NB I

Török László szerint túlzóak a Kitl Miklóst ért kritikák

Rangadó
Rangadó

2015. 06. 28. 17:12

„Arra mindenképpen jó volt, hogy ismét egy nagyot belerúgjanak a magyar edzőkbe.”

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Kecskeméten értetlenül állnak Kitl Miklós esete előtt. Az idehaza az év felfedezettjének választott védekező középpályást egy edzés után hazaküldte a Sparta Praha, mondván, fizikailag nincs megfelelő állapotban.

Nem bírta a futást a honi futball egyik legnagyobb ígérete? Esetleg a gyengébb felsőteste miatt nem felelt meg a cseheknek? Vagy valóban a vírusos betegség akadályozta meg abban, hogy a maximumot hozza ki magából? Sorjáznak a kérdések, de vajon mi az igazság? – teszi fel a kérdést a baon.hu cikke.

– Megdöbbenve állok az eset előtt – mondta Török László, a kecskemétiek utánpótlás igazgatója, aki mindenkinél jobban ismeri a Prágából eltanácsolt fiatalt. – Korosztályában kiemelkedő képességű játékosról beszélünk, akinek munkabírása átlag feletti. Ezért is csodálkozom, hogy éppen a fizikai állapotát kritizálták. Kitl Miklós az NB I-ben fiatal kora ellenére a legjobb védekező középpályások közé tartozott, labdaszerzési mutatói még ezen a szinten is kiemelkedtek. Ráadásul éppen ő volt az a labdarúgó, aki rendre odaért az ellenfél kapuja elé is, majd fél perccel később a saját kapuja előtt szerelt. Ennyire gyenge lenne a magyar élvonal?

A csehek szerint igen. Az elismert tréner, Verner Licka évekkel ezelőtt megmondta, a magyar játékosok nincsenek megfelelően felkészítve fizikailag, jó, ha a cseh harmadosztály szintjét megütik. Lesújtó vélemény. De maradjunk még néhány mondat erejéig Kitl Miklós eseténél. A 18 éves tehetség a sikertelen prágai próbajáték után hazautazott a délvidéki Zentára, ezekben a napokban odahaza pihen. Csak a hétvégén tér vissza Kecskemétre, addig nem kíván reagálni az őt ért kritikákra, ellenben Török László kiállt a játékos és a magyar edzőtársadalom mellett.

– Nehogy már bárki is azt higgye, hogy nálunk nincsenek olyan alapos felmérések, amelyekből ne derülne ki egyértelműen, ha valaki erőnléti gondokkal küzd – folytatta a kecskeméti utánpótlás-igazgató. – Különböző tesztekkel mérjük a labdarúgókat, állapotfelméréseken vesznek részt, és Miklós rendre jól teljesített. Márpedig ezek a felmérések sosem csalnak. Számomra legalábbis furcsa, hogy valakit egy nap után hazaküldenek a próbajátékról. Mivel volt gondjuk? Miklós testalkata nem tetszett a cseheknek? A játékban nem tudta felvenni a ritmust? Vagy csináltattak vele egy tesztet, amelyben nem produkált jól? Az építő jellegű kritikát el kell fogadni, de a mostani bírálat finoman fogalmazva is gyenge lábakon állt. Számomra legalábbis nem derült ki, mi volt az ottani szakemberek gondja.

Török László ettől függetlenül azt sem tartja kizártnak, hogy a fiatal kecskeméti játékos betegsége után valóban nem megfelelő állapotban utazott a próbajátékra. A bajnokság három hete véget ért, a klub a megszűnés szélére sodródott, edző híján egyéni edzéstervet senki sem nyomott Kitl Miklós kezébe.

– Hozzánk is gyakran jönnek olyan fiatalok tesztelésre, akik pocsék fizikai állapotban vannak. A válasz erre az: mester, egy hónapja nem edzettem. Ilyenkor széttárom a karom, és értetlenül állok a dolgok előtt. Ahogy egy bajnoki mérkőzésre, egy próbajátékra is készülni kell, olyan állapotban kell odautazni, hogy ne érhesse szó a ház elejét. Miki betegséggel küszködött, ha tudta, hogy nem tökéletes az egészsége, szólnia kellett volna. Nem zárható ki, hogy ebben az esetben Miklós is hibázott, de összességében túlzónak érzem a kritikát. Fel lett fújva a történet. Mondjuk arra mindenképpen jó volt, hogy ismét egy nagyot belerúgjanak a magyar edzőkbe – szögezte le Török László.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's Marton Eppel (front) vies with Portugal's Fabio Coentrao during the FIFA World Cup 2018 qualification football match between Hungary and Portugal in Budapest on September 3, 2017. / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.