NB I

Fradi: nulla hangulat, két gól

A Ferencváros hazai pályán 2-0-ra győzött a Lombard Pápa ellen az élvonal 17. fordulójának nyitómeccsén.
OTP Bank Liga, 17. forduló
Ferencvárosi TC – Lombard Pápa Termál FC 2-0 (2-0)
Groupama Aréna, 3500 néző. Játékvezető: Szabó Zs.
FTC: Dibusz – Dilaver, Batik, Nalepa – Nagy Dominik (Csukics, 61.), Kukuruzovics (Busai, 76.), Gera, Somalia, Lamah (Bönig, 67.) – Böde, Lauth. Edző: Thomas Doll
Pápa: Szűcs L. – Nagy T. (Kenesei K., 87.), Csizmadia, Bogunovics – Tóth G. – Zulevs (Iványi M., 54.), Florean (Benkő, a szünetben), Sluka, Frizoni – Király B. – Popin. Edző: Lengyel Ferenc
Gólszerzők: Kukuruzovics (27.), Gera (tizenegyesből 36.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A bennmaradásért küzdő Lombard Pápa és a dobogóra vágyó Ferencváros péntek esti meccsével vette kezdetét az élvonal idei utolsó fordulója. A vendégek közül Waltner Róbert, Coroian, Jagodics Bence és Faggyas Milán is hiányzott, a fővárosiak keretébe Holman, Ugrai, Bosnjak és Nagy Dániel nem került be.

A kezdés előtt 35 perccel még csak körülbelül negyven-ötven ember lézengett a Fradi-stadion lelátóin, pedig igenis érdemes időben érkezni: megnézhettünk például egy kisfilmet a budapesti toaletthálózat fejlesztéséről! Ekkor még csak remélni lehetett, hogy nem a meccs várható színvonalára céloznak ezzel… A gyepszőnyegen látszott a pályamunkások jobbító szándéka, ám ezzel együtt úgy nézett ki, mint a Lápvidék gyermekei című filmdráma központi helyszíne. A szurkolói tüntetés meglátszott a nézőszámon; az ünnepélyes kezdőrúgást egy százéves Fradi-szurkoló végezte el.

A harmadik percben Dibusz Dénes egy hazaadás után kötényt adott az egyik pápai játékosnak, majd Somalia sprintje után alakult ki helyzet, de egyikből sem lett gól. A hetedik percben Batik fejese, majd Böde lövése suhant el a léc mellett. Látszott, hogy a Fradi a Videoton példáját követné, és két gyors góllal kezdené a meccset. A 12. percben Csizmadiának kellett mentenie, majd egy szöglet után Tóth Gábor lábáról vágódott a saját kapuja felé a labda, de végül megúszták az öngólt a vendégek.

Úgy nézett ki a játék ebben az időszakban, mint a jégkorongban az emberelőnyös szituáció: szinte alig volt a pápaiaknál a labda, a hazaiak körbepasszolgatták őket. A Népliget irányából petárdák hangja és füstje, illetve szurkolói énekek szűrődtek be a stadionba, érdekes kérdés, hogy a rendőrség miért engedte át a tüntetőket az út innenső oldalára… Ekkor ez volt a legizgalmasabb esemény, mert az FTC némileg visszavett a lendületből, a Lombard így kijöhetett a saját tizenhatosáról. Ennek ellenére éppen ebben a periódusban született meg az első gól: Kukuruzovics használta ki egy pontos lövéssel a vendégvédelem túlzott eltolódását (1-0).

A 35. percben Bogunovics buktatta Nagy Dominiket, szabad szemmel is jól láthatóan a tizenhatoson kívül, mégis büntetőt kapott a Fradi, ami Gera Zoltán magabiztosan lőtt a hálóba (2-0). A szünet előtt Szabó Zsolt játékvezető padlót fogott, ezen persze jóízűen nevettek a drukkerek, majd véget ért az első félidő, amely tulajdonképpen el is döntötte a meccset.

Az 57. percben Marián Sluka távoli lövése suhant el a kapufa mellett, majd Frizoni szabadrúgása csattant a keresztlécen. A túloldalon Nagy Dominik szabadrúgása ment mellé. A 69. percben Böde Dániel gólját les miatt nem adta meg a bíró, majd Kukuruzovics lőtt fölé. Tíz perccel később Szűcs Lajos mentett meglepően nagyot Lauth helyzeténél, a másik oldalon pedig Csizmadia fejelhetett nagy helyzetben, de gyenge kísérletét Dibusz fogta. A 89. percben Böde is gólt lőhetett volna, de Bogunovics megelőzte és szerelni tudta a kapu közvetlen közelében. A hosszabbítás pillanataiban Busai Attila a keresztlécet találta telibe, nem sokkal később kezezést reklamált, de nem kapott tizenegyest.

A második félidőben leült a színvonal, mint az iszap, de a Fradi számára nyilván az eredmény a lényeg, az pedig azt mutatja, hogy kétgólos győzelemmel búcsúztatták az évet hazai pályán. A zöld-fehérek 15 meccs óta őrzik hazai veretlenségüket a bajnokságban, legutóbb tavaly november 30-án, a Pécstől kaptak ki saját közönségük előtt. Az FTC hét találkozó óta veretlen, míg a Pápa sorozatban ötödik bajnokiján nem tudott győzni.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Vass László, a Ferencváros, a Videoton, a Zalaegerszeg, a Honvéd és a Siófok korábbi edzője, az MTK játékosmegfigyelője elemezte:

Úgy jöttem el a stadionba, hogy egy könnyű évzáró mérkőzése lesz a Ferencvárosnak a helyezések és az utóbbi hetek eredményei alapján. Arra számítottam, hogy a Fradi könnyed győzelmet arat. A könnyed győzelem megvolt, de a jó játék változatlanul elmaradt a Ferencváros részéről. A Pápa igazolta „jó” hírét, tökéletesen visszaállt saját térfelére, és ezzel megnehezítette a Fradi támadójátékát.

Kicsit részletesebben: az FTC a 3-5-2-es alapfelállást választotta, akárcsak a múlt héten, a Kecskemét ellen. Ezt az alapfelállást azzal „cifrázta”, hogy a három védő közül nem egyszer Dilaver is fellépett a támadójáték segítésére. Maradt Batik és Nalepa. A két belső támadóhoz a szélére feltolódtak, így négy támadó volt egy vonalban, a mögöttük lévő Dilaverrel kiegészülve négy középpályás, akik nagyon sok elmozgást, néha érthetetlen helyre való elmozgást alkalmaztak, ezáltal kialakult egy labda előtti betömörülés, ami azt eredményezte, hogy a Pápa és a Ferencváros játékosai harminc méteren belül nagyon sokan voltak, és ebből következett az, hogy nagyon kevés helyzet alakult ki a Lombard kapuja előtt.

A Fradi nem tudott kialakulni, nem volt meglepetés a játékában, nem volt átlövés, nem volt széleken való egy az egyezés, annak ellenére, hogy két gólt értek el, nem volt támadójátékuk. A Pápa teljesen feladta az előre-játékot, egyedül Popin tartózkodott elöl, ő is többször harmincon belül védekezett. A második félidőben a Lombard váltott, és a Benkő, Popin kettős került támadópozícióba, ami azt jelentette, hogy többször tudták felpasszolni a két ék felé a labdát.

A játék ellaposodott, a Fradi nem tudott váltani, talán csak akkor, amikor visszaállt a „REND”, ugyanis Bönig beállításával 4-4-2-es rendszerre váltottak, ami jobban működött mint az előző. Bönig előretörései és Somalia lendülete a jobb oldalon (véleményem szerint az a posztja) lendített a hazaiak játékán, de a bal oldali szélső középpályás Kukuruzovics volt, akinek nem az a posztja. Ezután újabb meglepetés volt a Ferencváros cseréjénél: Busai jött be, és Lauth lett a balszélső középpályás, ami szintén nem a posztja. Majd Busai került a szélére, Lauth vissza középre. Rendezetlen volt a Ferencváros játéka, talán Csukics és Gera volt igazából a helyén. Ezekkel a módosításokkal fejezték be a mérkőzést, ami számukra az utolsó hazai bajnoki megnyerését jelentette, számomra viszont azt, hogy egyáltalán nem volt megnyerő a Ferencváros előre-játéka, nem csak ezen a találkozón, hanem az egész szezon alapján sem.

A Pápa becsülettel küzdött. Ami meglepő volt: Popin fejét csak kétszer tudták pontosan megjátszani, amiből egy gólhelyzet alakult ki Csizmadia előtt. Összességében ha a Pápa nem tud igazolni, nagyon nehéz helyzetbe kerül a tavasz folyamán.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik