatt nyert a Fradi?

Az első félidőben parádézó Ferencváros házigazdaként 3-1-re győzött a Diósgyőr ellen.
OTP Bank Liga, 2. forduló
Ferencvárosi TC – Diósgyőri VTK 3-1 (3-0)
Groupama Aréna, 6100 néző. Játékvezető: Farkas Á.
FTC: Dibusz – Dilaver, Nalepa, Gyömbér, Leandro – Somalia, Gera – Varga R. (Sesták, 63.), Hajnal (Nagy Á., 63.), Lamah – Böde (Nagy D., 83.). Edző: Thomas Doll
DVTK: Antal B. – Okuka, Lipták, Kovács G. (Bacsa, 31.), Németh M., Huszics – Egerszegi (Takács T., 73.) – Kitl, Koman, Nikházi (Barczi, a szünetben) – Grumics. Edző: Bekő Balázs
Gólszerzők: Nalepa (5.), Leandro (23.), Böde (32.), illetve Barczi (54.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A Diósgyőr számára a tavaszi idény hajrája óta tartó veretlenségi (illetve egy döntetlentől eltekintve győzelmi) sorozat folytatása volt a cél a Ferencváros vendégeként az élvonal második fordulójában, az FTC játékosai viszont a bosnyák FK Zeljeznicar ellen Európa Liga-kiesést szerették volna némileg feledtetni a szurkolóikkal.

Úgy tűnt, a vesztes kupakudarc nem nyomta rá a bélyegét a Fradi mai játékára, hiszen a hazaiak szinte rögtön a kezdő sípszó után megszerezték a vezetést. A negyedik percben Hajnal Tamás lövését ütötte szögletre Antal Botond, Varga Roland sarokrúgását pedig Nalepa fejelte a léc alá az ötösről a bámészkodó vendégvédők között (1-0). A diósgyőri kapus ugyan beleért a labdába, de menteni már nem tudott.

A Ferencváros ezt követően is fölényben játszott, könnyedén jutottak el a diósgyőri tizenhatosig, emellett a pontrúgásaik is folyamatos veszélyt jelentettek. A 16. percben Dilaver gyanús körülmények között került földre Kitl Miklós mellett a diósgyőri büntetőterületen belül, de a játékvezető nem látott szabálytalanságot. A 23. percben egy újabb szöglet után a második góljukat is megszerezték a zöld-fehérek: Varga ezúttal balról ívelt középre, Böde Dániel csúsztatása Okukáról lepattant, Leandro eszmélt a leghamarabb, és három méterről a bal alsóba lőtt (2-0).

Óriási fölényben játszott a Fradi, a Diósgyőr a felezővonalat is csak üggyel-bajjal tudta átlépni, helyzetet pedig egyáltalán nem alakított ki. Nem volt tehát meglepő, hogy a 31. percben a harmadikat is megrúgta a hazai csapat: Leandro a saját térfeléről indította a védők közül kilépő Bödét, aki a tizenhatoson belülre érve jobb külsővel a jobb alsóba tekert (3-0).

A 43. percben Lamah Hajnal elé játszott a vendégek tizenhatosán belül, az apró termetű középpályás egyből kapura fejelte a felpattanó labdát, ami a kapufán csattant. A 45. percben Hajnal lövése után Németh Milán kezéről Lamah elé került a labda, a belga támadó ziccerben leadott lövését Antal védte. Az első félidőben óriási volt a különbség a két csapat között, látszott, hogy a Fradi az EL-égés után mindenképpen szeretné visszaszerezni szurkolói bizalmát. A diósgyőriek? Elvileg ők is a pályán voltak…

A második felvonás az első játékrészben látottak alapján teljesen váratlanul vendéggóllal indult. Okuka labdaszerzése után az első félidő közepén pályára lépő Bacsa Patrik előbb kicselezte Nalepát, majd a szünetben beálló Barczi Dávidhoz passzolt, aki az üres kapuba lőtt (3-1). A 61. percben ritkán látható cserére került sor, megsérült ugyanis az első számú asszisztens, Albert István. Helyét a tartalék-játékvezető, Varga Gábor vette át, néhány percig állt is a játék emiatt.

Az első félidőben látottaknál kiegyenlítettebbé vált a találkozó, a Diósgyőr jóval bátrabban futballozott, mint az első negyvenöt percben. Az eltiltásból visszatérő Bekő Balázs valószínűleg elmagyarázta, hogy ez egy NB I-es mérkőzés, ahol a megyei szintű futball már egy kicsit kevés… A 74. percben hosszú idő után alakított ki helyzetet a Ferencváros: a meccsbe remekül beszálló Nagy Ádám indította a bal szélen Leandrót, aki éles szögből ellőtte a labdát a kapu előtt.

Egy perccel később Grumics lesgyanús helyzetben lépett meg a jobb szélen, két társa is várta középen a labdát, a szerb csatár azonban a lövést választotta és a hálóba is talált, de csak a labdafogó hálóba… Láttunk már jobb megoldást! A Fradi is lassan ébredezett a félidő eleji álmából, egyre inkább beszorította a nagyot javuló vendégcsapatot. A 82. percben Nagy Ádám indult meg jobbról, Bödéhez passzolt, aki tizenhatról a kapufát találta el.

A 96. percben óriási helyzetet hagyott ki a Fradi: Antal és Németh addig várt egymásra a tizenhatos sarkánál, amíg Sesták szerelte őket, és Lamah-hoz passzolt. A belga lövés helyett Nagy Dominikhoz játszott, Lipták azonban szerelni tudott és így a lehetőség elúszott, maradt a 3-1.

A Ferencváros különösen az első félidőben látottak alapján magabiztosan és megérdemelten nyert, míg a vendégcsapat gyakorlatilag csak a második félidőben futballozott, ez pedig itthon, egy Ferencváros ellen édeskevés. Na igen, most nem a Zeljeznicar volt az ellenfél…

Az első félidő emlékezetesre sikeredett mindkét csapat számára – a hazaiaknak pozitív, a vendégeknek negatív értelemben –, a második viszont felejthető volt. A DVTK szép sorozata megszakadt, ahogyan Bekő Balázs vezetőedző szériája is, hiszen hosszú idő után most nem baseballsapkában irányított a kispad mellől. Lehet, hogy a két dolog összefügg?!

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Vitelki Zoltán, a Diósgyőr előző vezetőedzője értékelte:
Két teljesen ellentétes félidőt láttunk. Nagyon bekezdett a Ferencváros, a DVTK viszont némileg rendezetlen volt, az első felvonásban több játékos sem találta a helyét, a védekezésben is akadtak problémák, és a labdabirtoklás sem úgy sikerült, ahogy szerették volna, ezért nagy nyomás nehezedett a kapura. Az első félidő alapján teljesen megérdemelten vezetett az FTC, amelynek a gólokon kívül is jó néhány helyzete volt. A pontrúgásaik veszélyesek voltak, de ezekre fel lehet készülni, és nagyobb koncentrációval talán el lehetett volna kerülni.
A második félidőben minden mindegy alapon játszottak a diósgyőriek, ezáltal sokkal magabiztosabbnak tűntek a játékosok, és maga a csapat is. Jókor jött a gól, de az első félidőben megszerzett előnyét meg tudta őrizni a Fradi, amelynek szintén voltak lehetőségei a szünet után is.
Olvasói sztorik