NB I

A sereghajtó legyőzte a bajnokot

Nem csak az utolsó helyről, a kiesőzónából is elmozdult a Haladás, amely 2-0-ra nyert a Debrecen ellen.
OTP Bank Liga, 20. forduló
Szombathelyi Swietelsky-Haladás – Debreceni VSC-TEVA 2-0 (2-0)
Szombathely, 2000 néző. Játékvezető: Iványi
Haladás: Rózsa – Angyal, Fehér Z., Devecseri, Jánvári – Gaál, Iszlai, Martínez, Nagy P. (Czingráber, 91.), Halmosi (Mancini, 88.) – Radó (Rácz B., 85.). Edző: Szentes Lázár
DVSC: Novakovics – Brkovics, Máté P., Mészáros N. (Tisza, 61.), Korhut – Jovanovics, Varga J., Bouadla (Bódi, 61.), Szakály P. – Kulcsár T., Sidibe (Morozov, 78.). Edző: Kondás Elemér
Gólszerzők: Martínez (33., 42.)
Kiállítva: Brkovics (72.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A sereghajtó Haladás annak tudatában fogadta a címvédő Debrecent az élvonal huszadik fordulójában, hogy győzelem esetén nem csak az utolsó helyről, hanem a kiesőzónából is elmozdulhat, hiszen a Dunaújváros és a Honvéd sem tudott nyerni szombaton.

A szombat esti meccsen egyvalami biztosan nem érvényesült az utolsó helyen álló hazai és a dobogós álmokat szövögető vendégcsapat meccsén, ez pedig a papírforma. A kiesés elől menekülő, tavasszal eddig mindössze egy pontot szerző Haladás ugyanis gyakorlatilag lefutballozta az idén még gólt sem kapó hajdúságiakat.

A hatodik percben Nagy Patrik próbálkozott jó huszonötről, a labda nem sokkal kerülte el a vendégek kapuját. A 13. percben Martínez kapott középen remek indítást, átfejelte a labdát a kirontó Novakovicson, de a visszaérő Brkovics az utolsó pillanatban menteni tudott. A Haladás bátrabban, veszélyesebben és jobban játszott, aminek a 33. percben meg is lett az eredménye. Gaál beadása után Radó nem találta el a labdát a tizenhatoson belül, de az szerencséjére Martínez elé pattant, az argentin támadó pedig higgadtan lőtt a kapu jobb oldalába (1-0).

A 38. percben Radó próbált kapura törni Máté Péter mellett, majd szorongatott helyzetben a földre került. Gyanús eset volt, de végül büntető helyett Radó kapott sárgát műesésért. A 42. percben a Haladás végezhetett el szögletet balról, az egyébként remekül játszó Martínez túlugrotta Varga Józsefet, majd vállal a kapu jobb oldalába küldte a labdát (2-0). Novakovics és Jovanovics is menthetett volna, de mintha ők sem akarták volna elhinni, hogy ebből a „vállalásból” akár gól is születhet.

Az első játékrész után teljesen megérdemelten vezetett a Haladás, míg a bajnoki címvédő gyakorlatilag semmit sem mutatott.

A második játékrész is hazai helyzettel indult, a 49. percben Angyal beadása teljesen üresen találta a debreceni kapu előtt Radót, a hazai támadó azonban óriási helyzetben fölé lőtt. A meccs képe ezután sem sokat változott. A hazaiak jól, néha szemre is tetszetősen futballoztak, a meccs legjobbjaként tündöklő Martínez és Radó állandó frászban tartották a vendégvédelmet, a Debrecen pedig úgy tűnt, nem igazán tudja, hogy mit is akar.

A 72. percben megpecsételődött a vendégek sorsa, Radó fellökéséért Brkovics megkapta második sárga lapját és már mehetett is zuhanyozni. Bár a debreceniek az első félidővel ellentétben ezúttal már többet próbálkoztak, de Szakály, Sidibe és Kulcsár próbálkozásánál is a helyén volt Rózsa Dániel. Komolyabb helyzet a meccs végén már nem alakult ki, így végül teljesen megérdemelt Hali-győzelemmel ért véget az összecsapás. Meglepetés a javából, de ezen a meccsen nem látszott, melyik csapat állt a találkozó előtt a tabella negyedik, illetve 16. helyén. A lelkes hazai szurkolók pedig megérdemelten ünnepelték kedvenceiket a lefújás után.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Kereki Zoltán, a Zalaegerszeg és a Haladás egykori válogatott védője értékelte:

Összességében teljesen megérdemelt a Haladás sikere. Hihetetlenül akarnok, agresszív csapatnak tűnt a házigazda. Érzésem szerint a Debrecen egy picit lekezelte az utolsó helyezettet, ez meglepett. Minden hétvégén több magyar bajnoki meccset látok, és szerintem nagy meglepetést egyik csapat sem tud okozni, mert – mint a példa mutatja – az utolsó is megverheti a tavalyi bajnokot. A lelkesedéssel jobb volt a Haladás, amelyet a közelmúltban többször is láttam, és úgy gondoltam, hogy nagyon legyengültek.

Az első gól egy kapu előtti kavarodásból született, a második pedig szerencsés volt, a kapu oda sem tudott érni rá. A kiállítás teljesen jogos volt. Hosszú idő után újra gratulálni lehet a szombathelyieknek. Közhely, amit a debreceniekkel kapcsolatban mondok: ha annak tudatában megyek ki a pályára, hogy nyerni fogok, de a percek múlásával látom, hogy mégsem olyan biztos a győzelem, akkor nem lehet váltani. A huszadik percben hiába fogadom meg a pályán, hogy innentől kezdve odafigyelek, vagy jobban koncentrálok – ez nem megy.

Olvasói sztorik