NB I

Illés Béla megvette a Haladást

Tőkét emeltek, így új többségi tulajdonosa lett a szombathelyi klubnak; fényes jövőt jósolnak.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Rendkívül közgyűlést tartott a szombathelyi önkormányzat csütörtök délután. Az estébe nyúló tanácskozáson napirendi pontként szerepelt a Haladás ügye is, ugyanis kiderült, az eddigi kisebbségi tulajdonos, Illés Béla, Kóbor László és Halmai Gábor fémjelezte Halmill Kft. tőkeemelésre készül.

A közgyűlés elfogadta ezt, és bár heves vita alakult ki a képviselők között – az ellenzék, köztük a korábbi Haladás-csapatkapitány Balassa Péter nem támogatta, hogy ne a város legyen a többségi tulajdonos, ugyanis magát az eljárást is aggályosnak tartották –, Illésék immár többségi tulajdonosként dolgozhatnak a csapatért. Egy korábbi beszámolóból kiderült, a klubnál folyamatosan egyeztetnek a lehetséges befektetőkkel, és rövid időn belül komoly szponzorok érkezhetnek Szombathelyre.

Az ellenzék szerint Illés Béla és Halmai Gábor közös cége – amely eddig 44 százalékos befolyással rendelkezett a csapatot működtető gazdasági társaságban –, mélyen áron alul szerezte meg a legalább 75 százalékos többségi tulajdont, szerintük „vagyonvesztés történt”, a döntés pedig hosszú távon veszélyeztetheti a csapat jövőjét is, ezért nemmel szavaztak a javaslatra.

Koczka Tibor, Szombathely alpolgármestere viszont úgy látja, hogy éppen a közgyűlés döntése biztosítja a csapatnak a nyugodt anyagi és szakmai hátteret. Utalt arra, hogy a pénzügyi helyzetet feltáró belső vizsgálat megállapította, hogy a klub forráshiánnyal küzd, az a támogatás pedig amit az önkormányzat biztosítani tud, nem elég a hosszú távú biztonságos működéshez.

Hozzáfűzte: a városnak mint felelősségteljes tulajdonosnak első körben a szakmai hátteret kellett biztosítania a csapat számára, ez ugyanis feltétele az anyagi támogatásoknak.

– Gazdasági szempontból olyan megoldást kerestünk, ami könyvvizsgálók által is igazoltan nem jár vagyonvesztéssel, ezért döntöttünk a törzstőke emelés mellett a tulajdonrész áruba bocsátása helyett – fogalmazott közgyűlés ülése után a városháza által kiadott közleményében az alpolgármester.

Olvasói sztorik