NB I

Könnyedén nyert a Debrecen

A DVSC 3-1-re nyert a vendég MTK ellen az elődöntő első mérkőzésén.
Ligakupa, elődöntő, 1. mérkőzés
Debreceni VSC-TEVA – MTK 3-1 (2-1)
Debrecen, játékvezető: Erdős
DVSC: Verpecz – Szatmári, Máté P., Berdó, Kuti (Dombi, 79.) – Ferenczi J., Ludánszki (Zsidai, 62.), Bódi, Sós B. (Jovanovics, 56.) – Tisza (Mihelics, a szünetben), Szécsi (Bereczki, 70.). Edző: Kondás Elemér
MTK: Groppioni – Halmai (Poór, a szünetben), Baki, Hajdú Á., Vadnai – Bese, Vass Á. (Schrammel, 67.), Kanta J. (Pölöskei Zs., a szünetben), Thiam, Vukmir – Torhelle (Horváth Zs., a szünetben / Cseke, 83.). Edző: Garami József
Gólszerzők: Ludánszki (17.), Tisza (tizenegyesből 30.), Bereczki (75.), illetve Torghelle (33.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Ligakupa elődöntőjének első meccsén a Ferencváros 3-0-ra nyert a Bp. Honvéd ellen, kedden. Annak a találkozónak a visszavágóját május 27-én rendezik. Szerdán, a másik első felvonása végén a Debrecen örülhetett, mivel 3-1-re nyert. Az MTK viszont az idegenben lőtt góljával életbe tartotta a továbbjutási esélyeit. A visszavágót a Vasas-pályáján játsszák a csapatok május 26-án.

Az MLSZ döntése értelmében nyártól megszűnik a Ligakupa, így a mai meccs tétje az (is) volt, hogy melyik csapat kerül közelebb a vélhetően hosszú időre eltűnő kupasorozat fináléjához. A tartalékosan felálló csapatok nem produkáltak valami eseménydús első tíz percet, amelynek végén hajszál híján vezetést szerzett az MTK.

A Thiammal szemben elkövetett szabálytalanság után Kanta József passzolta be a labdát a hazaiak tizenhatosára, Torghelle lekezelte, majd átemelte a kifutó Verpecz Istvan felett. A debreceni kapuvédő ujjheggyel még beleért a gólba tartó labdába, amely a keresztlécről pattant a hazai kapus ölébe. Az MTK ezt követően némi mezőnyfölényt harcolt ki, gólt azonban a Debrecen szerzett. Egy jobb oldali szöglet után Szécsi pörgetett gyönyörű mozdulattal kapura, a labda a kapufáról előbb ki, majd a berobbanó Ludánszki lábáról befelé pattant (17. perc, 1-0).

Az MTK továbbra is támadásban maradt, de nem tudott mit kezdeni a jól záró debreceni védelemmel, miközben a hazai kontrák rendre veszélyesnek bizonyultak. A 26. percben Ludánszki két vendégjátékossal szemben is meg tudta tartani a labdát a bal oldalon, remekül keresztezett a jobbon érkező Bódi elé, aki hat méterről, kissé kisodródva az oldalhálóba lőtt. A 29. percben Halmai csúnyán eladott labdája után Szécsi törhetett kapura, elhúzta a labdát a kitörő Groppioni mellett, aki még éppen a tizenhatos vonala előtt szabálytalanul szerelte. A kapus megúszta ugyan egy sárgával, de Erdős játékvezető – tévesen – büntetőt ítélt a hazaiak javára a szabálytalanság helyét illetően nem egészen egyértelmű szituációban. Ez azonban nem különösebben zavarta Tiszát, aki a megítélt tizenegyesből a kapu közelébe lőtt (30. perc, 2-0).

A gól megzavarta az MTK-t, egy perccel később Groppioni nem tudott felszedni egy könnyűnek tűnő labdát, Tisza elcsente tőle, visszaívelt a hosszú sarok felé, Sós Bence pedig az oldalhálóba fejelt. Még mielőtt nagyobb lett volna a baj, szépített a vendégcsapat. A 33. percben Bese indította a jobbösszekötő helyén az addig elsősorban a szájával futballozó Torghellét, aki 17 méterről, kapásból lőtt a kapu jobb oldalába. Verpecz ugyan most is beleért a labdába, de menteni ezúttal nem tudott. Gyönyörű gól volt (2-1)!

A 37. percben az egyenlítést is majdnem összehozták a vendégek. Kanta futtatta lyukra Vadnait a tizenhatoson belül, a jó ütemben kimozduló Verpecz elütötte előle a labdát, az érkező Torghelle pedig alig lőtt fölé a tizenhatos vonaláról. A 41. percben ezúttal a DVSC veszélyeztetett, egy szöglet utáni kavarodás végén Máté Péter lőtt hat méterről, Groppioni üggyel-bajjal fogta a labdát. Magyar szinten kimondottan jó első félidőt láthattunk, gólokkal, helyzetekkel, jó egyéni teljesítményekkel. Nemigen látszott a két csapaton a sok hiányzó játékos.

A második játékrészben is tíz percet kellett várni az első komolyabb lehetőségre: Thiam indítása után a csereként beálló Horváth Zsolt egy az egyben maradt szemben Verpecz Istvánnal, de lövését védte a debreceni kapus. Ezt követően egyik kapu előtt sem alakult ki komolyabb lehetőség, bár az iramra és a színvonalra különösebb panaszunk továbbra sem lehetett. Aztán a 74. percben a néhány perccel korábban beálló Bereczki addig cselezgetett Hajdú Ádámmal szemben a jobbösszekötő helyén, míg lövőhelyzetbe nem került és tizenötről a kapu jobb oldalába lőtt. Újabb remek egyéni teljesítmény (3-1).

A 79. percben pályára lépett a debreceni legenda, Dombi Tibor is, akinek beállását lelkes ovációval fogadta a hazai publikum. És ha már ott volt, nem is vesztegette az idejét: a 81. percben szép egyéni akció végén Bereczkit ugratta ki a jobbösszekötő helyén, aki ezúttal is a jobb sarkot vette célba, Groppioni védett. A hátralévő percekben is a Debrecen maradt aktívabb, a kilencvenedik percben Bódi Ádám szerzett labdát az MTK térfelén, az üresen álló Bereczki elé játszott, aki nagy helyzetben mellé lőtt. A fiatal támadó könnyen eldönthette volna a továbbjutást.

A jól futballozó Debrecen összességében megérdemelt győzelmet aratott a második félidőre visszaeső MTK ellen, és jó volt látni, hogy az összességében jó játékot hozó meccsen a hazai fiatalok (Sós, Szatmári, Bereczki) mekkora lendülettel és tenni akarással vetették magukat a küzdelembe. Úgy tűnik, Debrecenben nincs gond az utánpótlással. Bár az MLSZ szerint a Ligakupa nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket (ami valljuk be, igaz is), de azt bátran kijelenthetjük, hogy nem a ma látottak miatt.

Edzői értékelések

Kondás Elemér, DVSC: – Azt mondom, hogy az egész csapat jól játszott, rengeteg helyzetet alakítottunk ki, akár nagyobb is lehetett volna a különbség, hiszen voltak százszázalékos ziccereink. Elégedett lehetek a csapat összteljesítményével, a fiatalok is jól játszottak, és megmutatták, hogy van bennük elképzelés, csak jókat tudok mondani róluk. Természetesen a támogatást megkapják, Bereczki Dániel nagyon szép gólt rúgott, utána a könnyebbet elrontotta, pedig az lett volna az igazi, ha azt is belövi, mert sakk-matt helyzet volt. Folyamatosan biztatjuk őket, sőt még mondtam is nekik, hogy bátran vállalják az egy-egyeket, a lövéseket, és a megszerzett labdából forduljanak a kapu irányába. Megvoltak a lehetőségeink, még a „fiatal” Dombi is jól szállt be, csak néha leesett a lánc neki… Ez az eredmény semmire nem garancia, ezért kellett volna még gólt szereznünk, például itt a végén volt két százszázalékos lehetőségünk, amiket be kellett volna rúgni. Nyilván akkor nyugodtabbak lennénk, mert azt lehet mondani, hogy nyitva van még a párharc, ezért a visszavágóra is koncentrálni kell. Azt mondtam a mérkőzés elején, hogy szeretnénk gólokat lőni, és nem kapni. Ez nem jött be, mert Torghelle Sanyi szépen értékesítette a helyzetét, amit el kell ismerni, de a gólok megvoltak, és a helyzeteink is. Nyilván az MTK-hoz is úgy megyünk, hogy gólokat szeretnénk lőni, és ha ez így lesz, akkor meg is tudjuk nyerni a találkozót.

Garami József, MTK: – Az első félidőben nem játszottunk rosszul, voltak helyzeteink, de azok kimaradtak. Azért kellett kicsit átszervezni a csapatot, mert a Debrecen veszélyes támadásokat vezetett a jobb oldalon. A második félidő közepétől szétesett a védekezésünk, és a DVSC alakított ki néhány helyzetet, amit be is rúgott. Szép volt Torghelle Sándor találata, de az első félidőben voltak még bőven lehetőségei. A Debrecen jól játszott, és néhány fiatal nagyszerűen mozgott, úgyhogy nyilván itt megvan a jövő csapata, tehát ha kell, a gyerekek be tudnak szállni. Nálunk is hasonlóan szokott ez történni, ma nem futballoztunk jól, de előfordulhat, hogy továbbjutunk.

Olvasói sztorik