NB I

Fájó pofont kapott a bajnokjelölt

A Debrecen 2-0-ra győzött a Videoton otthonában a Ligakupa negyeddöntőjének visszavágóján; megsérült a játékvezető, ezért le kellett cserélni.
Ligakupa, negyeddöntő, visszavágó
Videoton FC – Debreceni VSC-TEVA 0-2 (0-1)
Székesfehérvár, 1500 néző. Játékvezető: Bognár T. (Szilasi, 24.)
Videoton: Calatayud – Brachi, Vinícius, Csakla, Fejes A. – Simon Á. (Sándor Gy., a szünetben), Trebotics – Oliveira (Gyurcsó, 62.), Kovács I. (Nikolics, 69.), Heffler T. (Maréval, 82.) – Ivanovszki (Feczesin, 69.). Edző: Joan Carrillo Milan
DVSC: Verpecz – Nagy Z., Máté P., Morozov, Barna Sz. – Bereczki (Sós B., 59.), Ludánszki B., Berdó (Szatmári Cs., 93.), Mihelics (Karikás, 91.) – Kulcsár T. (Varga K., 95.), Sidibe. Edző: Kondás Elemér
Gólszerzők: Máté P. (4.), Kulcsár T. (73.)
Továbbjutott: Debrecen (4-3)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A listavezető Videoton eddig csak egyszer kapott ki a jelenlegi bajnoki szezonban, méghozzá hazai pályán, a Debrecen ellen. A DVSC szerdán a Ligakupa negyeddöntőjének visszavágóján lépett pályára Székesfehérváron. Miután az első meccset 3-2-re elvesztették odahaza (az öt gólból négy büntetőből született), a hajdúságiak látszólag feladták a párharcot, és tartalékos összeállításban, fiatalokkal léptek pályára.

Nagy meglepetésre a vendégek kezdtek jobban, a negyedik percben Sidibe fejesét még védte Calatayud, de a szöglet után ziccer alakult ki a kapu előtt, és a csapatkapitány Máté Péter a hálóba lőtt (0-1). Két perccel később Kulcsár Tamás beadását az utolsó pillanatban mentették Sidibe elől. A folytatásban sem változott a játék képe, de egy gyors ellen akció során Morozov hibázott, egyenlíthettek volna a hazaiak, ám Ivanovszki a keresztléc fölé emelt.

Ezt követően összekapták magukat a fehérváriak és kiegyenlítetté vált a játék. A 19. percben Bognár Tamás egy rossz lépés következtében megsérült, ezért a tartalék, Szilasi Szabolcs vette át a szerepét. Érdekesség, hogy Bognár vezetné pénteken a Dunaújváros–Újpest bajnoki meccset, de lehet, hogy le kell mondania. Nemrég a Soroksár–Mezőkövesd másodosztályú meccs előtt, a bemelegítés során Németh Ádám sérült meg, helyette is a tartalék, Böcskei Balázs vezette a találkozót.

A kényszerszünet után előbb Oliveira lőtt 17 méterről a kapu fölé, majd egy szabadrúgás után Csakla közelről a kapufa mellé továbbított. A meccset sima talpú sportcipőben vezető Szilasi is megcsúszott egyszer a fellocsolt gyepen, de ő megúszta sérülés nélkül. A 34. percben Oliveira beadása után Verpecz kapus elcsúszott, de Ivanovszki elől menteni tudtak a vendégek. A 39. percben Kovács István találta el a keresztlécet. A bíró sérülése miatt hosszú nyúlt hajrában is a fehérváriak domináltak, de nem tudtak egyenlíteni.

A szünet után is a Videoton játszott fölényben. A csereként beküldött Sándor György felpezsdítette csapata játékát, ragyogó passzát előbb Oliviera lőtte a kapu fölé, majd Ivanovszki lövését Verpecz védte. A másik oldalon Sós Bence bombája a keresztlécről pattant ki. Sándor után Gyurcsót, Nikolicsot és Feczesint is beküldte Carrillo, akit ekkor már csak a továbbjutás érdekelt, nem az, hogy tartalékoljon a hétvégi bajnoki meccsre. A 72. percben Gyurcsó szabadrúgását Vinícius fejelte a kapufa mellé. Az ellenakció végén Kulcsár Tamás tökéletes kiugratást kapott és hajszálpontosan lőtt a hálóba (0-2).

