NB I

Európát érő gólt lőtt az MTK

A kék-fehérek 1-0-ra győztek a Puskás Akadémia ellen az élvonal 27. fordulójának nyitómeccsén.
OTP Bank Liga, 27. forduló
MTK – Puskás Akadémia FC 1-0 (0-0)
Bozsik-stadion, 400 néző. Játékvezető: Szilasi
MTK: Hegedüs L. – Poór, Vukmir, Vass Á., Hajdú Á. – Pölöskei Zs., Thiam – Csiki (Bese, 73.), Kanta J., Horváth Zs. (Vadnai, 86.) – Torghelle. Edző: Garami József
Puskás FC: Danilovics – Fiola, Tar Zs., Kelics, Spandler (Kleinheisler, 69.), Fabio – Szélesi, Tóth B., Hudák M. – Tischler (Makrai, 77.), Lencse. Edző: Benczés Miklós
Gólszerző: Csiki (61.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Az élvonal 27. fordulójának nyitómérkőzésén az MTK a Puskás Akadémia csapatát fogadta a Bozsik-stadionban.

Az MTK kezdte jobban a meccset, Torghelle már a második percben megkínálta Danilovicsot egy pattogós lökettel, majd három szöglet után az ötödik percben már kapufáig is eljutottak a kék-fehérek. Thiam adott remek passzt Hajdú Ádámnak a vendégek tizenhatosán belül, a kék-fehérek balhátvédje pedig a kapufát találta telibe.

A Puskás Akadémia sikerrel vészelte át a kezdeti nehéz időszakot, sőt a 18. percben Tischler 25 méterről elvégzett szabadrúgása után már Hegedüs Lajosnak kellett nagyot védenie. A 24. percben Fiola jobb oldali beadása megpattant Hajdú lábán, a labda a keresztlécről vágódott tovább, Poór mentett. Egy perccel később már újra a kék-fehérek veszélyeztettek: Kanta balról passzolt be egy szögletet az üresen álló Pölöskeinek, aki jól látta, hogy a betömörülő védőkkel szemben egy sarokra tartó csavarás lehet a leghatásosabb, de a bal felsőbe tartó labdáját Danilovics óriási bravúrral ütötte ki.

A 33. percben egy szöglet után Thiam fejelt a földre, ahonnan a labda előbb a keresztlécre, majd onnan kifelé pattant, hogy végül Danilovics takarítsa el a veszélyzónából. A Puskás azonnal kontrázott, Hudák indította Lencsét a bal oldalon, a (Tischler melletti másik) egykori MTK-csatár lövésénél Hegedüsnek kellett résen lennie. Az első félidő élvezhető játékot hozott, helyzetekkel és három kapufával. Az MTK játszott fölényben, a hazai csapat elsősorban a széleken próbált meg a vendégek védelme mögé kerülni, míg a Puskás Akadémia a kontrákban és Danilovics kiváló formájában bízhatott.

A második félidő első negyedórájában egyenlő erők küzdelme zajlott a pályán, valamirevaló helyzetet azonban nem jegyezhettünk fel. Amikor már attól tarthattunk, hogy akár gól nélkül végződhet a meccs, az MTK a 61. percben megszerezte a vezetést: Kanta indította pazarul a jobb szélen meglóduló, Spandlert lefutó Horváth Zsoltot, akinek visszapasszolt labdáját az érkező Csiki Norbert 12 méterről, kapásból lőtte a bal alsó sarokba. Mintaszerű támadás volt (1-0). A 68. percben a mezőny talán legjobbja, Csiki indította tizenhatoson belül Torghellét, de Danilovics és Spandler közös erővel menteni tudott.

Az utolsó húsz percre megváltozott a játék képe, a bajban lévő Puskás Akadémia átvette az irányítást, most már inkább az MTK játszott kontrákra. A 77. percben Lencse kapott jó labdát a bal oldalon (bár előtte Torghelle meglehetősen gyanús körülmények között került földre), éles szögből meglőtt labdáját Hegedüs védte. A felcsútiak egyre nagyobb nyomást gyakoroltak a hazaiak kapujára, a kék-fehérek játéka sok esetben az „amerre állok, arra rúgom” taktikára épült, de ezúttal a hazaiak vészelték át a nehéz perceket.

A vége tehát 1-0-s MTK-győzelem, amellyel Kantáék biztosították helyüket az Európa Liga selejtezőjében, valamint nagy lépést tettek a dobogó felé. A Puskás Akadémia zsinórban harmadszor szenvedett vereséget, bár számukra a kiesés vagy a nemzetközi szereplés szempontjából már nem volt tétje a meccsnek.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Hartyáni Gábor, a Videoton és a Puskás Akadémia korábbi vezetőedzője értékelte:

Az első félidőről mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy eseménytelen volt, hiszen három kapufát, és több lehetőséget, helyzetet láthattunk. Lehet, hogy Kispest néhány centivel arrébb van a kapufa, mint a Hungária körúton, bár egyszer a Puskás is eltalálta a keresztlécet. Az MTK vigyázott a védekezésére, nem lehet megkontrázni, a túloldalon pedig próbálta feltörni ellenfele védelmet, de ekkor még nem járt sikerrel.

A szünet után elég volt egy védelmi rövidzárlat és egy jól felépített támadás a gólhoz. A folytatásban minden tőle telhetőt megpróbált az egyenlítésért a Puskás, erőlködött, próbálkozott, és a második félidő alapján talán benne is lehetett volna a döntetlen, de összességében az MTK veszélyesebb volt, több helyzetet alakított ki. A második felvonásban Tischler Patrik teljesen eltűnt, Lencse László egyedül maradt, nem volt egy Polonkai-típusú játékos, aki helyzetbe hozza őt.

Nem volt rossz meccs, mindkét együttes azt játszotta, amit tud: pontos, passzolós, fegyelmezett játékot. Az ilyen mérkőzéseken döntő, hogy ki képes váratlan megoldásra. Ezúttal egyedül Kanta József volt képes rá, gondoljunk csak a gól előtti indítására.

Olvasói sztorik