NB I

Gól nem volt, helyzet is alig

Az Újpest eseménytelen 0-0-t játszott a vendég Paks ellen az NB I nyitófordulójában.
OTP Bank Liga, 1. forduló
Újpest FC – Paksi FC 0-0
Szusza Ferenc Stadion, 2700 néző. Játékvezető: Szabó Zs.
Újpest: Balajcza – Mohl, Kálnoki Kis, Heris, Litauszki – Nagy G., Szankovics (Bardhi, 71.), Hazard (Filkor, 76.), Balogh B., Sallói – Szuljics. Edző: Nebojsa Vignjevics
Paks: Molnár P. – Kulcsár D., Gévay, Lenzsér, Szabó J. – Kecskés (Szakály D., 75.), Kesztyűs, Bertus – Hahn (Kővári, 89.), Balázs Zs. (Könyves, a szünetben), Bartha. Edző: Csertői Aurél
Kiállítva: Kálnoki Kis (92.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Számos érdekességet tartogatott az Újpest–Paks meccs az élvonal első fordulójában. A tolnaiak az elmúlt öt szezonban kivétel nélkül győzni tudtak a Megyeri úton (időrendben visszafelé haladva: 1-2, 1-2, 0-6, 0-2, 2-3), másrészt ezzel a találkozóval mutatkozott be a magyar foci a közmédia új sporttelevíziójában, az M4-en.

Az Újpest új játékosai közül Mohl Dávid, Kálnoki Kis Dávid, Kylian Hazard és Sallói Dániel is ott volt a pályán, sőt Aszmir Szuljics is a kezdőben kapott helyet, pedig az elmúlt hetekben arról szóltak a hírek, hogy távozni szeretne. Az első NB I-es meccsére készülő Filkor Attila csereként várt bevetésre, Forró Gyula, Kabát Péter és Windecker József pedig sérülés miatt hiányzott. A Paksnál kizárólag olyanok kezdtek, akik már tavasszal is a keret tagjai voltak, de a kispadon öt új ember is ült.

Az Újpest kezdte jobban a meccset, rögtön kapujához szegezte a jobbára csak a védekezésre koncentráló Paksot. A negyedik percben egy bal oldali beadás után Gévay mentett hatalmasat Nagy Gábor elől, majd egy hazai szöglet után hiába pattant Kecskés kezére a labda a Paks tizenhatosán belül, Szabó játékvezető nem ítélt büntetőt. Az első igazán nagy lehetőség a 17. percben adódott a lila-fehérek előtt: az Egyesült Államokból hazatérő, az NB I-ben ezúttal bemutatkozó Sallói Dániel balról adott be, de Nagy hat méterre a kaputól, ajtó-ablak helyzetben ellőni és lekezelni sem tudta a labdát.

Az Újpest ezt követően is fölényben maradt, de a fegyelmezetten védekező paksiak nagyobb helyzetet már nem engedélyeztek a hazaiaknak. A vendégek első komoly lehetőségére a 44. percig kellett várni: egy szabadrúgás után Lenzsér nagy helyzetben, öt méterről fölé fejelt. Az első félidőben hiába játszott komoly mezőnyfölényben és végezte el pontrúgások garmadáját az Újpest, a jól védekező és a kontráiban bízó Paks tartani tudta a 0-0-t.

A második félidő az elsőhöz hasonló játékot hozott: az Újpest támadott, a Paks védekezett, helyzetet pedig alig lehetett feljegyezni. Az 51. percben Nagy borotválta le kívülről a kapufát, de ezen kívül említésre méltó lehetősége nem volt a hazaiaknak. Leginkább Szuljics játéka kelthetett feltűnést: a nagy kedvvel és veszélyesen játszó bosnyák támadó az 53. percben már a harmadik vendégjátékost „sárgította” be.

A vendégek továbbra is kontrákra játszottak, a második játékrész közepétől nem is veszélytelenül. A hetvenedik percben egy beadás után Kálnoki Kis alászaladt a labdának, amit Könyves vehetett le, de tiszta helyzetben a kapu fölé lőtt. Öt perccel később ugyanő passzolt jobbról az üresen érkező Bartha elé, aki szemtől-szemben, óriási helyzetben Balajczába rúgta a labdát. A 76. percben – leírni is furcsa – első hazai élvonalbeli bajnokiján lépett pályára a hosszú évek után hazatérő, a válogatottban is többször szerepet kapó Filkor Attila.

Három perccel később pedig akár gólt is lőhetett volna, ha Szuljics passzol neki, de a bosnyák egy remek egyéni akció végén inkább lőtt – néhány centivel mellé. A 92. percben a tizenkettedik újpesti szöglet után Kálnoki Kis kézzel próbált gólt szerezni, amit a játékvezető sárga lappal jutalmazott. Mivel már volt neki egy, a pirosat is megkapta. Ezzel gyakorlatilag véget is ért a meccs, maradt a 0-0. Az Újpest ugyan többet tett a győzelemért, de a Pakshoz hasonlóan kevés helyzetükből a lila-fehérek sem tudtak betalálni, így mindkét csapat egy ponttal kezdte a szezont.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Nagy László, az Újpest egykori olimpiai bajnok játékosa, majd vezetőedzője értékelte:

Kíváncsian vártam az új, tizenkét csapatos bajnokság kezdését, mert nagyon sokan arról áradoztak, hogy minőségi javulás következik, de ennek nyomát sem láttam ma délután. Sokat birtokolta a labdát az Újpest, kialakított egy-két helyzetet, a Paksnak viszont volt két százszázalékos ziccere, amelyekkel ismét győzhetett volna a Megyeri úton. Tudom, hogy tombolt a kánikula, de érezték volna azt a meleget, ami Mexikóban volt, amikor Lakat Karcsi bácsi délben játszatott meccseket velünk a tűző napon. Vagy Bolíviában háromezer-négyszáz méter magasban, oxigén nélkül. Lehet, hogy kikaptunk, de utána az olimpiát megnyertük…

Nem tudom, hogy ennyi futással mit akarnak, és azt sem látom, hogy egyáltalán mit akarnak játszani az újpestiek. Nincs csatáruk – Szuljics és Sallói Dániel nem az –, mert megint nem céltudatosan igazoltak, nem meghatározó játékosokat szerződtettek. Elhangzott az is, hogy a felkészülés rövid volt, de kifogás mindig van… Már régóta köztudott, hogy nyáron rövid idő áll rendelkezésre a csapatépítésre. A Ferencváros azért jár előbbre, mert ezt már télen elkezdte. A Paks ezúttal is a biztonságos védekezésből indult ki, ebből kontráztak. Ennek kellett volna megtalálni az ellenszerét, és nem arra hivatkozni, hogy meleg van. A döntetlen igazságos.

Olvasói sztorik