NB I

Egy pontot megmentett a Nyíregyháza

A házigazda Spartacus 1-1-et játszott a Kecskemét ellen az élvonal 24. fordulójának nyitómeccsén.
OTP Bank Liga, 24. forduló
Nyíregyháza Spartacus – Kecskeméti TE 1-1 (0-1)
Nyíregyháza, 2500 néző. Játékvezető: Farkas Á.
Nyíregyháza: Balogh J. – Fodor F., Kovacsevics, Ivanovs, Törtei (Arziani, a szünetben) – Zofcák, Kosztics, Halenár, Pekár – Rezes, Seydi (Dartsimelia, a szünetben). Edző: Mátyus János
KTE: Tujvel – Lovrics, Szkopljak, Karan, Laczkó Zs., Radoja – Kitl, Vukaszovics, Eninful (Gyagya, 54.) – N’Diaye (Fótyik, 89.), Novák (Szavics, 59.). Edző: Bekő Balázs
Gólszerzők: Pekár (tizenegyesből 88.), illetve Novák Cs. (12.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A Nyíregyháza az élvonalban még soha nem győzte le a Kecskemétet, a 24. forduló péntek esti nyitómeccsén viszont arra készült, hogy megszakítja ezt a rossz sorozatot.

Az első tíz perc eseménytelenül telt, legfeljebb annyit jegyezhettünk fel, hogy az addig még csak szemerkélő eső után hirtelen leszakadt az ég, majd az első játékrész végéig mintha dézsából öntötték volna az égi áldást. A 12. percben aztán némileg váratlanul vezetést szerzett a vendégcsapat: hosszú és zavartalan kecskeméti passzolgatás végén Vukaszovics lőtte fel a labdát Novák Csanádnak, aki nagyszerűen fordult le Ivanovs-ról, és jobbról, a tizenhatoson belülről a kapu bal oldalába helyezett a rosszul kilépő Balogh János mellett (0-1).

A 16. percben Pekár tekert kapura balról, éles szögből szabadrúgásból, Tujvel kiöklözte a léc alá tartó labdát, a kipattanót Rezes alig lőtte a jobb alsó mellé. A huszadik percben N’Diaye kígyózott keresztül a nyíregyházi védelmen a jobb oldalon, de beadás helyett éles szögből inkább kapura lőtt, Balogh védett. A félidő közepétől a mindinkább csúszósabbá váló pályán egyre több lett a technikai hiba, rossz passzok és labdakezelések, elkésett szerelési kísérletek és kemény szabálytalanságok jellemezték ekkor a meccset.

Úgy tűnt, az eső mintha a színvonalat is elmosta volna. A Kecskemét a vezetés megszerzése után védekezésre rendezkedett be, a Nyíregyháza pedig nem tudott mit kezdeni a stabilan játszó vendégekkel. Az utolsó percekre aztán felpezsdült a hazaiak – addig igencsak akadozó – támadójátéka. Két percen belül két komoly helyzetet is kialakítottak, mindkétszer Pekár adott be balról, előbb Rezes fejelt Tujvel kezébe, majd ugyancsak Rezes elől mentett az utolsó pillanatban Laczkó.

A második félidő úgy kezdődött, ahogy az első befejeződött: a Nyíregyháza azonnal magához ragadta a játék irányítását, folyamatos nyomás alatt tartva a vendégkaput. Lődöztek is becsülettel a nyírségiek, Pekár, Arziani és Halenár (utóbbi többször) is célba vették a Kecskemét kapuját, de vagy célt tévesztettek a lövések, vagy Tujvel védett.

A hetvenedik perc után már nyomasztó volt az újonc fölénye, a vendégek képtelenek volna hosszabb időre megtartani a labdát, a félpályán is alig-alig jutottak át, a hazaiak viszont képtelenek voltak betalálni, a legígéretesebb lehetőségeik is kimaradtak. Amikor már úgy tűnt, hogy a Kecskemét valahogy kibekkeli a meccset, a játékvezető megkönyörült a Nyíregyházán és könnyű síppal befújt egy büntetőt Koszticsnak, aki nagyon könnyen esett össze Laczkó szorításában. Pekárt ez nemigen zavarta és magabiztosan lőtt a bal alsóba (1-1).

Kosztics a 92. percben aztán majdnem az eredményt is megfordította, de jól eltalált lövését az egyébként kitűnően védő Tujvel nagy bravúrral hárította. Az eredmény ezt követően már nem változott, maradt az igazságosnak nevezhető döntetlen, amelyre a Szpari a második játékrészben mutatott játékával mindenképpen rászolgált.

Érdekesség, hogy a Spartacus meglehetősen régen, október közepén kapott gólt legutóbb hazai pályán, bajnoki meccsen.

– A Kecskemét az első félidőben hamar vezetéshez jutott, utána viszont abszolút védekezésre rendezkedett be. A hazaiak próbálkoztak, de nem tudtak veszélyes lehetőségeket kialakítani, igaz, az ellenfél sem – kezdte értékelését a Rangadó.hu szakértője, Szatke Zoltán, a Nyíregyháza korábbi csapatkapitánya, jelenlegi utánpótlásedzője. – A második felvonásban több helyzete volt a Nyíregyházának, viszont nem volt szerencséje, mert mindig úgy pattant a labda, hogy fel tudtak szabadítani a kecskemétiek. Egy kis szerencsével hamarabb gólt szerezhetett volna a Spartacus a szélső elfutások és beadások után. A KTE csak a védekezésre koncentrált, de hozzá kell tenni, hogy azt nagyon jól csinálta, mert szervezett és masszív volt, nehezen lehetett megtalálni a réseket a védelmén. A helyszínen néztem a mérkőzést, és úgy láttam, hogy a tizenegyest meg lehetett adni. A nyíregyháziak pontszerzése megérdemelt, pláne úgy, hogy benne volt a pakliban, hogy egyáltalán nem sikerül gólt szereznie. A játék képe alapján közelebb állt a győzelemhez a Szpari, mert több lehetősége volt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik