NB I

Török László szerint túlzóak a Kitl Miklóst ért kritikák

„Arra mindenképpen jó volt, hogy ismét egy nagyot belerúgjanak a magyar edzőkbe.”

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Kecskeméten értetlenül állnak Kitl Miklós esete előtt. Az idehaza az év felfedezettjének választott védekező középpályást egy edzés után hazaküldte a Sparta Praha, mondván, fizikailag nincs megfelelő állapotban.

Nem bírta a futást a honi futball egyik legnagyobb ígérete? Esetleg a gyengébb felsőteste miatt nem felelt meg a cseheknek? Vagy valóban a vírusos betegség akadályozta meg abban, hogy a maximumot hozza ki magából? Sorjáznak a kérdések, de vajon mi az igazság? – teszi fel a kérdést a baon.hu cikke.

– Megdöbbenve állok az eset előtt – mondta Török László, a kecskemétiek utánpótlás igazgatója, aki mindenkinél jobban ismeri a Prágából eltanácsolt fiatalt. – Korosztályában kiemelkedő képességű játékosról beszélünk, akinek munkabírása átlag feletti. Ezért is csodálkozom, hogy éppen a fizikai állapotát kritizálták. Kitl Miklós az NB I-ben fiatal kora ellenére a legjobb védekező középpályások közé tartozott, labdaszerzési mutatói még ezen a szinten is kiemelkedtek. Ráadásul éppen ő volt az a labdarúgó, aki rendre odaért az ellenfél kapuja elé is, majd fél perccel később a saját kapuja előtt szerelt. Ennyire gyenge lenne a magyar élvonal?

A csehek szerint igen. Az elismert tréner, Verner Licka évekkel ezelőtt megmondta, a magyar játékosok nincsenek megfelelően felkészítve fizikailag, jó, ha a cseh harmadosztály szintjét megütik. Lesújtó vélemény. De maradjunk még néhány mondat erejéig Kitl Miklós eseténél. A 18 éves tehetség a sikertelen prágai próbajáték után hazautazott a délvidéki Zentára, ezekben a napokban odahaza pihen. Csak a hétvégén tér vissza Kecskemétre, addig nem kíván reagálni az őt ért kritikákra, ellenben Török László kiállt a játékos és a magyar edzőtársadalom mellett.

– Nehogy már bárki is azt higgye, hogy nálunk nincsenek olyan alapos felmérések, amelyekből ne derülne ki egyértelműen, ha valaki erőnléti gondokkal küzd – folytatta a kecskeméti utánpótlás-igazgató. – Különböző tesztekkel mérjük a labdarúgókat, állapotfelméréseken vesznek részt, és Miklós rendre jól teljesített. Márpedig ezek a felmérések sosem csalnak. Számomra legalábbis furcsa, hogy valakit egy nap után hazaküldenek a próbajátékról. Mivel volt gondjuk? Miklós testalkata nem tetszett a cseheknek? A játékban nem tudta felvenni a ritmust? Vagy csináltattak vele egy tesztet, amelyben nem produkált jól? Az építő jellegű kritikát el kell fogadni, de a mostani bírálat finoman fogalmazva is gyenge lábakon állt. Számomra legalábbis nem derült ki, mi volt az ottani szakemberek gondja.

Török László ettől függetlenül azt sem tartja kizártnak, hogy a fiatal kecskeméti játékos betegsége után valóban nem megfelelő állapotban utazott a próbajátékra. A bajnokság három hete véget ért, a klub a megszűnés szélére sodródott, edző híján egyéni edzéstervet senki sem nyomott Kitl Miklós kezébe.

– Hozzánk is gyakran jönnek olyan fiatalok tesztelésre, akik pocsék fizikai állapotban vannak. A válasz erre az: mester, egy hónapja nem edzettem. Ilyenkor széttárom a karom, és értetlenül állok a dolgok előtt. Ahogy egy bajnoki mérkőzésre, egy próbajátékra is készülni kell, olyan állapotban kell odautazni, hogy ne érhesse szó a ház elejét. Miki betegséggel küszködött, ha tudta, hogy nem tökéletes az egészsége, szólnia kellett volna. Nem zárható ki, hogy ebben az esetben Miklós is hibázott, de összességében túlzónak érzem a kritikát. Fel lett fújva a történet. Mondjuk arra mindenképpen jó volt, hogy ismét egy nagyot belerúgjanak a magyar edzőkbe – szögezte le Török László.

Olvasói sztorik