NB I

Kispesti siker a hőgutában

A házigazda Bp. Honvéd 2-1-re győzött az MTK ellen az élvonal második fordulójának nyitómeccsén.
OTP Bank Liga, 2. forduló
Bp. Honvéd – MTK 2-1 (1-1)
Bozsik-stadion, 1000 néző. Játékvezető: Kassai
Honvéd: Kemenes – Botka, Bobál D., Ignjatovics, Baráth – Hidi, Vécsei (Prosser, 85.), Nagy G. (Gazdag, 56.), Kamber – Holender (Vernes, 64.), Youla. Edző: Marco Rossi
MTK: Hegedüs L. – Bese, Vukmir, Grgics, Vadnai – Thiam (Ramos, 88.) – Strestík (Hrepka, 78.), Kanta J., Varga Sz. (Gera D., 72.), Szatmári L. – Torghelle. Edző: László Csaba
Gólszerzők: Kamber (44.), Vernes (87.), illetve Strestík (38.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Az MTK szombat délutáni, kispesti vendégjátékával kezdődött az élvonal második fordulója. A napokban már írtunk róla, hogy a meccset a televízió kérése (vagy inkább utasítása) miatt kellett a kánikulában megrendezni.

A fullasztó hőség ellenére normális iramban kezdtek a csapatok, és már a meccs elején kialakítottak néhány ígéretes akciót. Aztán a 14. percben Kamber előtt a kapu fölé, majd egy perccel később mellé lőtt, aztán Vécsei Bálint lapos beadás gurult el keresztben a gólvonal előtt. A 28. percben Torghelle labdájából Varga Szabolcs szerezhetett volna gólt, de a kispestiek végül hatástalanították a támadást. A másik oldalon Youla lövés bizonyult arasznyival pontatlannak.

A Honvéd játékosai előszeretettel kísérleteztek távolról, a 35. percben például Holender lövését védte vetődve Hegedüs. Három perccel később Szatmári ragyogó átadásával Torghelle tökéletes ütemben lépett ki a védők közül, majd önzetlenül Marek Strestík elé passzolt, aki a kiszolgáltatott helyzetbe kerülő Kemenes Szabolcs mellett az üres hálóba gurított (0-1). A folytatásban Youla lapos beadásán is megfogta az MTK kapusa.

A 42. percben Youla újabb kísérlete során a labda megpattant az egyenetlen talajon, ezért Hegedüs nem tudta megfogni, sőt éppen Holender elé ütötte, ő viszont nem használta ki a lehetőséget, mert a kapufát találta telibe. Érett a Honvéd egyenlítésre, amely össze is jött a szünet előtt: Vécsei lövése a tizenhatoson belül Kamber elé került, aki vetődve a hálóba továbbított (1-1).

A szünet után Szatmári lövését kellett fognia Kemenesnek, majd az 52. percben Varga Szabolcs találta el a kapufát. A következő néhány perc során Youla kétszer is veszélyeztetett, majd Stestík közeli lövését blokkolták a hazaiak. A 72. percben Youla került ziccerbe, de szerelték, Vermes Richárd pedig előtte keresztben a labdát a kapu előtt. Újabb tíz perc elteltével Gera Dániel lőtt nagy helyzetben a kapufa mellé.

Slusszpoén gyanánt a kispestiek a 87. percben megszerezte a győztes gólt, miután Youla passzát Vernes Richárd a hálóba lőtte (2-1). Egy perccel később Prosser távoli bombáját védte Hegedüs Lajos. A második félidőben némileg visszaesett az iram, de még így is minden tiszteletet megérdemelnek a játékosok, hogy végig bírták a mérkőzést ebben a hőgutában.

– Végre megtört az MTK-átok, hiszen a kék-fehérek öt-hat éve a Honvéd mumusának számítottak. Nem akarom bántani László Csabát, de az edzőváltás meghozta hosszú idő után az első győzelmünket ellenük – kezdte a Rangadó.hu szakértője, Szurgent Lajos, a Bp. Honvéd korábbi vezetőedzője. – Garami Józsefet taktikusabb trénernek tartom. A mai meccs elején tíz perc a vendégeké volt, de aztán feljött a Honvéd, és egyenlő erők küzdelme következett, de a kispestiek nem tudtak fölénybe kerülni. Torghelle Sándor önzetlenül lepasszolta a labdát Marek Strestíknek, nagyon szép gól volt. Fontosnak bizonyult, hogy a hazaiak a szünet előtt egyenlítettek, a második félidő pedig már egyértelműen az övék volt, az MTK-nak nem akadt számottevő lehetősége. A szünetben mondtam Vernes Ricsinek, hogy „beszállsz és rúgsz egy gólt”! És bejött! Megnyomta a végét a Honvéd, és szerintem a végeredmény reális. Érdekes, hogy változik a tendencia, az MTK-ban egyre több a külföldi, a Honvédban pedig egyre kevesebb. Az MLSZ részéről nagyon jó döntés volt a magyar játékosok szerepeltetésének ösztönzése.

Olvasói sztorik