NB I

Magyar gólokkal verte a Fradi az Újpestet

Hajnal Tamás találatával és Varga Roland bomba-szabadrúgásával győztek a 216. derbin.
OTP Bank Liga, 23. forduló
Ferencvárosi TC – Újpest FC 2-0 (0-0)
Groupama Aréna, 22 ezer néző. Játékvezető: Solymosi
FTC: Dibusz – Dilaver (Batik, 35.), Mateos, Nalepa, Ramírez (Bönig, 73.) – Gera, Somalia – Varga R., Hajnal (Busai, 80.), Lamah – Böde. Edző: Thomas Doll
Újpest: Balajcza – Nego, Heris, Sztaniszavljevics, Forró – Litauszki, Balogh B., Perovics (Ojo, 60.), Nagy G., Szuljics – Andrics (Bardhi, 79.). Edző: Nebojsa Vignjevics
Gólszerzők: Hajnal (60.), Varga R. (71.)
Kiállítva: Szuljics (70.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Az élvonal legjobb formában lévő csapata, a Ferencváros a pillanatnyilag legrosszabb passzban lévő Újpestet fogadta az élvonal 23. fordulójának rangadóján, a várva várt derbin, amelyet a hazaiak részéről kis túlzással telt ház előtt rendeztek a Groupama Arénában. A mérkőzés időpontjában a bojkottáló ultrák közül a zöldek a Népligetben, a lilák pedig Újpesten demonstráltak. Érdekesség, hogy a mostani meccs játékvezetője Solymosi Péter volt – ő fújta az öt évvel ezelőtti, 6-0-s lila-fehér sikerrel végződő találkozót is.

Böde Dániel már az első percben kapura lőtt, és Litauszki Róbert blokkja után jöhetett az első szöglet, amely veszélytelennek bizonyult. A hatodik percben Hajnal Tamás tekert a kapufa mellé. A várakozásoknak megfelelően nyomasztó fölényben voltak a hazaiak, de érdekes módon a folytatásban nem alakultak ki helyzetek. Olyannyira, hogy a 21. percben az újpestiek hagytak ki egyhatalmas ziccert: Andricsaz ötös sarkáról lőtt, de Dibusz védeni tudott.

A 27. percben Perovics lövését is védte a hazaiak kapusa, a 32. percben Lamah kísérletét Balajcza lábbal mentette, Varga Roland pedig a kapufa mellé lőtt. A túloldalon Nagy Gábor távoli próbálkozását Dibusz szögletre ütötte. A hajrában ismét belehúzott a Fradi: Varga Roland elől az utolsó pillanatban mentettek a tizenhatoson belül, majd Hajnal beadását Böde fejelhette volna a hálóba. A hazaiak többet birtokolták a labdát, mezőnyfölényben játszottak, több lehetőségük volt, de a nagyobb helyzeteket az összeszedetten játszó Újpest hagyta ki a gól nélküli első felvonásban.

A szünet után Gera beadását és Böde fejesét követően Balajcza óriási bravúrral, a levegőben úszva a keresztlécre tolta a labdát. A folytatásban Lamah került nagy ziccerbe, a lövése átpattant Balajcza teste alatt, de némileg lelassult, és a visszafutó Forró Gyula becsúszva menteni tudott a gólvonal előtt. A szöglet után Böde fejesét is nagy bravúrral ütötte ki az újpesti kapus. A hatvanadik percben Hajnal szabadrúgása zúgott el a kapufa mellett, majd Lamah újabb közeli lövését Balajcza kiütötte, de érkezett Hajnal és a hálóba bombázott (1-0).

A hetvenedik percben Kim Ojo remek fejesét Dibusz nagy vetődéssel, a gólvonalról ütötte ki, majd az ellenakció azért szakadt félbe, mert Szuljics lerántotta Böde Dániel. A vendégek emberhátrányba kerültek, ráadásul Varga Roland bomba-szabadrúgása a hálóba vágódott (2-0). Balogh Balázs lövését a 92. percben Dibusz kivédte, úgyhogy a szépítés elmaradt, több gól nem született, összegzésként pedig elmondhatjuk, hogy a Fradi nyomásgyakorlása eredményre vezetett, és megérdemelten győzte le örök riválisát.

