NB I

Győzelem az utolsó győri meccsen

Az NB III-ba süllyedő ETO a Pécs elleni háromgólos sikerrel köszönt el szurkolóitól.
OTP Bank Liga, 29. forduló
Győri ETO FC – Pécsi MFC-Matias 3-0 (1-0)
Győr, 3600 néző. Játékvezető: Szilasi
Győr: Cellár – Kamber, Lang, Lipták, Windecker – Kvilitaia (Nagy Á., a szünetben), Pátkai, Bucsa (Kerékgyártó, a szünetben), Koltai – Rudolf G. (Mayer, 72.) – Priskin. Edző: Miriuta László
Pécs: Helesfay – Nagy J. (Pauljevics, a szünetben), Ojdanics, Balogh B., Tadejevics – Kővári (Weitzer, 76.), Márkvárt, James, Rácz F. (Szatmári L., 63.) – Fröhlich – Frank. Edző: Robert Jarni
Gólszerzők: Priskin (45+1., 92. – a másodikat tizenegyesből), Pátkai (88.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Elbúcsúzott hazai közönségétől a Győri ETO, amely hosszú évtizedek élvonalbeli szereplése után az ismert okok miatt az NB III-ba süllyed. A klub, a csapat mellett a szezon végéig kitartó játékosok a bennmaradást a pályán már korábban biztosító, de egyelőre licenc nélküli PMFC ellen léptek pályára. Az ETO Parkban – ki tudja, meddig – utoljára.

A hatodik percben Márkvárt passzolta be a labdát Nagy Józsefnek, aki a tizenhatoson belül az arcához kapott és a földre esett a védője mellett. A játékvezető testközelből látta az eseményt, de nem ítélt büntetőt. Két perccel később Rudolf Gergely az ötös csücskének közeléből lőtt, de Nagy József belevetődve szépen mentett. A 13. percben Lang Ádám buktatta Kővári Róbertet a tizenhatoson belül, a bíró pedig jogos büntetőt adott. Márkvárt nagyon rosszul lőtte el, Cellár pedig kivédte a középmagasan érkező labdát. A 26. percben gyors hazai ellentámadás végén Windecker 22 méteres lövése a kapufáról jött ki.

Három perccel később Koltai szabadrúgását Helesfay bravúrral védte. A 35. percben Priskin kapott remek kiugratást a bal oldalon, de rosszul találta el, és ellőtte a kapu előtt keresztbe a labdát. A hosszabbítás pillanataiban Priskint ugratták ki a leshatáron, a támadó végigvitte a labdát és a kiinduló Helesfay fölött a jobb sarokba emelt (1-0).

A szünet után a csereként pályára lépő Pauljevics cikázott a büntetőterületen belülre a jobb szélről, ahol azonban buktatták. Szilasi játékvezető nem ítélt büntetőt. Az 56. percben Márkvárt szöglete után Fröhlich kapáslövése tíz méterről pontosan Cellér kezébe ment. Tíz perccel később Kővári fordult le az emberéről, majd húsz méterről nem sokkal lőtt fölé. A 78. percben az ötösön belül Lipták mentett fejjel óriásit Fröhlich elől. Ellenkező esetben a jobbról betett labdát a támadó könnyedén a hálóba rúghatta volna.

A győri szurkolótábor méltóképpen búcsúzott: a nyugati lelátó középső részét sűrű fekete füsttel és villódzó fényekkel árasztották el. A 88. percben Pátkai kapott remek labdát a kapufánál, és a hosszúba emelt (2-0). A 92. percben egy pécsi szabálytalanság után a bíró a tizenegyespontra mutatott, a büntetőt Priskin higgadtan a kapuba lőtte (3-0). Ezután egy győri szurkoló megpróbált befutni a pályára, de lekapcsolták – tudósított a PMFC honlapja.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Glázer Róbert, a Rába ETO egykori kiváló játékosa, majd vezetőedzője értékelte:

Az ETO régi játékosaival, Palotai Károllyal, Keglovich Lászlóval, Hannich Péterrel, dr. Tóth Lászlóval, Soproni Ferenccel együtt néztem a mérkőzést. A kezdés előtt meglehetősen siralmas volt a hangulat, hiszen az idősebb korosztály tagjai közül mindenki siratja a klubot. Mindenki azt mondja, hogy szeretne még NB I-et látni Győrben. Kíváncsi leszek, hogy alakul a klub sorsa a harmadosztályban. Elég sok szurkoló eljött, sajnos szakadt az eső, különben még többen lettek volna. Akik itt voltak, végig sportszerűen buzdították az ETO-t.

Érdekes felállásban kezdtek a hazaiak: három védő, két védekező középpályás, előttük két középpályás és három csatár. A második félidőben ez annyit változott, hogy átmentek 3-4-3-ba. Az első tíz percet az ETO általában megnyomja, most is nagyon jó teljesítményt nyújtottak, utána fokozatosan feljött a Pécs. Szépen kombináltak, dinamikusan, gyorsan játszottak, fölényben voltak és kiharcoltak egy büntetőt is, de a fiatal újonc kapus nagyszerű ütemérzékkel kivédte. Ezután ismét feljött az ETO, de őszintén el kell mondani, hogy a gól lesgyanús helyzetben született – pont vonalban ültem. Hazai szempontból Priskin Tamás a lehető legjobbkor volt eredményes.

A második félvonás első 15 percében a Pécs is próbálta változtatni a szerkezetét, próbált átállni a háromvédős rendszerre, és feljebb tolni egy embert, de majdnem mindig visszaálltak a 4-5-1-re. Nagyon dinamikus volt mindenki, szinte elmosódott a szerkezet. Bátran játszottak, bátran mentek előre, és mindkét kapus nagyszerűen védett. Az első 15-20 percben a Pécsnek voltak nagyobb lehetőségei. Volt még egy tizenegyesgyanús helyzet, aztán az ETO fokozatosan kezdte átvenni a játék irányítását.

Lüktetett a játék oda-vissza, eléggé kemény is volt, és a hajrában a Győr teljesen a maga javára fordított a mérkőzést. Pátkai Máté ritkán látható szép gólt rúgott, aztán jött egy büntető, ezzel nyert az ETO 3-0-ra. A játék képe alapján sokáig úgy nézett ki, hogy inkább a döntetlen lenne igazságos, de végül a hazaiak nagyon határozott játékkal megérdemelten nyertek. A lefújás után fantasztikus, 10-15 perces ünneplésben részesítette a közönség a csapatot. Nagyon szépen búcsúzott a csapat és a szurkolók is, le a kalappal.

Olvasói sztorik