NB I

Osztálykülönbség a keleti rangadón

A címvédő Debrecen nyomasztó fölényben játszott és hazai pályán 5-0-ra győzött az újonc Nyíregyháza Spartacus ellen az élvonal 16. fordulójában.
OTP Bank Liga, 16. forduló
Debreceni VSC-TEVA – Nyíregyháza Spartacus 5-0 (3-0)
Debrecen, 3000 néző. Játékvezető: Vad II
DVSC: Verpecz – Korhut (Vadnai, 62.), Brkovics, Máté P., Lázár P. – Mihelics, Bouadla, Varga J. (Zsidai, 77.), Jovanovics – Sidibe, Tisza T. (Szakály P., 65.). Edző: Kondás Elemér
Nyíregyháza: Balogh J. – Nagy Z., Szokol, Fodor F., Jánvári, Törtei (Gengeliczki, a szünetben) – Abdouraman – Kosztics, Koller (Bajzát, a szünetben), Pekár – Pákolicz (Rubus, 72.). Edző: Mátyus János
Gólszerzők: Sidibe (12., 72.), Tisza T. (26., 33. – a másodikat tizenegyesből), Szakály P. (tizenegyesből 92.)
Kiállítva: Jánvári (68.), Abdouraman (87.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Egyre jobb formában lévő csapatok keleti rangadójára lehetett számítani a Debrecen és a Nyíregyháza mérkőzése előtt. A hazaiaktól Kulcsár Tamás, Novakovics, Seydi és Mészáros Norbert hiányzott, a vendégek nem számíthattak Rezes László, Szécsi Márk és Ovszijenko játékára, Bajzát Péter pedig csak a kispadon kapott helyet.

A hatodik percben egy hazaadás után kellett vetődve védenie Sibide elől Balogh Jánosnak, mert a labda megcsúszott a nedves talajon. Támadólag lépett fel a DVSC, ami hamar meghozta az eredményét: a 12. percben Mihelics hajszálpontos beadása után Sidibe a kapunak háttal, a tizenegyes-pont közeléből a hálóba fejelt (1-0). Sajnos a nézőszám és a hangulat meg sem közelítette az elvárásokat. A 19. percben Mihelics remek beadása után a nagy helyzetbe kerülő Jovanovics lőtt a kapu fölé. A 26. percben Szokol Zsolt az oldalvonal mellett hátba rúgta Mihelicset, a labda Tisza Tibor elé került, aki bevezette a tizenhatoson belülre, majd éles szögből a hálóba lőtt (2-0).

A 32. percben a nyíregyháziak csapatkapitánya, a meglehetősen indiszponáltan játszó Törtei Tamás kézzel beleütött a labdába a tizenhatoson belül, ezért a bíró – az alapvonali asszisztens bemondására – büntetőt ítélt. Tisza Tibor lövése után a labda a vetődő Balogh János karja alatt suhant a hálóba (3-0). A 42. percben a vendégek szabadrúgása után Abdouraman közeli fejesét Verpecz nagy bravúrral védte. Az első félidő alapján a Spartacusból hiányzik az a hozzáállás és játék, ami Mátyus János vezetőedző érkezése óta jellemezte.

Az 59. percben Bajzát lövése suhant el a kapu előtt, a másik oldalon pedig Tisza labdáját a becsúszó Sidibe nem tudta a hálóba továbbítani. Egy perccel később Tisza és Varga József már csak a kapussal állt szemben – nem volt les –, a duplázó csatár ezúttal nem passzolt, Balogh János pedig bravúrral védett. A 68. percben Jánvári Gábor buktatta a gólhelyzetben lévő Szakály Pétert, ezért a játékvezető kiállította – indokolatlan ítélet volt, ugyanis kölcsönösen birkóztak egymással futás közben.

A 72. percben Mihelics passzával Sidibe előbb áthámozta magát Fodor Ferencen és Balogh Jánoson, majd az üres kapuba passzolt (4-0). Hét perccel később Zsidai lövését és Jovanovics közeli fejesét is bravúrral védte Balogh. A 82. percben Mihelics szabadrúgása a keresztlécről vágódott vissza a mezőnybe. A vendégek ekkor már szinte egyáltalán nem tudtak labdához érni. Sidibe fejesét Balogh a kapufa segítségével védeni tudta, amúgy pedig lest jelzett a bíró. A végén Abdouraman begyűjtötte második sárga lapját, ezért őt is kiállította a játékvezető.

A 91. percben Fodor buktatta Szakály Pétert, a bíró ezért is tizenegyest adott, amit a sértett a hálóba lőtt (5-0). Aki debreceni győzelemre számított, minden bizonnyal boldogan konstatálta a végeredményt, aki viszont rangadót remélt, az valószínűleg csalódott, hiszen a nyíregyháziak harmatgyenge teljesítménye miatt ezúttal osztálykülönbség volt a csapatok között.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Gyarmati András, a DVSC U21-csapatának vezetőedzője értékelte:

Amikor egy hullámvölgy elindul, nagyon nehéz belőle kijönni, és a debreceniek számára bizony nagyon sokáig tartott, de most ismét megmutatták, hogy ez az igazi arcuk. Kétségtelen, hogy ezúttal a Nyíregyháza gyengébben játszott, de szerintem a DVSC-vel egyébként sem tudja felvenni a versenyt. A rossz széria közepette rendre kimaradtak a helyzetek, de akkor is elmondtam, hogy minden sportághoz – és az életben mindenhez – szerencse is szükséges. Most megvolt a szerencsefaktoruk is a hazaiaknak, ám ehhez ők maguk is kellettek.

Látszik, hogy a két csapat között klassziskülönbség van. Mindig azok döntik el a meccseket, akik rá tudják kényszeríteni az akaratukat az ellenfelükre. A nyíregyháziak ma totyogó, lötyögő öregemberek módjára sehova nem értek oda – vagy ha igen, akkor szabálytalanul –, minden párharcot elvesztettek. Hogy ez fáradtság, túledzettség miatt jelentkezett, vagy tényleg ennyivel jobb a Loki, azt nem tudni, de tényleg ólomlábakon jártak.

A hazaiak ragyogóan építették fel a támadásaikat, olykor úgy kiháromszögezték ki az ellenfelet, hogy azt sem tudták, hol a labda. Azt akarta mutatni a vendégek egész védelme, hogy milyen magabiztos játékosok, közben mindig hibáztak. Nem a bajnoki címért harcolnak, hanem a kiesés ellen, tehát szerintem ne szégyelljenek úgy belerúgni a labdába, hogy a másik kapu előtt esik le. Nem mondom, hogy a védők soha ne vegyék le a labdát, de csak akkor, ha nincs a közeben az ellenfél, különben saját magukat hozzák kellemetlen és nehéz helyzetbe. A debreceniek végig nyomás alatt tartották ellenfelük kapuját, és a kikényszerített, illetve a ki nem kényszerített hibákat is kihasználták.

A mérkőzés elég jó ritmusú volt, de a nyíregyháziak nem kényszerítették komoly erőbedobásra a Lokit. Teljesen jól építette fel a támadásait a Debrecen, viszont Mátyus János akárkit küldött pályára, ezúttal semmi nem jött be nekik.

Olvasói sztorik