NB I

Garami József vereséggel búcsúzott

Most irányította utoljára az MTK-t a legendás mester; csapata 1-0-ra kikapott Diósgyőrben.
OTP Bank Liga, 30. (utolsó) forduló
Diósgyőri VTK – MTK 1-0 (1-0)
Diósgyőr, 3800 néző. Játékvezető: Oláh G.
DVTK: Antal B. – Okuka, W. Alves, Németh M., Nemes M. – Ho-Jung (Egerszegi, 73.), Koman – Bognár I., Gosztonyi (Takács T., 65.) – Bacsa, Grumics (Boros, 77.). Edző: Vitelki Zoltán
MTK: Hegedüs L. – Bese, Vass Á., Vadnai, Hajdú Á. – Thiam, Vogyicska (Halmai R., 85.), Kanta J., Gera D. (Szatmári I., 77.) – Horváth Zs., Cseke (Schrammel, a szünetben). Edző: Garami József
Gólszerző: Bacsa (18.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Az MTK a Diósgyőr otthonában zárta a bajnokságot. Ez volt Garami József vezetőedző utolsó mérkőzése a kék-fehérek kispadján, mert a következő szezonban már nem ő irányítja a csapatot.

Az ötödik percben Ho-Jung lövésre süvített el a keresztléc fölött, majd a pályafutása századik magyar élvonalbeli meccsét játszó Grumics kísérlete okozott veszélyt. A 18. percben Okuka beadását Gosztonyi fejelte kapura öt méterről, de egy védőről kipattant, majd Nemes beadására Bacsa érkezett, és közelről a hálóba lőtt (1-0). A kapott gól után némileg beleerősített az MTK, és két ígéretes támadást is vezetett, de a hazaiak sem maradtak adósok. A 34. percben Horváth Zsolt lőtt nem sokkal a kapu mellé.

A szünetben Domonyai László klubigazgató nyilatkozott a Duna World televízióban. Elmondta, hogy a következő szezonban szeretnének a felsőházba kerülni. Ebből arra lehet következtetni, hogy már megvan az új bajnokság lebonyolítása, és az alapszakaszt kétcsoportos rájátszás követi majd.

Az 52. percben Bacsa közeli lövését védte Hegedüs Lajos, nem sokkal később Grumics kísérletét is hatástalanította. A túloldalon Gera Dániel közeli lövését védte Antal Botond. A hatvanadik percben Koman labdáját Bognár István lőtte rá, Hegedüs ezúttal is a helyén volt. A második felvonásban is a DVTK dominált, a 76. percben Takács Tamás beadását az MTK kapusa lefülelte.

Vereséggel ért tehát véget Garami József csodálatos edzői pályafutása az MTK élén, de nagyon reméljük, hogy látjuk még valamelyik élvonalbeli klub kispadján! A diósgyőri Vitleki Zoltán is búcsúzik, nem is akármilyen eredménysor után, hiszen a tavasszal bukdácsoló csapat az ő irányításával négyszer győzött és egy döntetlent játszott.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Bene Ferenc, a DVTK utánpótlás szakmai igazgatója elemezte:

Előzetesen egy apró változás történt diósgyőri oldalon az elmúlt időszakhoz képest: Egerszegi Tamás helyett Koman Vladimir került a kezdőcsapatba, ezáltal egy kicsivel nagyobb támogatást kapott a csapat támadójátéka, hiszen Koman kreatív, a támadásokat jobban segítő középpályás. A felállásban nem történt változás.

Az MTK évek óta ugyanabban a stílusban és játékrendszerben futballozik, ez a mai mérkőzésen is látszott. Kalapemelést érdemelnek, amiért ilyen sok fiatalt bedobtak, és bár eredményességben nem, játékban ugyanazt hozták, amit korábban. A védelmükben egyik játékos sem a saját posztján szerepelt, ezért kérdőjeles volt, hogyan fognak teljesíteni.

A legkevesebb változtatás a középpályájukon történt, Pölöskei Zsolt hiányát Vogyicska Bálint jól megoldotta, amíg bírta erővel. Elöl szintén felforgatottan szerepeltek, egyedül Horváth Zsolt volt kezdő az előző fordulók összeállításához képest – bár a szélről középre került –, de a veszélyes mélységi beindulásait jól megszűrték a védőink, az első félidőben nem jelentettek veszélyt a vendégek.

A DVTK dominánsan kezdett, ahogy a diósgyőri csapatnak hazai pályán futballoznia kell. Látszott, hogy az MTK középen stabil, de a széleken mögéjük lehet kerülni, meg lehet fogni védekezésüket, és meg is született a gól. Nemes Milán három mérkőzésen két gólpasszt adott, ma is a mezőny egyik legjobbja volt – bár vele elfogult vagyok, hiszen a klub saját utánpótlásából került fel a felnőtt keretbe.

Bacsa Patrik találata az MTK-t hozta fel, a mieink indokolatlanul visszaálltak, a védőink túlságosan behátráltak, emiatt túlságosan hosszúvá vált a csapat. A játékosaink távolabb helyezkedtek az ellenfél embereitől, hagytuk őket futballozni, ezáltal kicsit fölénk kerekedtek, az első felvonás második felében jobban játszottak.

A második félidő előtt az volt a kérdés, melyik csapat tud javítani az első felvonáshoz képest, és ez végül nálunk jobban sikerült, Vitelki Zoltán rendbe tudta rakni a rendezetlen védekezést, az MTK próbált egyenlíteni, de ezáltal nagyobb területek nyíltak az ő térfelükön. Bacsa és Grumics is eldönthette volna a mérkőzést, de ez nem történt meg.

Érdekes, hogy a két edző hogyan nyúlt bele a mérkőzésbe. Garami József folyamatosan próbálta frissíteni a támadójátékosait, és lett volna lehetőségük az egyenlítésre, de a támadóik gyenge napot fogtak ki. Vitelki Zoltán bátran nyúlt bele a csapatba, előbb kétékes játékra váltott Takács Tamás beküldésével, ezzel szellősebb lett a védekezésünk, három a kettő elleni szituációkat tudtak kialakítani a vendégek középen, viszont Vass Ádám és Vadnai Dániel kapott két, fizikális fölényben lévő embert.

A DVTK játéka azért működött jól a második félidőben, mert Bognár István és Koman Vladimir jól használta ki az adódó területeket az MTK középpályáján. Az ő kreatív, jó futballjuk eredményezte, hogy a Diósgyőr helyzeteket alakított ki ebben az időszakban.

Érdekes játék alakult ki, szinte folyamatosan veszélyeztetett a DVTK, az MTK viszont létszámfölényt tudott kialakítani. A levegőben lógott a gól, ami az összpontosítás hiánya miatt mégsem született meg. Mindkét edző mindent megtett, jókat is húztak, a mi oldalunkon az előrejáték jobb minőségű volt, és ez döntőnek bizonyult. A játék összképe alapján megérdemelt a hazai siker, mert a támadásért felelős játékosaink jobban futballoztak.