NB I

A Ferencváros az idei kupakirály

A Fradi a férfi és a női Magyar Kupa után a Ligakupát is megnyerte a Debrecen 2-1-es legyőzésével.
Ligakupa, döntő
Debreceni VSC-TEVA – Ferencvárosi TC 1-2 (0-1)
Debrecen, 3000 néző. Játékvezető: Fábián
DVSC: Verpecz – Kuti (Kulcsár T., 60.), Máté P. (Mészáros N., 60.), Brkovics, Korhut – Mihelics, Ludánszki, Berdó, Sós B. (Ferenczi J., 64.) – Tisza (Balogh N., a szünetben), Szécsi (Bódi, a szünetben). Edző: Kondás Elemér
FTC: Jova – Valencsik, Batik, Csukics, Bönig – Gyömbér (Csilus Á., 40.), Haris (Kárász, 20.) – Nagy Dániel (Nyéki, 92.), Zsivoczky P. (Kovács K., 57. / Lakatos I., 82.), Ugrai – Böde. Edző: Thomas Doll
Gólszerzők: Brkovics (73.), illetve Ugrai (tizenegyesből 8.), Nagy D. (48.)
Kiállítva: Ludánszki B. (32.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A magyar klubfutball szezonbeli utolsó tétmérkőzése egyben az utolsó Ligakupa-döntő volt, amelynek résztvevői, a Debrecen és a Ferencváros a Nagyerdei Stadionban találkoztak szerda este. Mindkét együttes vegyes összeállításban szerepelt, vagyis a rutinos játékosok mellett fiatalok is lehetőséget kaptak.

A hetedik percben a tizenhatoson belül becsúszó Berdó eltalálta Csukics lábát, ezért büntetőt lőhetett a Fradi, amit Ugrai Roland a hálóba bombázott, bár Verpecz jó irányba vetődött (0-1). A 15. percben Korhut beívelés után Szécsi Márk éles szögből az oldalhálóba fejelt. A 23. percben Zsivoczky Péter lövése suhant el keresztben a kapu előtt. A másik oldalon Sós Bence lapos beadását Tisza Tibor ígéretes helyzetben a kapuba lőhette volna, de végül arasznyival hosszúnak bizonyult számára.

A 32. percben Ludánszki Bence megrúgta Gyömbér Gábort, ezért a játékvezető egyből piros lappal kiállította a debreceni játékost. Érdekesség, hogy Kondás Elemér vezetőedző éppen két nappal ezelőtt, a hétfői MLSZ díjátadó gála után panaszkodott, hogy ebben a szezonban szokatlanul sok kiállítással büntették a csapatát, pedig egyáltalán nem tartja durvának vagy sportszerűtlennek a Lokit. Kétségtelen, hogy számos alkalommal sújtották téves ítéletekkel a bírók a csapatát, de ezúttal jogosnak tűnt a piros.

Kondás Elemért az első félidő lefújása után a lelátóra száműzte a játékvezető.

Az újrakezdést követően Korhut Mihály megpróbálta a kapusig hazakísérni a labdát, de Nagy Dániel becsúszva elpiszkálta előle, majd a hálóba lőtt. Bár a labdaszerzés előtt eltalálta Korhut lábát, a bíró mégis megadta a gólt (0-2). A 67. percben Csilus Ádám lövését Verpecz kiütötte. Nem látszott, hogy emberelőnyben vannak a vendégek, mert kétgólos előnyben már nem erőltették a támadásokat. A 73. percben egy hazai szöglet után Brkovics fejelt a hálóba (1-2). Az egyenlítéstől sem állt messze a DVSC, mivel Bódi Ádám szabadrúgása a keresztlécen csattant.

A kilencvenedik percben Mihelics lapos lövését vetődve védte Jova Levente. Az emberhátrányban lévő hazaiak hiába rohamoztak, nem tudtak egyenlíteni, túl nagy előnyt adtak a Fradinak az első félidőben a tizenegyessel és a kiállítással. Az FTC a férfi és a női Magyar Kupa után a Ligakupát is megnyerte az idei szezonban.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Gyarmati András, a DVSC utánpótlásedzője elemezte:

Némileg szerencséje volt a Ferencvárosnak, hiszen Ludánszki Bence kiállíttatta magát. Először én is úgy láttam, hogy erős a játékvezetői ítélet, de nem, végül kiderült, hogy teljesen jogos, hiába reklamáltak a debreceniek, bár lehet, hogy először nem lehetett jól látni a történteket. Ezzel nagy sanszot adott ellenfelének a Loki. A tizenegyes is butaság volt, a fiatalság számlájára írható. Berdónak elég lett volna kísérnie az emberét, nem kellett volna becsúsznia.

A kiállítás után úgy tűnt, le van fújva a meccs, de nem, mert a DVSC már az első félidőben is próbált mindent megtenni, és voltak is ígéretes helyzetei. Sós Bence nagyon jól játszott, csak az utolsó passzokkal voltak gondjai. Ha jobban koncentrál, ha rutinosabb, egyenlíteni tudott volna a Debrecen. A második félidőben viszont már jogos volt a cseréje.

Nem lehetett látni a létszámkülönbséget, teljesen kiegyenlített volt a játék. Igazi kupahangulatban zajlott a mérkőzés, a DVSC már nem fordított akkora gondot a védekezésre, mint korábban. Brkovics nagyon szép gólt fejelt, próbálkoztak a hazaiak, de a Fradi jól szervezte meg a védekezését, úgyhogy hiába ment és akart, nem volt igazi helyzete a Lokinak. Bódi Ádám nagyon jól végezte el a szabadrúgást, de a keresztlécet találta el.

Összességében ezt vártam. Igazi kupahangulat volt, emberhátrányban is ment előre a DVSC, a Fradi viszont picit taktikusabb volt, várt a kontrák lehetőségére, és ezekből adódott is lehetősége, a győzelme megérdemelt, sőt még rúghatott volna egy-két gólt. A Debrecennek viszont nem volt olyan ziccere, amelynek értékesítésével közelebb kerülhetett volna a vendégekhez.

Edzői értékelések

Kondás Elemér, DVSC: – Úgy gondolom, nagyon jó kupamérkőzés volt. A csapat nagyon jól játszott, tíz emberrel is nagyon jól futballozott. A második góljuk szerintem szabálytalan volt, de nem lehet kritizálni itt senkit, mert akkor megsértődnek az emberek. Nagyon jól játszott a csapat, de történtek olyan dolgok a mérkőzésen, amire nem számítottunk. Csak gratulálni tudok a játékosoknak, mert tíz emberrel is veszélyes szituációkat alakítottunk ki. Sajnos az egyenlítés nem sikerült. Én azt mondom, hogy mindenkivel elégedett voltam, a fiatalokkal is. Mindenki jól futballozott és rengeteget dolgozott. A Ligakupát mi arra használtuk, amire szerintem a létjogosultsága van, lehetőséget adtunk a fiataloknak és a kevesebbet játszóknak, így jutottunk el a döntőbe. Úgy gondolom, a srácok megérdemelték volna, de sajnos ez a döntő nem úgy sikerült, nem úgy alakultak az események.

Thomas Doll, FTC: – Úgy gondolom, az idény végén nagyon intenzív mérkőzés volt. Lehetett látni, hogy a Debrecen kiket küldött a pályára, ebből az következik, hogy fontos volt nekik ez a mérkőzés, amit a második félidei cserék is bizonyítottak. Örülök, hogy megnyertük, és gratulálok a fiúknak. Nagyon sok fiatal játszott, sokan voltak az U21-ből, sőt volt két tizenhat éves is. Próbáltak szívvel-lélekkel játszani, ez egy méltó zárómérkőzés volt. Kárászt azért hoztam le, mert sokáig sérült volt, és az állólépességgel problémái voltak. Az egy az egy elleni szituációkban későn ért oda, és a vezetőedzőnek az a feladata, hogy megvédje a játékosokat. Most elmehet szabadságra, és regenerálódhat a következő idényre.

https://www.youtube.com/watch?v=SKHXCrP7eSM

Olvasói sztorik