NB I

A Győr sem tudta megfékezni a Fradit

A Ferencváros hazai pályán 3-0-s sikerrel folytatta tavaly október óta tartó remek sorozatát.
OTP Bank Liga, 19. forduló
Ferencvárosi TC – Győri ETO FC 3-0 (0-0)
Groupama Aréna, 8700 néző. Játékvezető: Iványi
FTC: Dibusz – Dilaver, Nalepa, Mateos, Ramírez – Gera (Busai, 82.), Somalia – Lamah, Hajnal (Csukics, 78.), Varga R. (Lauth, 86.) – Böde. Edző: Thomas Doll
Győr: Pogacsics – Brdarovszki, Lipták, Lang, Ibanez – Priso (Strestík, 55.), Bucsa (Kamber, 78.), Windecker, Koltai – Priskin, Pátkai (Trajkovics, 55.). Edző: Miriuta László
Gólszerzők: Lamah (47.), Hajnal (59.), Varga R. (83.)
Kiállítva: Mateos (90.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A téli felkészülés során hét, a Csákvár elleni, szerdai Magyar Kupa-mérkőzésen három gólt szerző Busai Attila ismét kimaradt a Ferencváros kezdőcsapatából. A Győri ETO kapuját ezúttal Pogacsics Krisztián őrizte, mert Lubos Kamenár deréksérülés miatt nem játszhatott, és Rudolf Gergely is hiányzott.

Az első percekben a győrieknek voltak ígéretes kezdeményezéseik, a Fradi pedig egy szabadrúgásból veszélyeztethetett volna, de a komolyabb izgalmak elmaradtak. Bő tíz perc után a hazaiak átvették az irányítást, és egy szöglet után jött az első nagy helyzet: Pogacsics alkarjáról a saját kapuja felé pattant a labda, de Windecker József ki tudta fejelni. Ezt követően jelentősen visszaesett az iram és színvonal, sok volt az apró szabálytalanság és a technikai hiba.

A harmincadik percben Lamah beadása után Varga Roland lőtt, de Ibanez becsúszva szögletre mentett. A 32. percben Priskin Tamás egy felugrás során könyökkel telibe találta Somaliát, aki vérző fejjel terült el a földön, de egy jókora kötéssel folytathatta a játékot. A folytatásban némileg megélénkül a játék, és előbb Pátkai, majd Koltai kísérletét blokkolták a hazaiak a tizenhatoson belül.

A 42. percben Gera Zoltán remek passza után Böde Dániel mellkassal szépen vette át a labdát, ezáltal nagy ziccerbe került, de Pogacsics nagy bravúrral, lábbal védett. Ezután Varga Roland távoli kísérlete zúgott el a kapufa mellett. Az első félidő hajrájában Varga Roland fejesét vetődve védte a győriek kapusa, a másik oldalon pedig Windecker fejese ment a kapufa mellé.

A második félidő megkezdése után mindössze száz másodperccel gólt szerzett az FTC: Ramirez beadása Lang Ádám lábáról Lamah felé pattant, akinek nem volt nehéz dolga a kapuba továbbítani (1-0). Az 58. percben Hajnal Tamás remek szabadrúgását Pogacsics bravúrral védte. Egy perccel később Gera labdáját Nalepa fejjel Hajnal elé továbbította, aki a hálóba lőtt (2-0). A Győrnek a múlt heti, Videoton elleni rangadó után ezúttal is kétgólos hátrányból kellett volna felkapaszkodnia.

A hazaiak kétgólos előnyben sem álltak le – bizonyára tanultak a székesfehérváriak hibájából –, a 68. percben Gera Zoltán távoli lövése elsuhant a kapufa mellett. A vendégek összeestek, mint a vizes zokni, ezért a 83. percben jött az újabb ferencvárosi gól: Böde Dániel labdát vesztett az ellenfél tizenhatosán belül, de jött Ramirez, akinek a beadását a télen éppen Győrből szerződtetett Varga Roland fejelte védhetetlenül a hálóba (3-0). A túloldalon Lipták fejelt a kapufa mellé, ezért a szépítés sem jött össze az ETO-nak.

A legvégén Lauth óriási helyzetből, 15 méterről a kapu fölé lőtt, majd Mateos megkapta második sárga lapját, ezért a bíró kiállította.

Az FTC tavaly október elején kapott ki legutóbb bajnoki mérkőzésen, pályaválasztóként pedig 2013-ban, november végén. A győriek legutóbb tíz éve nyertek bajnoki meccset a Ferencváros vendégeként.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Hajszán Gyula, a Rába ETO egykori válogatott klasszisa értékelte:

Az első félidőben kiegyenlített játékot láthattunk, egy helyzet itt, egy helyzet ott, de senki nem vállalt kockázatot. Az ETO azzal próbálkozott, amit idegenben játszani kell, de a Fradiban az első felvonásban kicsit csalódtam. Azt hittem, hogy meg akarják fogni azt a kilencezer embert, aki kiment a meccsre, ezért beleadnak apait-anyait, de nem…

A szünet után gyorsan jött a Fradi gólja, ami jelentősen befolyásolta a meccset, illetve a vendégek teljesítményét is, mert nagyon megfogta őket. Onnantól fogva mindegy volt, hogy Miriuta László kit cserélt be, mindenki visszafogott teljesítményt nyújtott volna, amit gyorsan kapott két gól után nyújtani lehet. A hazaiak első félidőbeli nagy helyzeténél, illetve a második felvonásban két gólnál Lang Ádám hibázott. Nem akarom bántani, mert nyugodt, jó védőnek tartom, de ma rossz napja volt.

Gondolom, a csapat azért volt visszafogottabb a múlt vasárnaphoz képest, mert idegenben a Fradi ellen játszani más tészta, függetlenül attól, hogy ettől a Ferencvárostól sem estem hanyatt. Nyilvánvaló, hogy ha bevernek két gólt, akkor azt játszanak, amit akarnak, de ez bármelyik csapatra igaz. A hazaiak sikere olyan szempontból megérdemelt, hogy rúgtak három gólt, de nem tudom, mi van, ha az elején a Győr lövi az elsőt.

Szerintem a mai meccs ellenére is jó úton haladnak a győriek. Lehetett látni, hogy van erejük, mentek előre rendületlenül, a meccs elején keményebbek voltak, mint a ferencvárosiak. Van önbizalom és tartás a csapatban, szerintem majd összeforrnak. Egy góllövőcsatár hiányzik.

Olvasói sztorik