A kiesésre álló házigazdák offenzívát indítottak. A 88. percben Gyurcsó lapos beadása után Nikolics közeli lövését blokkolták, majd Maréval pontos beadását az őrizetlenül hagyott Feczesin a kapu fölé fejelte. A vártnál sokkal jobb, izgalmasabb, eseménydúsabb, érdekesebb mérkőzésen megérdemelten nyert a Debrecen, amelynek a továbbjutásához némi szerencse is kellett, de ne feledjük, milyen körülmények között kaptak ki az első meccsen… A jogtalan tizenegyesek után a sors most valamit visszaadott nekik.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Tiber László, a Videoton és a Siófok egykori válogatott játékosa értékelte:

Szerintem a Videoton már a Debrecen összeállításának elolvasása után továbbjutónak tekintette magát, és őszintén megmondom, hogy engem is elaltatott. Arra gondoltam, hogy feladják ezt a mérkőzést a bajnoki dobogóért, azért pihentetik a sztenderd játékosaikat. El kell ismernem, nagyszerű húzása volt Kondás Elemérnek, és nem csak azért, mert továbbjutottak, hanem azért, mert egy ilyen komoly tétmeccsen megmérette a fiatal játékosait, akik nem okoztak csalódást, sőt maximálisan megfeleltek az elvárásoknak. Ugyanakkor a Videoton számára ez hatalmas kritika és csalódás.

Én is játékos voltam, és emlékszem, hogy ha egy kicsit lenéztem az ellenfelet, és azt hittem, hogy sima lesz a meccs, akkor varázsütésre nem jön vissza a valós tudás. A kihagyott helyzetek után megremeg a láb, dekoncentráltság és rossz döntések következnek, nagyon nehéz újra felpörögni arra a szintre, hogy jót csináljanak. Márpedig a fehérváriak ezúttal az első perctől kezdve rossz döntéseket hoztak a helyzeteknél és a passzoknál. Tompának éreztem őket, pedig a negyedik percben megkapták az első pofont, de utána hiába voltak mezőnyfölényben, rossz felfogásban, rossz stílusban futballoztak.

Kimaradt két-három nagyobb lehetőségük, a DVSC-nek pedig elég volt egy kontralehetőség, amelyet nagyszerűen kihasznált. Nikolicsnak és Feczesinnek a hajrában ugyan volt helyzete, de nem sikerült a szépítés. Meglepetés az eredmény, de teljesen megérdemelten jutott tovább a Debrecen, amely bizonyította, hogy csak úgy jön a felszínre tehetség, ha komoly tétmérkőzésen is megkapják lehetőséget a fiatalok. Itt a példa, hogy élnek vele.

Edzői értékelések

Joan Carrillo Milan, Videoton: – Az első öt percben elaludtunk, nem koncentrált jól a csapat. A Debrecen kétszer is betalált, egyszer egy kontrából, egyszer pedig a védelmünk hibázott. Viszont nagyon sok helyzetünk volt, amelyekkel ma nem volt szerencsénk, mert egyet sem sikerült belőnünk. Ezen már túl vagyunk, változtatni nem tudunk rajta, ez már a múlt része, úgyhogy előre kell tekintenünk.

Kondás Elemér, DVSC: – Rengeteg kreatív, gyors játékosa van a Videotonnak de azokat a lehetőségeket lezártuk előttük, ami nyilvánvalóan az erényük. Megpróbáltuk semlegesíteni őket, hogy kevés lehetőséget tudjanak kialakítani a kapunk előtt. Jól kezdtük a mérkőzést, rögtön gólt rúgtunk, és voltak további helyzeteink is. A második félidőben sem adtuk fel a támadás lehetőségét, például bement Sós Bence, és rúgott egy hatalmas kapufát. Rengeteg fiatallal jöttünk, akik lehetőséget is kaptak, megállták a helyüket, úgyhogy nagyon értékes ez a győzelem. Fegyelmezettek voltak, jól játszottak, nagyon elégedett vagyok velük.

Korábban játszották:

Pécsi MFC-Matias – MTK 0-1, 0-1 (továbbjutott: MTK)

Bp. Honvéd – Nyíregyháza Spartacus 3-0, 3-2 (továbbjutott: Honvéd)

Ferencváros – Szigetszentmiklós 7-1, 3-2 (továbbjutott: FTC)

A Debrecen az elődöntőben az MTK-val találkozik majd, a másik ágon pedig a Ferencváros a Bp. Honvéddal csap össze.

Olvasói sztorik