Tischler Patrikot a válogatottba!

A házigazda Puskás Akadémia csatára mesternégyest ért el, mégis az Újpest győzött 5-4-re.
OTP Bank Liga, 29. forduló
Puskás Akadémia – Újpest FC 4-5 (3-2)
Felcsút, 2100 néző. Játékvezető: Solymosi
Puskás FC: Danilovics – Szélesi (Makrai, 86.), Tar Zs., Kelics, Fabio – Tóth B. – Fiola, Kleinheisler – Polonkai (Nagy Zs., 61.) – Lencse, Tischler. Edző: Benczés Miklós
Újpest: Balajcza – Nego, Heris, Litauszki, Forró – Balogh B., Sztaniszavljevics – Hudák D., Szuljics, Andrics (Szankovics, 94.) – Ojo (Perovics, 92.). Edző: Nebojsa Vignjevics
Gólszerzők: Tischler (6., 18., 45., 66.), illetve Sztaniszavljevics (12.), Andrics (13., 53.), Kelics (öngól 69.), Nego (79.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Bár a Puskás Akadémia a kilencedik, az Újpest pedig a hatodik helyen állt, nem ígért rossz mérkőzést a két csapat szombat délutáni találkozója az élvonal 29. fordulójában, mert a felcsútiak legutóbb négyet rúgtak a Kecskemétnek, a fővárosiak pedig az elmúlt öt meccsüket megnyerték. Az viszont minden képzeletet felülmúlt, ami a Pancho Arénában történt.

Az égiek továbbra sem voltak kegyesek a magyar labdarúgás szereplőivel és szurkolóival, Dunaújvároshoz hasonlóan ugyanis Felcsúton is rossz idő, valamint felázott, játékra kevéssé alkalmas pálya várta a csapatokat. Felcsút azonban nem Dunaújváros, mint ahogy a péntek esti bajnoki meccs első játékrészét sem lehetett összehasonlítani az NB I első mai meccsének első felvonásával.

Nem udvariaskodott a Puskás Akadémia, a hazaiak már a hatodik percben vezetést szereztek: a balról induló Lencse László kígyózott át a vendégvédelmen, közeli lövését Balajcza szögletre mentette. A sarokrúgást Tóth Balázs végezte el, Tischler Patrik pedig hat méterről, négy vendégvédő gyűrűjében fejelte a kapu jobb oldalába (1-0).

Az Újpest hamar felocsúdott és egy nem akármilyen góllal egyenlített: Balogh Balázs szögletét Tar Zsolt fejelte ki, az érkező Szuljics kapásból kapura bombázott, Heris sarokkal beleért a labdába, amely a kapuban kötött ki (1-1). Az Újpesttel ellentétben a hazaiakat alaposan megzavarta a kapott gól, hiszen egy perccel később jött a következő. Egyéni akció végén Szuljics „rabonázta” középre a labdát, amely Andricsról Tar Zsoltra, a hazai védőről vissza a szerb csatárra, onnan pedig a bal alsó sarok felé pattant. Danilovics ugyan mindent megpróbált, de már csak a gólvonal mögül tudta kiütni a játékszert (1-2). A női világbajnokságra készülő játékvezető, Kulcsár Katalin remekül látta az alapvonalon, hogy gólt kell jelezni.

A hirtelen jött gólzápornak azonban még nem volt vége, a 18. percben Lencse húzott el a bal oldalon, középre adott labdája Hudák Dávidon megpattanva került a hosszú oldalon érkező Tischler elé, aki az üres kapuval szemben rosszul találta el, szerencséjére a becsúszó Forróról visszapattant hozzá, másodszorra pedig már nem hibázott (2-2).

Ezt követően is lendületben maradt a két csapat, felváltva forogtak veszélyben a kapuk, közönségszórakoztató, élvezetes meccset produkált a két csapat. A 41. percben egy tetszetős újpesti támadás végén Andrics sarokkal hozta helyzetbe a tizenhatos előtt Kim Ojót, aki a bal felsőt vette célba, pontosnak tűnő tekerését Danilovics nagy bravúrral védte. A 45. percben újra vezetést szerzett a Puskás Akadémia: Kleinheisler szerelte Forrót a jobb oldalon, azonnal centerezett, Tischler pedig becsúszva lőtt a bal alsóba (3-2). A gyenge pálya ellenére kitűnő játékot láthattunk az első félidőben. Helyzetek, gólok, remek megoldások és jó iram – kell ennél több?

A második játékrész is gyors góllal indult: Szuljics szöktette a jobb oldalon Negót, a francia jobbhátvéd pontosan adott középre, az érkező Andrics pedig négy méterről a kapuba fejelt (3-3). Hat gól után sem vettek vissza a csapatok, győzelemre játszottak, így továbbra is izgalmas, jó meccset láthattak az érdeklődők. Hogy azért a gólok se maradjanak el, arról ezúttal is a bombaformában játszó Tischler gondoskodott. A 66. percben egy újpesti labdavesztés után Kleinheislertől kapott labdát, majd minden szembejövő vendégvédő kicselezése és elfektetése után a jobb alsóba lőtt (4-3). Szenzációs egyéni teljesítmény, mind a gólt, mind az egész meccset tekintve! Múlt héten három, most négy: kirobbanó formában játszik a Puskás csatára!

Sokáig azonban ezúttal sem örülhettek a hazaiak, a 69. percben Balogh Balázs jobbról belőtt szabadrúgása Kelics lábáról pattant a jobb alsóba, öngól (4-4). Nem volt éppen szép találat, de ugyanannyit ért, mint néhány perccel korábban Tischleré. A 79. percben már újra a lila-fehéreknél volt az előny: Heris jobb oldali beadása Fabión pörgött fel, a túloldalról a remekül futballozó Andrics tette vissza középre, ahol az érkező Nego közvetlen közelről lőtt a kapuba (4-5).

A 92. percben a kitámadó hazaiakat lekontrázta az Újpest, Kim Ojo azonban ajtó-ablak helyzetben mellé lőtt. Bármilyen meglepő, de több gól már nem esett, így végül az Újpest nyerte a bajnokság egyik legjobb összecsapását. A mutatott játék alapján a hazai csapat is megérdemelt volna legalább egy pontot, de ezúttal az Újpest vette ki jobban a részét a gólesőből. Szegény Tischler, talán ha még egyet lő…

További két érdekesség: a meccset Orbán Viktor miniszterelnök, akadémiaalapító társaságában a helyszínen tekintette meg Pintér Attila, akiről honlapunk is megírta a közelmúltban, hogy a felcsútiak vezetőedzőjeként folytathatja karrierjét nyártól. Mint az alábbi táblázat mutatja, a kilencgólos találkozó nem döntötte meg az elmúlt tíz év magyar bajnoki rekordját (amit a tíz találatot hozó REAC–Diósgyőr meccs tart), de a holtversenyes második helyre odakerült, ráadásul az Újpest alig több mint öt éve már megnyert egy 5-4-es idegenbeli mérkőzést.

Részletes tudósítás hamarosan…

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Nagy László, az Újpest egykori olimpiai bajnok játékosa, majd vezetőedzője értékelte:

Régóta hangoztatom, hogy szeretnék látni egy olyan meccset a magyar labdarúgásban, amelyen mindkét csapat bátran meri vállalni a támadójátékot. Most biztos sokan azt mondják, hogy egy jó csapat nem kaphat négy-öt gólt egy meccsen, de el kell fogadni, hogy vannak hibák, anélkül ilyen eredmény nem születhet. Ezt egy kimondottan közönségszórakoztató mérkőzés volt, kilenc góllal.

A Puskás Akadémia játékosai a hajrában azért hibáztak, mert utolsó 15-20 percre elfáradtak. Amíg Kleinheisler Lászlónak jól ment, addig az egész csapat jól játszott, vállalták a tempót, de ő is elfáradt a végére. Az Újpest sokkal jobb erőállapot van, ezért az utolsó pillanatig tudott hajtani. Talán az is hozzájárult a felszabadult játékhoz, hogy egyik csapatnak sem volt érdekes a meccs a helyezések szempontjából. Ilyen mérkőzést érdemes végignézni, mert a hibák ellenére is szórakoztató volt, a kilenc gól mellett sok helyzetet láthattunk.

Kívánom, hogy maradjon meg ez a támadószellem mindkét oldalon, de a védekezésre jobban kell koncentrálni. Bárcsak mindig ilyen meccseket láthatnánk… Azt papolom már mióta, hogy bátran egymásnak kell esni, hiszen a védekezést könnyebben helyre lehet hozni, a hibákból lehet építkezni. Az Újpestnek ez volt a hatodik győzelme zsinórban, és az utolsó fordulóban, a Kecskemét ellen szintén lehet nyerni. Az igazán szép befejezése lenne a rosszul kezdődött tavasznak. Kár, hogy mindjárt vége a bajnokságnak.