NB I

Az évzárón sem fékezett a Loki

A házigazda Debrecen 2-1-re legyőzte a második helyezett MTK-t az élvonal őszi zárómérkőzésén.
OTP Bank Liga, 17. forduló
Debreceni VSC-TEVA – MTK 2-1 (1-0)
Debrecen, 2500 néző. Játékvezető: Németh Á.
DVSC: Verpecz – Korhut, Brkovics, Máté P., Lázár P. – Mihelics (Szakály P., 70.), Varga J., Bouadla, Jovanovics (Bódi, 85.) – Tisza T. (Zsidai, 92.), Sidibe. Edző: Kondás Elemér
MTK: Hegedüs – Nagy T., Vukmir, Kálnoki Kis, Hidvégi – Vass Á. (Thiam, 86.), Pölöskei Zs. – Bese (Vass P., a szünetben), Kanta J., Horváth Zs. (Hrepka, 86.) – Torghelle. Edző: Garami József
Gólszerzők: Varga J. (11.), Tisza T. (tizenegyesből 81.), illetve Pölöskei Zs. (61.)
Kiállítva: Kálnoki Kis (94.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Hétmeccses veretlenségi sorozatát nyolcra szerette volna bővíteni az NB I idei utolsó mérkőzésén – bár ki tudja, mikor pótolják a Paks–Nyíregyházát… – a címvédő Debrecen, amely a tabella második helyén telelő MTK-t fogadta a 17. forduló zárómérkőzésén, vasárnap este.

Remek játékkal, könyörtelen nyomásgyakorlással kezdte a találkozót a házigazda. A 11. percben Varga József távoli bombája a keresztlécről a gólvonal mögé vágódott (1-0). Öt perccel később Tisza szabadrúgását Sidibe csúsztatta fejjel a kapufa mellé. A túloldalon Nagy Tibor lapos beadása középen elsuhant Torghelle Sándor lába előtt. A folytatásban kijöttek a szorításból a fővárosiak, de a 37. percben ismét gólt kaptak, ám Sidibe találatát les miatt nem adta meg a bíró. A szünet előtt egy szögletet követően veszélyeztetett a DVSC, de Varga József a földre fejelte a labdát, aki a keresztléc fölé pattant.

A fordulás után Horváth Zsolt lapos beadását Verpecz és a hazai védők üggyel-bajjal rúgták ki a középen érkező Vass Patrik elől. A hatvanadik percben Tisza szabadrúgás után a labda egy MTK-játékosról pattant a kapufa mellé. A túloldalon Pölöskei Zsolt egy szép szóló után, két ember szorításából lőtt, majd a saját kipattanóját a hálóba továbbította (1-1). A 66. percben percben előbb Jovanovics, majd Bouadla veszélyeztetett, mert a DVSC szerette volna visszavenni a vezetést, eközben a vendégek az ellenakciókra apelláltak.

A 75. percben a Varga József lábáról felperdülő labdát Hegedüs Lajos vetődve kiütötte, és a játékvezető is közbefújt. Négy perccel később Vukmir a földre vitte Vargát a tizenhatoson belül, de elmaradt a jogos büntető. Ezt követően Tisza Tibor összerogyott Vukmir mellett, nem volt tizenegyes, ezt viszont befújta a bíró… A kapus jó irányba vetődött, de nem védhetett, mert Tisza remekül helyezte a labdát (2-1).

Jó mérkőzéssel búcsúzott az élvonal az idei esztendőtől, egyedül Németh Ádám játékvezető nem tudott felnőni a feladathoz, a legvégén például piros lapot adott Kálnoki Kis Dávidnak… Az MTK a második, a Diósgyőr a harmadik, a Debrecen a negyedik, a Ferencváros pedig az ötödik helyen tölti a téli szünetet.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Gyarmati András, a DVSC U21-csapatának vezetőedzője értékelte:

Érdekes meccs volt. A Debrecen azt játszotta, amit egy hazai csapatnak kell. Lendületben volt, helyzeteket alakított ki, amikor labdát vesztett, letámadta az ellenfelet, és egy szép gólt is szerzett Varga József átlövésből. Az első félidő alapján teljesen megérdemelten vezetett a Loki, de a második felvonásban picit bátrabb játékot vállalt az MTK, és Varga József labdaeladása után az egyenlítés is összejött. Az első és a második félidőben sem alakult ki nagy helyzet a kapuk előtt, a kivételt talán Varga szöglet utáni fejese jelentette.

A tizenegyes szerintem jogos volt, úgyhogy a DVSC megérdemelten nyert. Nem értettem az MTK játékát. A csapat jó passzban van, jó teljesítményt nyújt, de ilyen defenzív játékot nem is láttam még tőle. Labdaügyes, kreatív játékosokból álló csapatról van szó, minden meccsen úgy lépnek pályára, hogy van esélyük jó eredményt elérni, az első félidőben mégis teljesen visszaálltak, átadták a területet, és kontrákra apelláltak. Ehhez azonban kellenek futó játékosok, ők viszont felpasszolták a labdát Torghellének, ő pedig vagy megtartotta, vagy nem.

Az MTK a szögleteknél területet véd, és ezt nem is csinálják rosszul. Ilyenkor azt a területet kell biztosítani, ahova belövik a labdát, de Varga fejesénél ez sem működött rendesen. Nem éreztem, hogy győzelemre játszanának. Ha picit bátrabbak, jó meccs lehetett volna, ám ezúttal nem éreztem rajtuk a lüktetést. Az MTK támadófocija hiányzott ma este, pedig ez nem jellemző rájuk.

Olvasói sztorik