NB I

Potyagól rontotta el Miriuta premierjét

A Győri ETO házigazdaként 2-2-t játszott a Paks ellen az élvonal 16. fordulójának zárómeccsén.
OTP Bank Liga, 16. forduló
Győri ETO FC – MVM-Paks 2-2 (0-0)
Győr, 1300 néző. Játékvezető: Kassai
Győr: Kocics – Svec, Lipták, Kamber, Sváb – Windecker, Pátkai (Trajkovics, 83.) – Rudolf G., Koltai, Martínez (Andrics, 28.) – Kvilitaia (Wolfe, 69.). Edző: Vasile Miriuta
Paks: Molnár P. – Kulcsár D., Kovács G., Gévay, Báló – Kecskés, Tamási – Könyves (Hahn, 72.), Bertus (Kesztyűs B., 77.), Bartha – Kiss T. (Simon A., 71.). Edző: Csertői Aurél
Gólszerzők: Kvilitaia (63.), Lipták (75.), illetve Simon A. (72.), Bartha (92.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Korábbi csapattársa, Csertői Aurél jelenlegi együttese, a Paks ellen mutatkozott be a Győri ETO kispadján Vasile Miriuta vezetőedző. Nem volt könnyű dolga, ugyanis Priskin Tamás, Lang Ádám, Marek Strestík, Varga Roland, Dudás Ádám és Marko Dinjar is hiányzott a keretből.

Eleinte semmi érdemleges nem történt a két kapu előtt, kizárólag a mezőnyben pattogott a labda. Aztán a 24. percben Kvilitaia került kecsegtető helyzetbe a kapu előterében, de nem lőtt egyből, hanem megpróbálta átvenni a labdát, ám nem járt sikerrel. A túloldalon Könyves Norbert fejese ment a keresztléc fölé. A harmincadik percben Rudolf Gergely lövése Tamási Zsolt kezéről pattant le, de a játékvezető nem adott büntetőt – pedig kellett volna. Három perc elteltével Lipták Zoltán csúsztatott a kapufa mellé egy szabadrúgás után, majd Koltai kísérletét fogta korábbi csapattársa, Molnár Péter.

Az 59. percben Kecskés jó lövését fogta vetődve Kocics, majd a 63. percben Sváb Dániel beadása Báló Tamás lábáról éppen Kvilitaia elé pattant, aki közelről a hálóba lőtt (1-0). A 71. percben Csertői beküldte Hahn Jánost és Simon Andrást, majd egy perccel később Hahn pontos beadását Simon közelről a hálóba lőtte fejelte (1-1). A 75. percben Rudolf Gergely beívelése után Lipták fejesét bravúrral védte Molnár Péter, de a kipattanót a hazaiak védője a hálóba passzolta (2-1).

A 85. percben Kecskés pattogós lövése elsuhant a kapufa mellett, a másik oldalon pedig előbb egy szöglet után Wolfe fejese tűnt veszélyesnek, majd Rudolf lőtt mellé. A 92. percben Bartha László távoli lapos beadását Kocics elnézte, és a labda a hálóban között ki (2-2). És ezzel még mindig nem volt vége: egy szabadrúgás után Kamber talált be a vendégkapuba, de Kassai Viktor les miatt nem adta meg a gólt – úgy tűnt, helyes ítélet volt. Egy ideig úgy tűnt, hogy Vasile Miriuta győzelemmel mutatkozik be, ám egy potyagól meghiúsította ezt.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Glázer Róbert, a Rába ETO egykori kiváló játékosa, majd vezetőedzője elemezte:

Két dologgal kezdeném: egyrészt nagyon csodálkoztam rajta, hogy milyen kevés néző volt, másrészt abszolút nem értek egyet az edzőváltásokkal, hogy miért került rá sor Győrben, azt sem tudom, mert összességében a csapat semmit nem változott egész ősszel, tehát itt valami egész más gond van.

A két csapat hasonló felállásban kezdett. A Paks egyértelműen a négy-kettő-három-egyes felállást alkalmazta, érdekesség, hogy Könyves Norbert és Kiss Tamás nagyon sokat változtatta helyét, tehát ha Könyves visszalépett, akkor Kiss azonnal bement centerbe – és amíg utóbbinak ereje volt, addig nagyon jól is játszott –, fantasztikusan jól oldották meg ezt, szervezetten játszottak. A Győr összeállításában négy védő szerepelt, a középpályások közül pedig tulajdonképpen csak Windecker volt az, aki kizárólag védekezett, mert Pátkai például ugyanazt játszotta, amit Pintérnél, majd Horváth Ferencnél, tehát teljesen szabadon mozgott, tehát nem maradt ott, úgy, mint a paksiaknál Tamási Zsolt és Kecskés, a két védekező középpályás, bár Kecskés nagyon sokszor belépett a játékba, és jól is csinálta. A csatároknál Rudolf Gergely szintén nem kötött poszton játszott, ez gyakorlatilag úgy nézett ki, hogy négy-egy-négy-egy.

Nem értettem, Martínezt miért kellett lecserélni az első félidőben, hiszen Andrics semmivel sem nyújtott többet, de ez legyen az edző döntése. Feltűnő volt, és már az első félidőben megfogalmazódott bennem, hogy az ETO magassági fölényben volt, de nem használta ki, vagy nem voltak jók a pontrúgások. Rettenetesen gyenge volt az első felvonás, nagyon sok hibával, amelyek NB I-ben azért bosszantóak. Nagyon sokat színészkedtek a játékosok. Arra gondolok, hogy amikor felugranak fejelni – nem csak itt, hanem a nemzetközi szinten is –, azonnal fetrengeni kezdenek, mintha a könyökét használta volna az ellenfél, de a visszajátszásoknál lehet látni, hogy ha hozzá is érnek, nem olyan erős. Futballoztam és edzősködtem is, tehát pontosan tudom, mi játszódik le ilyenkor, nem ütik meg annyira a játékost, hogy ennyire fetrengeni kellene.

A második félidő elején ugyanúgy játszottak a csapatok, mint korábban. Számomra meglepő volt a Paks két kapott gólja, mert mindkettőt beívelés és óriási védelmi hiba előzte meg. Gévay és Kovács Gábor, illetve az első találatnál Báló Tamás nagyot hibázott. Miriuta arról beszélt, hogy a letámadás a legjobb védekezés, erre egygólos előnynél lehozott egy csatárt és bevitt egy védőt a középpályára. Ezzel szemben Csertői nagyon jól cserélt – és nem csak azért, mert mindkét játékos főszerepet játszott az egyenlítőgólban –, hiszen támadótípusú embereket tett be, és azt is észrevette, hogy Kiss Tamás kezdett elfáradni.

Behozott két friss, gyors játékost, mert Hahn nagyon gyors, és jó rúgótechnikája is van, Simont pedig a győrieknek ismerniük kell, hiszen ott játszott. A Paks edzője azonnal támadóvá tette a csapatát, Miriuta viszont védekezésre állt be, a cseréi nem ültek, visszafogta a csapatot. Az ETO nem játszott jól, ennek ellenére ismét megszerezte a vezetést, ám egy rendkívül nagy potyagóllal megint egyenlítettek a vendégek. A gólok némileg felpaprikázták a mérkőzést, mentek-hajtottak a játékosok, de gyenge meccs volt, sok hibával. A győriek pontrúgásai a második félidőben már talán jobban bejöttek, de összességében gyengén játszott. Győzelmet szalasztott el, de azt mondom, nem nagyon érdemelte volna meg, mert nem éreztem az átütőerőt a csapatban.

A Paks a zárt védekezésében hibázott, pedig eddig nagyon sokszor nagyon jól védekezett, mégis pontot tudott szerezni. Ha egy-nullnál még jobban letámadnak a hazaiak, még jobban odaszögezi a kapujához és hibára kényszeríti az ellenfelet, akkor további gólok születhettek volna.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik