NB I

Nem lesz Újpest–Fradi derbi a kupafináléban

A Videoton kettős győzelemmel búcsúztatta a lilákat a Magyar Kupa elődöntőjében.
Magyar Kupa, elődöntő, visszavágó
Újpest FC – Videoton FC 1-4 (1-1)
Szusza Ferenc Stadion, 1200 néző. Játékvezető: Szabó Zs.
Újpest: Balajcza – Nego, Heris, Litauszki, Forró – Nagy G. (Szankovics, 89.), Balogh B. – Szuljics, Sztaniszavljevics (Bardhi, 58.), Andrics – Perovics (Ojo, 58.). Edző: Nebojsa Vignjevics
Videoton: Calatayud – Szolnoki, Vinícius, Juhász R., Stopira – Sándor Gy., Trebotics – Gyurcsó (Heffler T., 63.), Kovács I. (Ivanovszki, 84.), Oliveira – Nikolics (Feczesin, 77.). Edző: Joan Carrillo Milan
Gólszerzők: Balogh B. (39.), illetve Nikolics (22., 70.), Feczesin (88.), Oliveira, (93.)
Továbbjutott: Videoton, kettős győzelemmel (5-1)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A Magyar Kupa első elődöntőjében a Videoton 1-0-s előny birtokában lépett pályára az Újpest otthonában kedd este.

A találkozó elején a várakozásoknak megfelelően a hazaiak domináltak, hiszen összesítésben ők voltak hátrányban. Mindez azonban nem eredményezett gólhelyzeteket, sőt egy alkalommal, a 15. percben egy gyors ellenakció végén Nikolics lapos beadását Balajcza Szabolcsnak kivetődve kellett mentenie a középen berobbanó Oliveira elől.

Hét perccel később eldőlt a párharc, mert Nikolics bő húsz méterről, pazar mozdulattal átemelte a labdát a kapus fölött (1-0). A folytatásban az újpestiek továbbra is törekedtek a gólszerzésre, ami a 39. percben össze is jött: Balogh Balázs szabadrúgását Litauszki fejelte a hálóba (1-1).

A szünet után Oliveira került ígéretes helyzetbe, de a tizenhatoson belül a földre került Heris szorításában, ám a játékvezető nem adott büntetőt. Az ötvenedik percben Gyurcsó lövését Heris a gólvonalon állva mentette. Öt perccel később Andrics lövését szögletre blokkolták a vendégek, a túloldalon pedig – erőseb véleményes – büntetőt ítélt a játékvezető, mert úgy ítélte meg, hogy Balajcza buktatta Oliveirát a tizenhatoson belül. Nikolics a keresztléc fölé bombázott, maradt az 1-1.

Ezután felváltva rohamoztak a csapatok, a 68. percben Szuljics beadása után Bardhi lőtt a kapufa mellé. Két perccel később Trebotics beadása után rendezetlen volt a hazai védelem, ezt kihasználva Nikolics a hálóba fejelt (1-2). A hazaiak egy ideig még próbálkoztak az egyenlítéssel, majd némileg hitehagyottá váltak, úgyhogy a fehérváriaknak összejött még két gól: Feczesin kicselezte Balajczát, és a hálóba gurított (1-3), majd a 93. percben Oliveira lépett ki, és szintén higgadtan fejezte be az akciót (1-4).

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Tiber László, a Videoton és a Siófok egykori válogatott játékosa értékelte:

Igazi kupamérkőzés volt, annak minden rezdülésével, sárga lapokkal, tizenegyessel, és egy kis pankrációval is, tehát hőfokában elérte a kupameccsek hangulatát. Az Újpest nagyon szimpatikusan állt a találkozóhoz, vállalta a támadófutballt, igyekezett ledolgozni a hátrányát, ezért feltolta a védekezését, és csírájában elfojtotta a Videoton kontralehetőségeit. Voltak lehetőségei a házigazdának, de nem élt vele, és ahogy ilyenkor lenni szokott, egy jól eltalált Nikolics-lövéssel megszerezte a vezetést a vendégcsapat, ez pedig alapjaiban megváltoztatta a meccs képét.

A szünet után mindent egy lapra feltéve támadni kezdett az Újpest, és mivel nem működött a Videoton lestaktikája – gyakran belehibáztak –, egy-egy után ha nem is a továbbjutásra, de a győzelemre volt esélyük a hazaiaknak, ám nem tudták kihasználni. A fehérvári csapat van annyira jó, hogy még egy kihagyott tizenegyest is elbírjon. Jött a második Nikolics-gól szinte a semmiből, utána pedig már nem volt kérdés, ki jut a döntőbe. Összességében egész jó kupamérkőzés volt, amelyen a jobb csapat jutott tovább.

Edzői értékelések

Nebojsa Vignjevics, Újpest: – Az első félidő kicsit lassan kezdődött számunkra, de aztán kértem a játékosokat, hogy gyorsítsák fel a tempót. Ez meg is volt, nem volt semmi gond, azonban az ellenfél elég hamar gólt szerzett, ezzel megalapozták az önbizalmukat. Felnőttünk a feladathoz egy pillanatra, azonban úgy érzem, a játék egészét tekintve a jobb csapat győzött, mert abban a csapatban jobb játékosok vannak.

Joan Carrillo Milan, Videoton: – Az Újpest nagyon komoly ellenfél, nagyon komoly játékerőt képvisel, nagyon jó játékosai vannak. Tudtuk, hogy lesznek veszélyes helyzeteik. Szerencsére az első félidőben sikerült vezetést szereznünk, aztán sajnos az is belefért, hogy egy büntetőt kihagyjunk, de nagyon keményen küzdött a csapat, és a folytatásban sikerült több gólt is szereznünk. Nagyon elégedett vagyok, hogy ott vagyunk a döntőben.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik