NB I

Illés bekebelezte a Haladást

A Halmill Kft. hivatalosan is 75 százalékos tulajdonossá vált a szombathelyi futballcégben.

Tulajdoni hányadok

Eddig
Szombathely önkormányzata 51%
Halmill Kft. 44%
Haladás Marketing Kft. 5%
Mostantól
Halmill Kft. 75.02%
Szombathely önkormányzata 16.45%
Haladás Marketing Kft. 8.53%

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

Az Illés Béla és Halmai Gábor fémjelezte Halmill Kft. 75.02 százalékos többségi tulajdonrészt szerzett a Szombathelyi Swietelsky-Haladásban. A klub hivatalos honlapjának cikkéből az is kiderül, hogy 450 millió forintos éves költségvetésével az NB I egyik legkisebb összegből gazdálkodó csapata a vasi.

A hivatalos verzió szerint a március 19-i rendkívüli közgyűlésen a képviselők elé került a klub anyagi helyzetét érintő belső vizsgálat eredménye, amely megállapította, hogy az egyesület forráshiánnyal küzd, és az a támogatás, amit az 51 százalékos többségi tulajdonos önkormányzat biztosít, nem elég a hosszú távú biztonságos működéshez. A városi közgyűlés 11 igen és 9 nem voks mellett megszavazta a tulajdonosi szerkezet váltásáról szóló előterjesztést.

Így az Illés Béla és Halmai Gábor vezette Halmill Team Tanácsadó Kft. lett a csapat többségi tulajdonosa, mégpedig úgy, hogy a klub 20 milliós törzstőkéjében lévő részét 46 millió forintra megemelte, miközben város nem emelt. A Halmill egyébként már évek óta szeretett volna többségi tulajdont szerezni a Haladásban.

Péntek délelőtt a Szombathelyi Swietelsky-Haladás tulajdonosi taggyűlést tartott, amelyen kiderült, a Haladás Marketing Kft. is megemelte a klubban lévő korábbi törzstőkéjét.

A Nyugat.hu információi szerint a taggyűlés komoly meglepetéseket tartogatott, Illés Béla ugyanis bejelentette: még nem dőlt el, hogy a Swietlsky építőipari cég által beígért 150 millió forintos támogatást a többségi tulajdonos Halmill Kft., vagy a csapatot működtető cég kapja. Ennek azért van jelentősége, mert a Halmill és a város közti megállapodás értelmében, amennyiben a csapat bevételei nem fedezik a kiadásait, akkor a város 50 millió forintot, az Illés Béla, Halmai Gábor, Kóbor László nevével fémjelzett Halmill pedig 150 millió forintot fizet be a kasszába.

Tehát a város úgy mondott le a többségi tulajdonáról Illés Béláék javára, hogy nekik egy fillért nem kell befizetniük, sőt ha a Swietelsky pénzét valóban a Halmill Kft-n keresztül kapja meg a Szombathelyi Haladás Kft., akkor a városnak életbe lép a kötelezettsége, mely szerint 50 millió forinttal támogatnia kell a csapatot.

Ráadásul a Szombathelyi Haladás csapata egyetlen fillérrel sem gazdálkodhat többől, mint a többségitulajdonos-váltás előtt.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik