NB I

Ötöt lőtt a Fradi a Csákvárnak

A másodosztályú csapat csak az első félidőben tudott méltó partnere lenni a Ferencvárosnak.
Magyar Kupa, negyeddöntő, 1. mérkőzés
Ferencvárosi TC – Aqvital FC Csákvár 5-0 (2-0)
Groupama Aréna, 3200 néző. Játékvezető: Karakó
FTC: Dibusz – Dilaver, Nalepa, Pavlovics, Ramirez – Gyömbér – Nagy Dániel (Varga R., a szünetben), Gera (Somalia, 63.), Busai, Lamah – Böde (Csukics, 63.). Edző: Thomas Doll
Csákvár: Gelei V. – Wild (Fényes, a szünetben), Szalai T., Dulló, Kocsis G. – Molnár Cs., Domján, Bakos (Horváth R., a szünetben), Varga Z. – Nyilasi B. – Gajdos (Molnár T., a szünetben). Edző: Toldi Gábor
Gólszerzők: Busai (7., 62., 70.), Lamah (37.), Ramirez (65.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebookon!

A másodosztályban újoncként a kiesés ellen küzdő Csákvár csapatát fogadta a Ferencváros a Magyar Kupa negyeddöntőjének első mérkőzésén.

Az első nagyobb lehetőség a hazaiak előtt adódott, mindjárt a hatodik percben: Ramirez beadása után a csákvári védelem nem tudott felszabadítani, Gera tíz méterről vehette célba a kaput, Gelei Vince azonban fogta a lövést. A válogatott támadó egy percen belül javított, egy jobb oldali akció végén remek labdát tálalt a középen teljesen üresen hagyott Busai elé, aki hat méterről nem hibázott (1-0). A vendégek lestaktikája itt bizony csődöt mondott, Dulló alaposan beragadt.

A következő húsz percben állandósult a ferencvárosi fölény, a vendégek szinte a félpályát sem tudták átlépni, a labda tartós megtartása pedig végképp ismeretlen fogalomnak tűnhetett ekkor a számukra. Más kérdés, hogy mezőnyfölényük ellenére a hazaiak sem törték össze magukat a második gól megszerzésének érdekében, Gera egy szöglet utáni lövésén kívül sok érdemlegeset tőlük sem láthattunk.

Az addigiak ismeretében azonban így is derült égből a villámcsapásként hathatott Wild kapufája: a Csákvár játékosa egy labdaszerzés után bátran tört előre a 27. percben, és mivel senki sem támadta, húszról kapura lőtt, a labda pedig a kapufáról pattant Dibusz kezei közé. Szerencséje volt a Fradinak, a szórványos nézőtéri füttyszóból pedig érződött, hogy a hazai szurkolók nincsenek túlságosan megelégedve a látottakkal.

A Ferencváros ezt követően aktivizálta magát, előbb Lamah lőtt mellé, majd Böde tornáztatta meg Geleit. A 37. percben aztán jött az újabb hazai gól, meglehetősen szerencsés körülmények között: Nagy Dániel passzolt a büntetőterületen belül Bödéhez, akinek kapáslövése ugyan jócskán mellément volna, de (az egyébként lesen álló) Busai középre kotorta a labdát (vajon lövésnek szánta?), amelyet Lamah közvetlen közelről lőtt a kapuba (2-0).

Első látásra gyönyörűen megkomponált, egyérintős játéknak tűnt az akció, más kérdés, hogy nem kevés szerencse és asszisztensi segítség kellett a gólhoz. Az első játékrész Dilaver lövésével és Gelei védésével zárult.

A második félidő eleje elég langyosra sikeredett, egyórányi játék után aztán felpörögtek az események. A 61. percben még Böde reklamált (jogtalanul) büntetőt egy állítólagos lerántásért, egy perccel később viszont már újfent a csákvári kapuban pihent a labda. Lamah jobbról nyesett középre egy szabadrúgást, Gelei alászaladt és mellé is ütött a játékszernek, amely a kapufáról pattant ki. Az ötös bal sarkán álló Busai köszönte szépen a lehetőséget és ezúttal sem hibázott (3-0).

A 65. percben Lamah remekül futtatta lyukra a felfutó Ramirezt, aki a tizenhatoson belülről lőtte ki a bal alsót (4-0). Ezzel azonban még nem értek véget a vendégek megpróbáltatásai, a hetvenedik percben a frissen beállt Csukics remek egyéni akció végén passzolt Busaihoz, aki a lestaktikát ezúttal is rosszul alkalmazó vendégvédőktől a legkevésbé sem zavartatva lőhetett a kapuba, harmadik gólját szerezve ezzel (5-0).

Egy perccel később a Csákvár megszerezhette volna a becsületgólt, de Varga Zoltán az ötös előteréből hatalmas helyzetben mellélőtt. A mérkőzés utolsó perceiben Varga Roland növelhette tovább a hazaiak előnyét, de mindkét ziccerét elhibázta. A Ferencváros tehát magabiztos győzelmet aratott a becsülettel küzdő, de a kapura szinte semmilyen veszélyt nem jelentő Csákvár ellen, formalitássá téve az idegenbeli visszavágót.

A Rangadó.hu állandó szakértője, Vass László, az MTK játékos-megfigyelője a helyszínen tekintette meg a találkozót. Elemzése ide kattintva olvasható!

Edzői értékelések

Thomas Doll, FTC: – Az eredménnyel minden rendben van, de számunkra fontos, hogy lássunk bizonyos fejlődési ívet. Az első félidő harmincadik percéig nem nagyon tudtunk játékba lépni, és az ellenfél egyenlíthetett volna. Szeretnénk megnyerni a kupát; az első félidőben voltak olyan pillanatok, amikor igaz, hogy kettő-nullára vezettünk, de nem csak az a fontos, hogy mi az eredmény, hanem az is, hogy milyen módon, milyen játékkal. Nem tudtuk felvenni a párharcok; hétvégén máshogy kell játszanunk, különben meg fognak büntetni minket.

Toldi Gábor, Csákvár: – Valljuk be őszintén, hogy a saját bőrünkön tapasztaltuk, milyen, amikor egy NB I-es csapat ilyen ritmusban futballozik. Sokkal dinamikusabb, labdabiztosabb volt a Ferencváros. Az első félidőben még úgy-ahogy tudtuk tartani magunkat, és hellyel-közzel még egy-két kontrát is tudtunk vezetni, de ez a második felvonásban már abszolút nem tudott megvalósulni. Ránk erőltette az akaratát a Fradi, kihasználta a lehetőségeit, és nagy fölénnyel győzött. Volt egy-két sérülés nálunk, Wild Tamás a szünetben sérültet jelentett, és másik két cserét is meg kellett húznunk, de úgy gondolom, ez belefért, nem hiszem, hogy erre kellene ráfognom bármit is. A srácok tették a dolgukat, egy pillanatig sem gondolom, hogy lehajtott fejjel kellene távoznunk innen, mert a Csákvár mindent megtett, hogy eljusson ide, a Ferencvároshoz. Tisztességgel le fogjuk játszani a visszavágót is, és csak arra fogjuk biztatni a játékosainkat, hogy merjenek futballozni.

Olvasói sztorik