NB I

Gólokat hozott a szombathelyi Mikulás

A Haladás nem sereghajtóként tölti a téli szünetet, mivel odahaza 3-1-re legyőzte a Kecskemétet.
OTP Bank Liga, 17. forduló
Szombathelyi Haladás – Kecskeméti TE 3-1 (2-0)
Szombathely, 700 néző. Játékvezető: Solymosi
Haladás: Rózsa – Kopunek, Fehér Z., Devecseri, Katona M. (Farkas M., 78.) – Gaál, Németh M., Iszlai, Nagy O. (Gyurján B., 92.) – Radó, Rocchi (Dvorschák, 76.). Edző: Szentes Lázár
KTE: Tujvel – Botka, Lovrics, Gyagya, Varga R. (Novák Cs., 67.), Laczkó – Eninful, Vukaszovics (Gréczi, 59.), Kitl (Patvaros, 76.) – N’Diaye, Balázs Zs. Edző: Bekő Balázs
Gólszerzők: Iszlai (tizenegyesből 8.), Varga R. (öngól 15.), Devecseri (61.), illetve Novák (91.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Halmosi, Városi, Jagodics Márk és Schimmer nélkül kellett pályára lépnie a sereghajtó Haladásnak a remek őszt produkáló Kecskemét ellen. Az időjárás tönkretette a szombathelyi stadion gyepszőnyegét, ezért minőségi futball helyett csak sárdagasztásról beszélhettünk.

A nyolcadik percben Radó András a földre került Vukaszovics szorításában, ezért a bíró büntetőt ítélt, amit Iszlai Bence magabiztosan értékesített. Hat gól nélküli meccs után volt ismét eredményes a Haladás (1-0). Ezután Németh Márió lövését védte Tujvel, aki a 16. percben ismét tehetetlennek bizonyult: Gaál Bálint szabadrúgása után Varga Róbert védhetetlenül a saját kapujába fejelt (2-0). A 23. percben Balázs Zsolt rendkívül látványosan feldobta magát Devecseri Szilárd szorításában a tizenhatoson belül, de a játékvezető erre is büntetőt adott, amit Vukaszovics egyenesen Rózsa Dániel kezei közé lőtt.

Nem túlzás: a KTE az első félidőben gyalázatos teljesítményt nyújtott. Napjainkban, a bundabotrányoktól sújtott magyar labdarúgásban ilyenkor szoktak elkezdeni gyanakodni a szurkolók…

Az első félidő második felében éledezett a Kecskemét, és a fordulás után is iparkodott, de szépíteni nem tudott. Az 58. percben a pálya állapotához képest meglepően gyors kontrát vezettek a hazaiak, Rocchi nagy helyzetben volt, de Kitl Miklós becsúszva szerelni tudta a tizenhatoson belül. Nem sokkal később Gaál szabadrúgását Devecseri továbbította a kapuba (3-0). A 67. percben Gréczi Gábor lőtt a kapu mellé, a túloldalon Gaál közeli lövését Laczkó blokkolta szögletre. A 71. percben Balázs Zsolt kísérletét hárította Rózsa. A legvégén egy szabadrúgás után, Novák Csanád fejesével szépített a KTE (3-1).

A meccs végére a stoplik a felismerhetetlenségig tönkretették a pályát. Az egyetlen bölcs döntés a meccs elhalasztása lett volna, akárcsak Pakson, így viszont a szombathelyiek örülhetnek, mert elmozdultak az utolsó helyről, és nem sereghajtóként kell a téli szünetre vonulniuk.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Kereki Zoltán, a Zalaegerszeg és a Haladás egykori válogatott védője értékelte:

Olyan érzésem volt, hogy a Haladásnak ezen a meccsen nyernie kell, különben nagy a baj. Ennek megfelelően nagyon felpörögtek az első pillanatokban. A Kecskemétet láttam a Fradi ellen, és már akkor sem tetszett. Talán túl korán befejezték a bajnokságot, nem számítottak a 16-17. fordulóra… A lélektani pillanatok kihasználása vagy nem kihasználása nagyon fontos dolog a labdarúgásban. Vukaszovics előbb durva hibát követett el, mert abban a szituációban nem kellett volna szabálytalankodnia az első gól előtt. Gaál szabadrúgása után jött Varga öngólja, majd Vukaszovics odaállt a tizenegyeshez, másfél méterről lépett kettőt, és Rózsa kezébe gurította a labdát. Ezzel nagyjából el is dőlt a mérkőzés, tehát Vukaszovics volt a döntő figura.

Devecseri gólját szintén Gaál szabadrúgása előzte meg, ezt nyilván sokat gyakorolják a szombathelyiek. A KTE-nek is voltak helyzetei, de nem tudták kihasználni azokat. A sárdagasztásban jobb volt a Hali, ennek az a lényege, hogy mindig a lelkesebb, motiváltabb csapat jön ki jobban belőle. A Haladás hozta, amit nagyon kellett, a Szentes-időszakban megszülettek az első gólok és az első győzelem. Összességében megérdemelt a siker, a Kecskemét csalódás volt. A hetvenes években én jobb pályákon játszottam Szombathelyen, ami napjaink infrastruktúrafejlesztéseinek tükrében elgondolkodtató… Sajnálom, hogy ilyen kevesen voltak a lelátókon, az elmúlt években nagyon jól szerepelt a Haladás, nem szabadna ennyire elfordulniuk a csapattól a szurkolóknak. Annak idején én csak a zárt kapus meccseken játszottam ennél kevesebb ember előtt.

Olvasói sztorik