NB I

Feczesin volt a nyerőember, nagy lépés a bajnoki cím felé

Az MTK több mint egy félidőt emberhátrányban játszott a rangadón, végül a Nikolicsot helyettesítő Feczesin döntött a Videoton javára.
OTP Bank Liga, 20. forduló
MTK – Videoton FC 0-1 (0-0)
Bozsik-stadion, 700 néző. Játékvezető: Bognár T.
MTK: Hegedüs L. – Nagy T., Baki, Vukmir, Vadnai – Pölöskei Zs., Vass Á. – Kanta J., Horváth Zs. (Torghelle, 68.), Csiki (Bese, 75.) – Hrepka (Hajdú Á., 42.). Edző: Garami József
Videoton: Calatayud – Szolnoki, Csakla, Vinícius, Stopira – Simon Á. (Álvarez, 58.), Trebotics – Oliveira (Ivanovszki, 71.), Kovács I., Gyurcsó (Heffler T., 77.) – Feczesin. Edző: Joan Carrillo Milan
Gólszerző: Feczesin (78.)
Kiállítva: Vukmir(36.), illetve Oliveira (a kispadról, 75.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A lehető legrosszabbul indult az MTK elleni meccs a listavezető számára: nem sokkal a kezdés előtt adta ki a klub a hivatalos hírt, hogy influenza miatt nem került be a keretbe Sándor György és Nikolics Nemanja. Különösen a góllövőlistát 18 találattal vezető csatár kiesése tűnt komoly veszteségnek a szezon talán legnagyobb rangadója előtt a Vidinek. Mást ne mondjunk, a piros-kékek eddigi egyetlen vereségüket a bajnokságban pont azon a találkozón szenvedték el, amelyen Nikolics – szintén betegség miatt – nem játszhatott. (Ráadásul akkor is egy közvetlen rivális, a Debrecen volt az ellenfél.) Tegyük hozzá mindehhez, hogy a Vidi másik legjobb játékosa, a megműtött Juhász Roland is hiányzott a csapatból, így volt oka aggodalomra Joan Carrillo vezetőedzőnek – bár ő a mérkőzés előtt úgy nyilatkozott, bízik a többi játékosában.

Ugyanakkor a Vidi ősszel 5-0-ra kiütötte az MTK-t, és azon a találkozón Nikolics mellett a most őt helyettesítő Feczesin is betalált. A szombat délutáni rangadó előtt hat pont volt a fehérváriak előnye a fővárosiakkal szemben. Jóllehet, a kék-fehérek játékosai közül többen is szerénykedtek a meccs előtti nyilatkozataikban, hogy a bajnoki cím kizárólag a Videoton kezében van, kizárt, hogy nem fordult meg a fejükben: egy hazai győzelem esetén mindössze háromra zsugorodik a bajnokjelölt előnye. Hiányzója az MTK-nak is volt, Poór Patrik és Thiam személyében; Garami József a kezdőbe állította a legutóbbi meccseken csereként jól teljesítő Horváth Zsoltot.

Az első esemény Gyurcsó sorfalba lőtt szabadrúgása volt, az ötödik percben. Két, lesen megállított hazai támadás után Horváth Zsolt gyorsan meghálálhatta volna az edzői bizalmat, belépett a tizenhatoson belülre, de a kapu mellé lőtt. Rögtön utána Csiki Norbert már eltalálta a kaput, Calatayud nagyot védett. Az MTK aktívabb volt az első negyedórában, mégis a Videoton szerezhetett volna könnyen vezetést, Feczesin azonban a teljesen üresen álló Oliveirához nem tudta odapasszolni a labdát ziccerben, mert Nagy Tibor közbelépett.

A 28. percben Gyurcsó felívelt szabadrúgását Vinicius fejelte a rövid sarokra, Hegedüs Lajos szögletre ütötte a labdát. Válaszul jött egy MTK-ziccer: Kanta József pazarul emelte be a védők mögé a labdát Csikinek, aki elöl Szolnoki nagyot mentett a lövés pillanatában. A két védelem közül a fehérváriaké tűnt könnyebben átjátszhatónak, a 36. percben viszont az MTK hátsó alakzata hibázott hatalmasat: Vukmir rosszul vett le egy labdát, amivel Feczesin indult a kapu felé egyedül, Vukmir lerántotta, amiért Bognár játékvezető kiállította a bekket. (A történethez tartozik, hogy Feczesin alighanem szabálytalankodott előtte Pölöskei Zsolttal szemben.) A szabadrúgást Gyurcsó lőtte kapura, Hegedüs védett. Garami József még a szünet előtt reagált az emberhátrányra, az ék Hrepka helyett a középpályás Hajdú Ádámot küldte be.

