NB I

Győzelemmel hangoltak a kupacsatára

Az Újpest 3-1-re győzött a Dunaújváros vendégeként az élvonal 25. fordulójának nyitómeccsén.
OTP Bank Liga, 25. forduló
Dunaújváros PASE – Újpest FC 1-3 (0-2)
Dunaújváros, 1500 néző. Játékvezető: Farkas Á.
DPASE: Nagy G. – Villám (Grubjesics, 67.), Farkas V. (Jakab D., a szünetben), Vaskó, Szekeres A. – Petneházi, Böőr, Nikházi, Orosz M. (Thiago, 60.), Csehi T. – Eppel. Edző: Artner Tamás
Újpest: Balajcza – Forró, Litauszki, Heris, Nego – Andrics (Addo, 89.), Sztanisavljevics, Balogh B., Szuljics – Bardhi (Nagy G., 65.), Perovics (Szankovics, 58.). Edző: Nebojsa Vignjevics
Gólszerzők: Nikházi (71.), illetve Perovics (2.), Heris (14., 77.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A nigériai Kim Ojo a fia születése miatt Belgiumban tartózkodik, ezért az Újpest nélküle lépett pályára a sereghajtó Dunaújváros otthonában az élvonal 25. fordulójának nyitómérkőzésén, péntek este. A találkozó előtt többször is elhangzott, hogy a kiesés ellen küzdő hazaiak számára sokkal fontosabb ez a meccs, mint a Magyar Kupa-elődöntőjének keddi visszavágójára készülő fővárosiaknak.

Aki az első perceket még a büfében töltötte, az bizony bánhatta, hiszen rögtön lemaradt egy gólról. A második percben Szuljics jobb oldali beadása után Vaskó elbotlott Perovics lábában a tizenhatos vonalán, az így üresen maradó vendégjátékos pedig a jobb alsóba lőtt, és máris vezetett az Újpest (0-1). Ennél jobb kezdést valószínűleg Vignjevics mester sem kívánhatott volna…

A vendégek a gól után is aktívabbak maradtak, a tizedik percben Andrics lőtt nem sokkal a kapu mellé, bár Nagy Gergely rajta volt a labdán. A 13. percben viszont már nem… Az elsősorban a jobb oldalon próbálkozó lilák innen végezhettek el szabadrúgást, Balogh Balázs beívelését pedig Heris a kapunak háttal állva csúsztatta a jobb alsóba (0-2). A 17. percben a remekül játszó Szuljics ívelhetett be (természetesen) jobbról, az egyedül hagyott Litauszki alig fejelt a jobb felső mellé.

Nagyon úgy tűnt, mintha valami nem stimmelne a hazaiak védelmének bal oldalán. A borzalmas kezdés alapos hidegzuhany volt a Dunaújváros számára, az Újpest minden különösebb gond nélkül uralta a játékot a továbbiakban is. A hazaiak szinte csak pontrúgásokból tudtak a vendégkapu közelébe kerülni, bár veszélyt nemigen hordoztak magukban ezek a próbálkozások.

Az első komolyabb újvárosi lehetőségre a 33. percig kellett várni, mégpedig a „csodafegyver”, Villám hatalmas bedobása jóvoltából. A jobbról érkező labda Nikházi elé került az Újpest büntetőterületén belül, de a hazai támadó lövését éppen csapattársa, Petneházi blokkolta. Öt perccel később Villám újabb jobb oldali, szöglettel felérő bedobását Nikházi fejelte vissza a kapuvonaltól, de az érkező Eppel a kapu mellé lőtt. Éledezett a Dunaújváros, egyre kényelmesebb lett az Újpest, de az eredmény a szünetig már nem változott.

A második félidőre jóval harapósabb Dunaújváros futott ki, Artner mester valószínűleg elmondta fiainak az öltözőben, hogy ez a teljesítmény a nulla pont megszerzéséhez lehet csak elég. A hazaiak nekirontottak az Újpestnek és egyre inkább a kapujuk elé szögezték a lilákat. A 61. percben Böőr középre lőtt labdája után Litauszki kezén pattant a labda a tizenhatoson belül, de a jogos büntető elmaradt. Nem véletlenül reklamáltak a hazaiak.

Egy perccel később Csehi bal oldali szögletét Vaskó fejelte éppen csak mellé. Folyamatosan támadott a Dunaújváros, az Újpest teljesen átadta a kezdeményezést, aminek a 71. percben meg is lett az eredménye. Csehi ívelhetett be szögletet újfent balról, az üresen álló Nikházi pedig négy méterről a bal alsóba fejelt (1-2). A rengeteg pontrúgás végül csak meghozta az eredményét. Már-már úgy tűnt, hogy az újvárosiak akár pontot is menthetnek, amikor a 77. percben a második játékrészben addig szinte semmit nem mutató újpestiek újabb gólt szereztek. A leosztás hasonló volt, mint a második találatuk előtt: Balogh adhatott be szabadrúgásból jobbról, amit Heris – micsoda különbség! – ezúttal a kapu bal oldalába fejelt (1-3).

A hazaiak azonban nem adták fel, a 81. percben Jakab közeli fejesét mentette hatalmas bravúrral Balajcza, a kipattanót Nego takarította el. Egy perccel később Petneházi beadása után Eppel csak néhány centivel fejelt a bal kapufa mellé, Balajczától ez bemehetett volna. Több helyzetet és gólt ezután már nem jegyezhettünk fel, így a második félidőt átalvó, de helyzeteivel jobban sáfárkodó Újpest végül – legalábbis ami az eredményt illeti – magabiztos győzelmet aratott. A Dunaújváros második félidei játékára nem lehet panasz, de az alaposan elrontott első játékrész és a sok kihagyott helyzet végül megbosszulta magát.

Ebben a bajnoki szezonban eddig mindössze egyszer, október végén és november elején fordult elő, hogy az Újpest egymást követő két mérkőzését megnyerte.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Nagy László, az Újpest egykori olimpiai bajnok játékosa, majd vezetőedzője értékelte:

Az Újpestnek köszönhetően negyedóra alatt eldőlt a mérkőzés. Az első félidőben nagyon langyosan, álmosan, lagymatagon játszott a hazai csapat, nem is tudom, hogy akarja elkerülni a kiesést. A vendégek kihasználták mindkét helyzetüket, ezzel tulajdonképpen eldöntötték a találkozót, bár a második félidőben a Dunaújváros igyekezett, izgalmassá tette azt az időszakot, ám végül csak a szépítésre futotta az erejéből.

Az első felvonásban az újpestiek jól gazdálkodtak a helyzeteikkel, a szünet után az újvárosiak teremtettek több lehetőséget, de egy kivételével nem tudták kihasználni. Legyünk tárgyilagosak: egy szituációban tévedett a játékvezető, mert Litauszki kezezésénél tizenegyest kellett volna ítélnie a hazaiaknak, és akkor ki tudja… Az Újpest védői remekelnek, hiszen a Pápa ellen Litauszki szerzett gólt, most pedig Heris teljesített remekül elöl és hátul is, ráadásul két gólt is szerzett, ám a csatárjáték változatlanul hiányzik. Kellett ez a siker, hogy fejben rendben legyenek a kupavisszavágó előtt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik