NB I

Letartóztatták a volt alelnököt

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte a Kecskeméti Járásbíróság G. Imrét, a felszámolás alatt álló Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet egykori ügyvezetőjét és két másik gyanúsítottat szerdán.

Az MTI megkeresésére a rendőrség arról adott tájékoztatást, hogy a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi osztálya vesztegetés és hűtlen kezelés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást Sz. Gyula 48 éves nyíregyházi, G. Imre 58 éves orgoványi, valamint K. Szilárd 47 éves nyíregyházi lakos ellen.

A rendelkezésre álló adatok szerint egy K. Szilárd érdekeltségébe tartozó cég 2010 decemberében félmilliárd forint hitelt vett fel egy takarékszövetkezettől. A kölcsönt – amelyet egyébként nem törlesztettek – a felhalmozott kamatokkal együtt 2012 júliusában engedményezték egy másik hitelintézet részére.

K. Szilárd 2013 nyarán felkérte ismerősét, Sz. Gyulát, hogy segítsen neki a cégét terhelő követelés áron aluli megszerzésében, megvételében. A felkérés alapján a gyanúsított tárgyalásokat folytatott az érintett takarékszövetkezet önálló intézkedésre jogosult tagjával, G. Imrével, amelynek eredményeként egy Sz. Gyula érdekeltségébe tartozó gazdasági társaság a valós érték negyedéért vásárolta meg a követelést.

Sz. Gyula a gyanú szerint közreműködésért cserébe anyagi előnyt ígért G. Imrének, aki ezt elfogadta. A nyomozás adatai szerint a tartozás megvásárlásához szükséges, valamint a G. Imrének felajánlott összeget is K. Szilárd biztosította.

A nyomozók hétfőn a három férfit – őrizetbe vételük mellett – gyanúsítottként hallgatták ki, majd a Kecskeméti Járásbíróság szerdán elrendelte előzetes letartóztatásukat.

A szerdai tárgyalás után G. Imre ügyvédje elmondta: a hatóság a szintén felszámolás alatt álló Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet és az orgoványi takarékszövetkezet közötti ügylet miatt gyanúsítja védencét hűtlen kezeléssel.

Szerdán előzetes letartóztatásba helyezték K. Szilárdot, Magyarország moszkvai nagykövetségének korábbi mezőgazdasági attaséját, valamint Sz. Gyula nyíregyházi vállalkozót, a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga egykori alelnökét is.

Sz. Gyula ügyvédje a tárgyalás után azt mondta, hogy védencét vesztegetés és hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt harminc napra előzetes letartóztatásba helyezték. Papp Gábor, K. Szilárd védője ugyancsak arról számolt be, hogy védencét harminc napra előzetes letartóztatásba helyezték ugyanilyen vádakkal. Az ügyvéd hangsúlyozta, hogy védence nem követett el bűncselekményt.

Mindhárom letartóztatott védője fellebbezett a kényszerintézkedés ellen.

A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) 2014. május végén kizárta az integrációs rendszerből az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetet. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014. július 4-én visszavonta a pénzintézet engedélyét. Az MNB akkori közleménye szerint az SZHISZ azért zárta ki az integrációs rendszerből az orgoványi takarékszövetkezetet, mert a Takarékbank Zrt. vizsgálata súlyos, a betéteket veszélyeztető hiányosságokat tárt fel.

Az orgoványi takarékszövetkezetnek mintegy 28 ezer betétese volt, működési területe Bács-Kiskun megye egy részét fedte le. Az ügyfeleit és a felügyeletet egyaránt megtévesztő társaság betéteseinek kártalanítása megtörtént a 31 millió forintot meg nem haladó megtakarítások esetében. Az előzetes adatok szerint, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) teljes kártalanítási kötelezettsége meghaladta az 54 milliárd forintot.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik