NB I

Könnyedén lépett tovább az Újpest

A lilák hazai pályán 4-0-ra verték az NB II-es Gyirmótot a negyeddöntő visszavágóján.
Magyar Kupa, negyeddöntő, visszavágó
Újpest FC – Gyirmót FC 4-0 (3-0)
Szusza Ferenc Stadion, 600 néző. Játékvezető: Erdős
Újpest: Balajcza – Nego, Heris, Sztaniszavljevics (Bardhi, 54.), Litauszki – Balogh B., Perovics (Ojo, 68.), Nagy G., Forró – Andrics (Addo, 71.), Szuljics. Edző: Nebojsa Vignjevics
Gyirmót: Deli – Présinger, Lengyel D., Hajba, Balog Z. – Molnár M. (Bohner, 77.) – Szegi (Gyurján B., 41.), Csemer, Kiss M., Paku – Tóth N. (Oross, 69.). Edző: Sisa Tibor
Gólszerzők: Balogh B. (7.), Szuljics (18.), Litauszki (21.), Ojo (82.)
Továbbjutott: Újpest (4-0)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A Magyar Kupa negyeddöntőjének első meccsén nem született gól a Gyirmót és az Újpest találkozása alkalmával, ezért szoros visszavágóra lehetett számítani. Az izgalmak azonban elmaradtak, mert a másodosztályú klub vezetőedzője, Sisa Tibor rendkívül tartalékos összeállításban küldte pályára csapatát.

A szerény létszámú nézőközönség előtt lejátszott összecsapáson mindössze három percet kellett várni az első kisebb lehetőségre: Molnár Mátét senki sem támadta a hazai büntetőterület előtt, mégis kevéssel a kapu jobb alsó sarka mellé lőtt – bár Balajcza rajta volt a labdán. A hetedik percben vezetést szerzett az Újpest: Nego adhatott be jobbról, Lengyel Dániel középre fejelte ki a labdát, az érkező Balogh Balázs mellre vette, majd egy pattanás után húszról a jobb alsóba zúdított (1-0).

A 15. percben egyenlíthetett volna a Gyirmót, Deli kirúgása után Heris nem tudott tisztázni, de Tóth Norbert a tizenhatoson belül, óriási helyzetben Balajczába lőtt. A kihagyott ziccerért szinte azonnal büntetett az Újpest: a 19. percben Forró adott be balról, Deli nagyon rosszul jött ki és nem tudta megszerezni a labdát, amelyet egy pattanás után Szuljics fejelt az üres kapuba (2-0) – ez bizony komoly kapushiba volt. Még fel sem ocsúdott a Gyirmót és már kapta is a harmadikat: a 21. percben Balogh Balázs szöglete után Szuljics csúsztatta meg a labdát a rövid saroknál, ami a középen helyezkedő Litauszkiról a jobb alsóba pattant (3-0).

A győzelem és a továbbjutás bő húsz perc után tehát eldőlt. A 32. percben egy szöglet után Lengyelről perdült az újpesti kapu felé a labda, de Balajcza ismét nagyot védett. Lengyel ugyan visszaszerezte az újpesti kapustól, de Erdős játékvezető kapustámadás miatt lefújta az akciót. Egy perccel később szépen kijátszott hazai támadás végén Sztaniszavljevics kapott remek labdát az öt és feles sarkán, de borzasztó mozdulattal a kapu mellé lőtt. Az első játékrész ráadásában Nagy Gábor távoli lövése megpattant egy gyirmóti védőn, a labda csak kevéssel kerülte el a vendégkaput.

Az Újpest az első félidőben az állandó mezőnyfölény mellett pontrúgásokból folyamatos veszélyt jelentett a gyengén védekező Gyirmót kapujára, míg a vendégek kevés lehetőségüket sem tudták kihasználni.

Bár nem mondhatjuk, hogy az első félidőben öldöklő küzdelmet és iramot láthattunk volna, de gólokkal és helyzetekkel legalább kiszolgálták a közönséget a csapatok. A második játékrész nagy része azonban szinte eseménytelenül telt, az Újpest a biztos vezetés tudatában nem erőltette túlságosan magát, a Gyirmót pedig gyakorlatilag feladta a kilátástalan küzdelmet. A nagy semmittevés közepette aztán a 73. percben majdnem szépítettek a vendégek: Kiss Máté éles szögből tekert kapura szabadrúgásból, Balajcza azonban menteni tudott. A vendégek gólt reklamáltak, szerintük a kapus már a gólvonal mögül húzta ki a labdát, a játékvezető azonban nem osztotta a véleményüket.

A 82. percben négyre nőtt a hazaiak előnye: Litauszki indította hosszúnak tűnő labdával a bal szélen Baloghot, a mezőny legjobbja nagy nehezen megszelídítette, középre ívelt, az érkező Bardhi egy lökés kíséretében Kim Ojo elé játszott, aki közvetlen közelről a kapuba pofozta a labdát (4-0). A két cserejátékos tehát valahogy összehozott egy gólt, más kérdés, hogy az mindennek tűnt, csak szabályosnak nem… Két perccel később Szuljics centerezése után Ojo már lövésre lendítette a lábát, Deli azonban kivetődve menteni tudott. A 89. percben Bardhi a sorfalba pofozott egy szabadrúgást, a kipattanóból duplázott, Deli újra nagyot mentett.

Ezzel véget is ért a mérkőzés, a címvédő Újpest 4-0-s összesítéssel, ilyen különbséggel is megérdemelten jutott a legjobb négy közé, ahol a Videotonnal találkozik majd.

Edzői értékelések

Nebojsa Vignjevics, Újpest: – Az első félórában igen hajtós volt a csapatunk játéka, ekkor sikerült nagy előnyre szert tennünk. Három-nullánál megpróbáltuk stabilizálni a játékot, tartani a labdát, és ez sikerült is. Remélem, a mai játék után fokozatosan javulni fog a csapat teljesítménye, hiszen a mai nap is bizonyította, hogy jó úton haladunk, azonban egy pillanatra sem engedhetünk ki, hiszen három nagyon fontos mérkőzés áll előttünk: a hétvégi bajnoki, a Videoton elleni kupameccs, majd a Ferencváros elleni, idegenbeli meccs, amely nagyon fontos a csapatunk számára.

Sisa Tibor, Gyirmót: – Gratulálunk az Újpestnek, megérdemelten jutott tovább, nem szeretnénk teóriákat építgetni, hogy ha így lett volna, vagy úgy lett volna… Mindenesetre az volt a koreográfia, hogy az első kapura lövésükből gólt szereztek a hazaiak, miután egy nagy ziccert kihagytunk, és a második kapura lövésükből ismét betaláltak. A null-kettő elvette a hitét a csapatnak. A szünetben azt mondtam, hogy nyerjük meg a második félidőt, és ha betalálunk egyszer, esetleg még egyszer, akkor még akármi is lehet, de a második felvonást sem sikerült megnyernünk. Tüzesebben szoktunk játszani, ennél több akarat jellemző a csapatra. Lehet, hogy néhányan megilletődtek, talán az újpesti stadiontól, de ha azt akarjuk, hogy a fiataljaink érjenek, akkor kell ilyen mérkőzéseket játszaniuk, mert előbb-utóbb úgyis ide fognak kerülni, nagyon reméljük.

További eredmények

Kisvárda–Szolnok 1-3, 1-1, továbbjutott: Szolnok

Ferencváros–Csákvár 5-0, 5-0, továbbjutott: Ferencváros

Az elődöntő párosítása: Videoton–Újpest és Ferencváros–Szolnok.

Olvasói sztorik