A Ferencváros – 2013. november 30. óta tartó – hazai veretlensége immár 18 bajnoki mérkőzést számlál, és az MTK szombati döntetlenje miatt már a tabella második helyén áll.

A derbit a Rangadó.hu állandó szakértője, Vass László, az MTK játékos-megfigyelője elemezte, aki a helyszínen tekintette meg a meccset:

Végre megtelt az aréna, és végre olyan mérkőzést láthatott a közönség, amely hangulatában már közelített az európai átlaghoz. A két csapat alapfelállása majdnem megegyező volt. Az Újpestnél a 4-3-3-ban volt egy kis elcsúszás, mert Nagy Gábor befelé dolgozott, és az ő üresen hagyott területét a kifelé mozgó Szuljics próbálta befutni, de ez csak hellyel-közzel jött össze. A Somalia, Hajnal, Gera hármasból valaki mindig szabadon volt, ez védekezési hiba a vendégek részéről. Nem lett jól elosztva a játékosok, ezért a középpályán létszámfölényben játszhatott a Ferencváros.

Az Újpest az első húsz-harminc percben abszolút nem jelentett veszélyt előrefelé. A Fradinál a nagyon tetszetős középpályás előkészítő-játék után a támadó harmadba belőtt labdákat már nem tudták folytatni Böde Dánielék, ezáltal az első félidő úgymond nagyon kevésnek tűnt a Ferencváros részéről. Középpályás próbálkozások, agresszív fölpasszok, elöl viszont nem volt folytatás. Így gyakorlatilag helyzet nélkül játszotta le az FTC az első felvonást, hátul pedig volt mit megúsznia, mert a harmincadik perc környékén az Újpest már bátrabban kimerészkedett a saját térfeléről, volt két hatalmas ziccere, de Dibusz Dénes mindkétszer nagyon jókor volt jó helyen, és belerúgták a labdát. Nagy helyzeteket hagytak ki, így telt el az első félidő.

A második etap máshogy kezdődött, mint ahogy az első véget ért, mert a Ferencváros kicsivel feljebb tolta a védekezését, többet voltak veszélyes pozícióban a tizenhatos környékén. Meglepő volt, hogy a szögleteket és szabadrúgásokat nagyon sablonosan, egyszerűen végezték el a hazaiak az első félidőben, abszolút nem volt benne semmiféle ötlet vagy variáció, nem is lett belőle veszély. Érdekes módon a második félidő elején ez megváltozott, beletettek egy kis elmozgást, ötletet, ezáltal igen veszélyessé váltak a rögzített helyzeteik.

Balajcza többször is nagyon bravúrosan védett, teljes mértékig az FTC dominált, és meg is született a gól. A kiállítást egy kicsit erősnek tartom, mert Szuljics keze fönt volt, de szerintem nem húzta meg Böde Dánielt, aki viszont eltartotta magától, majd rutinosan elesett. Ezt nem éreztem kiállításnak, de talán meg lehet adni. Annál súlyosabb volt az újpestiek helyezkedési hibája. Az egész második gól úgy játszódott, hogy egy oldalszabadrúgás után Dibusz hatalmasat védett, a felezőnél Böde teljesen egyedül várakozott, mindenki mögötte volt a vendégek közül. A BLSZ I-ben is nevetségessé válna az a csapat, amely így helyezkedne.

Egy támadó pontrúgásnál is le kell védeni a hátsó területet, főleg akkor, ha ott van Böde. Nagyon lényeges volt Dibusz óriási védése, és a második gól után már az öröm percei következtek, akkora teljesen egyoldalúvá vált a játék képe. A Ferencváros a második félidei játéka alapján megérdemelte a győzelmet, de az első periódusban csak szerencsével úszta meg a kapott gólt. Úgy ítéltem meg, hogy a kettő-nullás győzelem ellenére Dibusz volt a mezőny legjobbja, hiszen három óriási védése volt. Gera Zoltán már régen játszott ilyen pontosan, koncentráltan, és hatalmas területeket futott be.

Az egész mérkőzés jól nézett ki hangulatilag, ilyeneknek kellene lenniük ahhoz, hogy sokkal többen járjanak ki a stadionokba. Az elmúlt hetek eredményes játéka tovább folytatódott a Fradinál, de az általam várt minőségi játék továbbra is hiányzik.

Olvasói sztorik