A második félidő úgy kezdődött, hogy az MTK mind a kilenc megmaradt mezőnyjátékosa megszállta a saját tizenhatosát… A Videoton járatta a labdát, de gyatra beadásokon kívül semmire nem jutott. A hazaiak viszont lövésig, amikor kiszabadultak – Pölöskei labdája egy védőről pattant fölé. A betömörülő ellenfél feltörésére Joan Carrillo beküldte Álvarezt, mégpedig az egyik szűrő, Simon Ádám helyett. Egyértelműnek tűnt, az MTK innentől végképp a kontrákban bízik. A Videotonról nem lehetett tudni, miben, mert a szélen és középen sem tudta pontosan járatni a labdát.

Nem mutatott túl szép képet a magyar mezőnyről az első és a második helyezett meccse, tekintve, hogy a hajráig egyetlen valamirevaló támadást sem láttunk. Kuriózum így is akadt: Oliveira megkapta a második sárgáját, így mehetett az öltözőbe – a kispadról, merthogy ekkor már percek óta lecseréltként üldögélt a padon…

A 78. percben aztán a sokadik beívelés váratlanul eredményre vezetett: a cserecsatár Ivanovszki emelte be a labdát a tizenhatoson belülre, Feczesin pedig gyönyörű, ívelt fejest küldött a kapu bal oldalába. Hegedüs hatalmasat repült, de hiába (0-1). A gól után kicsit kijjebb jött az MTK és a 85. percben büntetőt reklamáltak a hazaiak, amikor Viniciusra pattant a labda a tizenegyes ponton, de Bognár ezúttal jól döntött, nem volt kezezés.

A 93. percben aztán jött az MTK nagy esélye: szabadrúgáshoz jutottak 25 méterre a kaputól. Kanta állt a labda mögé, de a sorfalba lőtt. A Videoton így megnyerte a huszadik forduló (és a tavaszi szezon) rangadóját, ezzel ismét kilenc pontra növelte előnyét az MTK-val szemben és nagy lépést tett a bajnoki cím felé. Avagy lehet, hogy igazuk volt a szerényen reménykedő MTK-játékosoknak…

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Tiber László, a Videoton és a Siófok egykori válogatott játékosa értékelte:

Számomra érthetetlen, hogy a Videoton felforgatott védelme hogyan játszhatott vonalas védekezést? Hogyan tolhatták fel ennyire a védővonalat? A meg nem értésből, az összeszokottság hiányából adódóan kétszer-háromszor a védővonal mögé kerülhettek a fővárosiak, és ebből voltak is lehetőségeik. Létszámegyenlőségnél kevés kockáztatást láttam a Videotontól, szerintem úgy mentek ki a pályára, hogy maradjon meg a hat pont különbség. Már többször elmondtam, hogy az emberelőnynek valahol ki kell jönnie. Egyszer-kétszer kivitték a labdát a szélre, Gyurcsó Ádámnak, de nem tudtak élni vele.

Mintha nem érezték volna át a mérkőzés fontosságát, de hála a játékvezetőnek vagy a sorsnak, létszámfölénybe kerültek. Ekkor sem teltek meg mindent a sikerért, de szerencséjükre összejött a győzelem, és már kilenc pont a különbség a tabellán – a Vidi már csak elméletben vesztheti el ezt a bajnokságot. Sokkal korábban biztosíthatták volna a mai győzelmet, de a hatvanperces emberelőny során szinte egyáltalán nem lőttek kapura. Nem lehet mindent a pálya talajára fogni, mert nem láttam, mit akarnak játszani. Nagyon ötlettelen, lassú körülményes futball volt, ez csak azt eredményezhette, hogy az MTK kilenc mezőnyjátékossal is partner tudott lenni. Le a kalappal a fővárosiak előtt, Garami József csatár helyett csatárt hozott be, nem adta fel pontszerzést. Egy pontot meg is érdemeltek volna.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik