NB I

Paksi tanulság: a Haladás nem Felcsút

A tolnaiak ezúttal nem tudtak fordítani emberhátrányban, a szombathelyiek 2-1-re győztek idegenben.
OTP Bank Liga, 21. forduló
Paksi FC – Szombathelyi Swietelsky-Haladás 1-2 (0-1)
Paks, 700 néző. Játékvezető: Vad II
Paks: Molnár P. – Kulcsár D., Rodenbücher, Szabó J., Báló – Kesztyűs (Vági, 71.), Kecskés – Haraszti, Bertus, Bartha – Balázs Zs. Edző: Csertői Aurél
Haladás: Rózsa – Angyal, Devecseri, Jagodics M., Jánvári – Iszlai, Nagy P. – Martínez, Gaál (Bühler, 93.), Halmosi (Németh M., 63.) – Radó (Rácz B., 89.). Edző: Szentes Lázár
Gólszerzők: Balázs Zs. (47.), illetve Halmosi (45.), Martínez (tizenegyesből 67.)
Kiállítva: Kulcsár D. (66.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A kiesőzónából a múlt hétvégén elmozduló Haladás, és a tavasszal egyre jobb formát mutató és egyre eredményesebb Paks meccsével kezdődött az élvonal 21. fordulója. A meccset a helyszínen tekintette meg a Ferencváros vezetőedzője, Thomas Doll is.

A 11. percben Halmosi Péter remek átadása után Radó András megpróbálta átemelni a labdát Molnár Péter fölött, de a paksi kapus kivetődve nagyot mentett. A 39. percben Haraszti Zsolt távoli szabadrúgása a kapufán csattant, de a vetődő Rózsa Dániel egyébként is rajta volt a lövésen. Az első félidő vége előtt Szabó János eladta a labdát, Halmosi Péter távoli, lapos lövése pedig hajszálpontosnak bizonyult, mert a vetődő Molnár mellett a hálóban kötött ki (0-1).

Az újrakezdést követően még másfél perc sem telt el, máris egyenlítettek a hazaiak: egy szöglet után Bartha csúsztatta meg fejjel a labdát, Balázs Zsolt pedig közvetlen közelről a hálóba továbbított (1-1). A 66. percben Martínez eljátszotta, hogy Kulcsár Dávid szabálytalankodott vele szemben a tizenhatoson belül. A bíró „megette”, sárga lapot adott a paksi játékosnak, akinek ez volt a második, ezért csapata emberhátrányba került, a megítélt büntetőt pedig a sértett értékesítette (1-2).

A tolnaiak két hete emberhátrányban fordítottak a Puskás Akadémia ellen, és most is ezzel próbálkoztak, de veszélyes beíveléseknél többre ezúttal nem futotta tőlük. A Haladás tehát a Debrecen után újabb felsőházi ellenfelet győzött le. Érdekesség, hogy a Haladás eddig csak a Kecskemét ellen tudott idegenben nyerni, a Paks viszont csak a Kecskeméttől kapott ki hazai környezetben; illetve a tolnaiaknak ez volt az ötödik vereségük, a szombathelyieknek pedig az ötödik győzelmük,

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Kereki Zoltán, a Zalaegerszeg és a Haladás egykori válogatott védője értékelte:

Gratulálok a Haladásnak, nem számítottam rá, hogy két meccsből hat pontot fognak szerezni. A mai mérkőzés összességében tele volt hibával, eléggé alacsony színvonalú volt. Halmosi Péter gólja lélektani pillanatban született, aki valaha futballozott, pontosan tudja, milyen érzés így bemenni az öltözőbe. Nagyon jól eltalált lövésről van szó, de szerintem a kapus hibája is kellett hozzá, mert egy kicsit későn vetődött, hiszen elég messziről jött a lövés. Nagyon gyenge volt az első félidő, de nézők nélkül, vagy nagyon kevés néző előtt nagyon nehéz jó meccset játszani.

A második felvonás második percében begyakorolt figurát láthattunk a paksiaktól: a rövid oldalra rúgták a szögletet, ott pedig továbbcsúsztatták. Én védő voltam, de borzasztóan nem szeretem az ütemtelen futballt, márpedig Kulcsár Dávid körülbelül öt ütemet tévedett annál a talpalásnál, ami Halmosi sérülését okozta. Ez nálam kiállítás, de milyen érdekes az élet, hiszen ha akkor tényleg kiállítják, akkor nem csinálhatta volna meg a tizenegyest. Így nem lehet szembehelyezkedni valakivel! A játékosnak ilyen esetben oldalt kell állnia, nehogy kötényt kapjon, és kifelé kell szorítania az ellenfelet. Ő szembe állt és kötényt kapott.

A tizenegyest én is megadtam volna, de vannak olyan bírók, akik nem adják meg. Nálam azért büntető, mert egyértelműen feltartotta Martínezt. Buta szerelés volt, és Kulcsár két szabálytalansága miatt néhány percen belül eldőlt a mérkőzés. Közepes szintű és színvonalú meccsen meddő mezőnyfölényben voltak a hazaiak, a Haladás pedig némi szerencsével nyert.

Csertői Aurélnak abban igaza van, hogy végig mezőnyfölényben játszottak, de lefutballozni úgy lehet az ellenfelet, ha gólokkal megverem. Szépen és jól lehet futballozni, de ezt a játékot gólra játsszák. Helyzeteket nem igazán láttam tőlük. Szentes Lázár nyilatkozata teljesen reális volt, hiszen egy ilyen helyzetben lévő csapatnál nem elsősorban a játék minősége a lényeg, inkább pontokat kell szerezni, hogy bennmaradjanak, márpedig most eléggé felzárkóztak a tabellán. A közelmúltban sokat kritizáltam őket, de előrelépés náluk, hogy koncentráltabban játszanak, számomra egységesebb csapatnak tűnnek, persze, ebben az eredményesség is benne van. Függetlenül attól, hogy kikaptak, a paksiakból sem hiányzott az akarat.

Olvasói sztorik