NB I

Nem tud egyenesbe kerülni a Diósgyőr

A DVTK hazai pályán két góllal vezetett a Pécs ellen az élvonal huszadik fordulójának nyitómeccsén, a vége mégis 2-2 lett.
OTP Bank Liga, 20. forduló
Diósgyőri VTK – Pécsi MFC-Matias 2-2 (2-1)
Diósgyőr, 3100 néző. Játékvezető: Solymosi
DVTK: Antal B. – Okuka, Szalai V., Huszics, Németh M. – Krsztics, Grumics – Marjanovics, Barczi (Egerszegi, 71.), Koman (Gosztonyi, a szünetben) – Bacsa (Griffiths, 67.). Edző: Tomiszlav Szivics
PMFC: Polekszics – Nagy J., Ojdanics, Romics, Uzoma – Márkvárt, Manjrekar, Pauljevics, Weitzer (Fröhlich, 71.), Szatmári (Rácz F., 53.) – Makrijev (Horváth A., 90.). Edző: Robert Jarni
Gólszerzők: Bacsa (28.), Marjanovics (31.), illetve Makrijev (43.), Rácz F. (74.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A tavaszt Ligakupa-kieséssel, szombathelyi döntetlennel és kecskeméti vereséggel kezdő Diósgyőr a sereghajtóból bravúrcsapattá váló PMFC-t fogadta péntek este, az élvonal huszadik fordulójának nyitómeccsén.

Bár a tabella alapján egyértelműen a hazai csapat számított esélyesnek, arról sem volt szabad elfeledkezni, hogy a vendéglátók tavasszal még nem nyertek a bajnokságban, a vendégek viszont mindkét idei bajnokijukon győztek. Becsülettel gyűrték egymást a felek az első félórában, komolyabb helyzet azonban egyik oldalon sem alakult ki. A Diósgyőr volt valamivel aktívabb, a 11. percben Huszics beadása után Uzoma az utolsó pillanatban mentett a berobbanó Marjanovics elől, két perccel később pedig egy hazai szöglet után Szalai Vilmos addig vacakolt a tizenhatoson belül, míg a vendégek felszabadítottak.

Újabb egy perc elteltével az elsősorban kontrákra építő vendégek előtt adódhatott volna lehetőség, de a jobb szélen meglépő Márkvárt hosszan vette át a labdát, így a helyzet is odalett. A 28. percben aztán a hazaiak megszerezték a vezetést egy igencsak érdekes góllal. A vendégkapu előtti darálóból Uzoma jóvoltából az egyébként lesen álló Bacsa elé került a labda, aki először a kivetődő kapusba lőtt, de a visszapattanó labda végül róla jutott a vendégek hálójába (1-0). Mivel a labda egy vendégjátékosról került a borsodiak támadója elé, Solymosi játékvezető jogosan ítélt gólt.

A Pécs még fel sem ocsúdott, és máris kapta a másodikat. A 31. percben Romics horrorisztikus hazaadási kísérletét az igen aktívan futballozó Marjanovics fülelte le, majd magabiztosan lőtt a kapuba (2-0). Ekkor a bajban lévő baranyaiak is felpörögtek (nem mintha ezt addig nem tehették volna meg), a 35. percben az ezúttal a bal oldalon meglóduló Márkvárt lőtt a kilépő Antal Botondba, majd a 42. percben egy mintaszerű kontra után a szépítés is összejött. A vendégek tizenhatosa előtt Koman húzta vissza a lábát egy összecsapást elkerülendő, az ellentámadást vezető Szatmári Márkvártot játszotta meg a bal szélen, aki pontosan centerezett, az érkező Makrijev pedig nem hibázott (2-1).

Bár Koman hibája sokba került a Diósgyőrnek, azt sem szabad elfelejteni, hogy a negyvenedik percben Barczi beadásáról csak centikkel maradtak le a hazai támadók. Itt könnyen eldőlhetett volna a meccs.

A második játékrész is grundbirkózással indult, az első komolyabb helyzetre a hatvanadik percig kellett várni. Krsztics szögletét a vendégvédelem kollektíven szemmel követte, Grumics azonban közvetlen közelről fölé fejelt. Nem a pécsieken múlt… A 74. percben egyenlített az addig jobbára a védekezéssel foglalkozó vendégcsapat: egy kis szögletet követően a csereként beálló Rácz Ferenc vezetgette a labdát a hazai tizenhatos bal sarkáig, majd robinsoni magányában fogta magát, és kilőtte a rövid sarkot. Antal alaposan mellényúlt a labdának, ez a gól legalább annyira az övé is volt, mint Ráczé (2-2).

A hátralévő szűk húsz percben a Diósgyőr támadott, a Pécs védekezett és kontrázott, de több gólt már nem láthatott a közönség. A hazai csapat – amely még nem kapott ki saját közönsége előtt a mostani bajnokságban – idei három mérkőzéséből egyet sem tudott megnyerni, a vendégegyüttes viszont két győzelemmel kezdte az évet, és ezúttal is pontot szerzett.

– Azt vettem észre, hogy kétgólos előnyben talán túlságosan is a biztonságra törekedett a csapat, mert megnyugtatta a kettő-nullás vezetés – kezdte a Rangadó.hu szakértője, Vitelki Zoltán, a DVTK korábbi csapatkapitánya, jelenlegi utánpótlásedzője. – Lehet látni, hogy a Pécs jól össze lett rakva a téli felkészülés során. Tudatosan építkeztek, és egyre inkább meghatározó volt a játékuk. Hazai pályán fájó a pontvesztés kettő-null után, és ha figyelembe vesszük, hogy az utóbbi időben magasra tette a lécet a csapat, akkor még fájóbb. Pláne, hogy a közelmúltban nem úgy gyűjtögették a pontokat, ahogy szerették volna, de nem szabad őket leírni, mert tudnak ennél jobban is játszani. Még mindig küszködnek a távozó játékosok miatt, de erre sokáig nem lehet hivatkozni. Talán ott fogja megszerezni első tavaszi bajnoki sikerét a csapat, ahol kevesen számítanak rá.

Olvasói sztorik