NB I

Negyedórás magyar gólparádé

A magyar válogatott 4-0-ra győzött a Litvánia elleni, debreceni felkészülési mérkőzésen.
Nemzetközi felkészülési mérkőzés
Magyarország–Litvánia 4-0 (4-0)
Debrecen, 5300 néző. Játékvezető: Zelinka (cseh)
Magyarország: Dibusz (Király, a szünetben) – Szolnoki, Fiola (Leandro, a szünetben), Lang, Forró (Varga R., a szünetben) – Stieber Z. (Szalai Á., a szünetben), Simon Á., Tőzsér, Dzsudzsák – Nikolics (Szélesi, a szünetben), Priskin (Németh K., a szünetben). Szövetségi kapitány: Dárdai Pál
Litvánia: Klevinkas – Vaitkunas, Klimavicius, Mikuckis (Freidgeimas, a szünetben), Andriuskevicius (Kijanskas, 76.) – Cesnauskas, Mindaugas, Sirgedas (Slivka, 58.), Cvedukas (Kuklys, 72.), Kazlauskas (Luksa, a szünetben) – Matulevicius (Spalvis, 63.). Szövetségi kapitány: Igoris Pankratjevas
Gólszerzők: Stieber Z. (15.), Dzsudzsák (21.), Nikolics (29.), Priskin (30.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A jövő szombati, finnországi Európa-bajnoki selejtezőre készülő magyar válogatott a debreceni Nagyerdei Stadionban fogadta barátságos mérkőzésen Litvániát. A helyszínen elég kevesen voltak kíváncsiak a találkozóra, még a félház sem jött össze…

Dárdai Pál szövetségi kapitány Varga Józsefet és Pintér Ádámot nem nevezte a mérkőzésre, mert a sérülésük nem javult. Gera Zoltán és Juhász Roland a kispadra ülhetett, úgyhogy a Pintér Attila-korszakra emlékeztető ligaválogatott-jellegű csapat állt fel a kezdésre.

Nem indult valami izgalmasan a meccs, de ilyen jellegű várakozásaink nem is voltak. A 12. percben Stieber Zoltán lövését blokkolták a tizenhatoson belül. Három perccel később az őrizetlenül hagyott Stieber megszelídített egy kifejelt labdát, majd szép mozdulattal a hálóba lőtt (1-0). A 21. percben Dzsudzsák Balázs távoli, lapos szabadrúgása a kapus kezét érintve a hálóba vágódott (2-0). A 29. percben Nikolics húszméteres emelése a kapuba hullott (3-0). A középkezdés után Priskin Tamás kapott remekütemű kiugratást, és ő sem hibázott (4-0). A harmadik és a negyedik találat előtti előkészítés egyaránt Dzsudzsák Balázs dicséri. A szünet előtt Sirgedas került nagy helyzetbe, de Tőzsér becsúszva szerelte a tizenhatoson belül.

Dárdai – korábbi ígéretének megfelelően – hatot cserélt a szünetben, ám a frissítés ellenére az eseménytelenség jellemezte a második félidő elejét. A 69. percben Németh Krisztián veszélytelen lövését fogta a litván kapus. A 74. percben Szalai Ádám került ígéretes helyzetbe, de addig várt, amíg szerelték. Tíz perccel később Király Gábor lábbal nagyot védett Cesnauskis lövésénél, majd egy távoli szabadrúgást is kiütött. Ezen a meccsen 75 perc erősen felejthető volt, a maradék negyedórában viszont négy gólt lőttek a mieink, márpedig a győzelmet sosem kellé megmagyarázni…

Kapitányunk a finnek elleni felkészülés jegyében a lecserélt játékosokat futni küldte a Nagyerdőbe, sőt a lefújás után edzést vezényelt a társaságnak a stadionban.

A mérkőzés góljai ide kattintva megtekinthetőek!

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Gyarmati András, a DVSC utánpótlásedzője értékelte:

Az ilyesfajta barátságos mérkőzéseknek nem lehet nagy jelentőséget tulajdonítani. Mi a finnek, ők a svájciak ellen készülnek, de ezt a litván csapatot idehaza minden körülmények között illő megverni. Szegényeket az ág is húzta, hiszen olyan hibákat vétettek, hogy rossz volt nézni. Ehhez persze az is kellett, hogy letámadjunk őket és agresszívek legyünk. Ennek köszönhetően harminc perc alatt le volt rendezve a meccs, a második félidőben már csak tili-toli játék ment a pályán.

Arra jó volt, hogy mindenki lehetőséget kaphatott, aki Finnországban vélhetően játszani fog. Ez egy próbálkozás-jellegű gyakorló mérkőzésnek fogható fel, nagy sportértéke nem volt. Nem teljes erőbedobással játszottak, inkább csak játszadozás volt. Dárdai Pál elmondta, hogy komoly edzések voltak a héten, de nyilván nem annyira amatőr, hogy széthajtotta a társaságot, nem is volt erre utaló probléma a meccsen.

Egy-két embert kivéve a teljes keretünk ott volt, próbálkozhattunk, és az elején voltak is jó támadásépítések, labdakihozatalok. Persze, ez mind-mind ellenfélfüggő, ha az ellenfél szabadon hagyja a területeket, akkor könnyebben ki lehet hozni a labdát.

Mérkőzés utáni értékelések

Dárdai Pál, szövetségi kapitány: – Tízperces gyenge kezdés után átvettük az uralmat. Szép gólokat lőttünk, érdemes volt kijönni a stadionba. A szünetben azt kértem, hogy ne kapjunk gólt, illetve hogy szeretnék még gólokat látni. Ez nem igazán jött össze, de nincs ezzel semmi probléma. Ilyenkor benne van az is, hogy a játékosok kiesnek a ritmusból. Hat embert cserélni nem olyan egyszerű a labdarúgásban. Egy gól még illett volna a végére, hogy igazán jó hangulatban menjünk haza. Volt egy jó félidő, és egy valamivel gyengébb, de erre lehet építeni a jövő héten. Ezt vártam, és kimondottan örülhetünk, hogy ilyen szép gólokat szereztünk. Meg vagyok elégedve. A srácok most futnak egyet, regenerálódnak, kapnak két szabadnapot, és hétfőtől újraindul a kemény munka. Van egy csomó hiba, amit lehet elemezni, és ugyanígy jó dolgok is, amelyekre lehet alapozni.

Dzsudzsák Balázs, csapatkapitány: – Rúgtunk négy gólt, és főleg az első félidőben játszott jól a csapat. Szerencsére hamar eldöntöttük a mérkőzést. Minden rendben volt, voltak persze apróbb hibák. Négy gólt rúgtunk, teljesen mindegy, hogy milyen szintű csapat ellen, az ellenfél is küzdött, hajtott. Amit lehetett, azt kihoztuk a meccsből.

Olvasói sztorik