NB I

Győztes Újpestet láthatott az aranycsapat

A házigazda lila-fehérek 1-0-ra győztek a sereghajtó Haladás ellen a három kiállítást hozó mérkőzésen.
OTP Bank Liga, 16. forduló
Újpest FC – Szombathelyi Haladás 1-0 (0-0)
Szusza Ferenc Stadion, 1500 néző. Játékvezető: Farkas Á.
Újpest: Balajcza – Nego, Heris, Litauszki, Balogh B. (Bardhi, 58.) – Nagy G., Forró – Simon K., Koszovics (Sztaniszavljevics, 58.), Szuljics – Ojo (Rojo, 87.). Edző: Nebojsa Vignjevics
Haladás: Rózsa – Schimmer, Fehér Z., Dvorschák, Zsirai – Jagodics M., Iszlai – Városi (Katona M., a szünetben), Radó (Jefremov, 85.), Gaál – Rocchi (Zamostny, 62.). Edző: Szentes Lázár
Gólszerzők: Sztaniszavljevics (76.)
Kiállítva: Bardhi (85.), illetve Zsirai (57.), Jagodics M. (87.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A dobogóra pályázó Újpest és a sereghajtó Haladás meccsével kezdődött az élvonal 16. fordulójának szombati játéknapja. A hazaiaknál Kabát Péter és Dusan Vasziljevics, a vendégeknél pedig Halmosi Péter nem játszhatott. A mérkőzés előtt köszöntötték a hetvenes évek újpesti aranycsapatának néhány játékosát.

A nyolcadik percben Simon Krisztián lapos passza a kapu előtt elsuhant Rózsa Dániel keze és Kim Ojo lába alatt is. A huszadik percben Radó és Schimmer is helyzetbe kerülhetett volna a tizenhatoson belül, de a fővárosiak végül felszabadítottak. Hét perccel később Forró Gyula lőtt a tizenhatos vonaláról a kapu fölé. A harmincadik percben Városi Viktor labdát szerzett a tizenhatoson belül, de nem tudott helyzetbe kerülni.

A túloldalon Kim Ojo távoli lövését Rózsa Dániel vetődve szögletre mentette. Némileg felpörögtek az események: Radó veszélyes beívelését Balajcza szögletre ütötte, mert Fehér Zoltán meglökte, majd Gaál Bálint fejesét fogta a hazaiak kapusa. A negyvenedik percben Kim Ojo fejese suhant el a keresztléc fölött. Az első félidőben a pályán nem mutatkozott meg a két csapat között a tabellán meglévő különbség.

A szünet után Gaál szabadrúgása kipattant Balajcza Szabolcsról, a vége ezúttal is szöglet lett. Az 57. percben az élete harmadik NB I-es meccsét játszó Zsirai Martin megkapta második sárga lapját, ezért a játékvezető kiállította. A 68. percben Nego beadását Sztaniszavljevics közelről kapura lőtte, de Rózsa vetődve védett. Később Bardhi próbálkozott kétszer is távolról, de mindkét alkalommal védett a szombathelyiek hálóőre. A 76. percben Rózsa kimozdult a kapujából, hogy megkaparintsa a labdát a hazaiak beadása után, de kiesett a kezéből, amikor ráugrott Kim Ojo hátára, a szemfüles Sztaniszavljevics pedig az üres hálóba emelt (1-0).

A 81. percben Bardhi lőtt mellé, majd előbb Bardhi, majd Jagodics Márk is megkapta második sárgáját. A végén egy büntetővel még adós maradt a játékvezető, mert Katona Máté felrúgta Negót a tizenhatoson belül, a túloldalon pedig Gaál Bálint szabadrúgása ment fölé. A hosszabbítás perceiben Rojo erős lövését Rózsa Dániel kivédte, aztán Simon Krisztián lőtt közelről a kapu fölé, majd Nego kecsegtető kísérletét hárította a kapus. A Haladás október eleje óta nem tud gólt lőni bajnoki találkozón, ezért Szentes Lázár ötödik meccse is vereséggel zárult .

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Herédi Attila, az Újpest egykori kiváló játékosa, majd vezetőedzője értékelte.

Ez a meccs is megmutatta, hogy nem véletlenül áll ott a Haladás, ahol áll. Sok olyan játékos szerepel a csapatban, aki szerintem nem NB I-es szintű. Ilyen sok pofon után nyilván hitehagyottak is, de érdekes módon a kiállítás után próbáltak valamivel több energiát beletenni, de nem jártak sok sikerrel. Ráadásul buta sárga lapokat hoztak össze többen is. Lehet látni, hogy bőven rászorul az erősítésre a keret – csatárposzton főleg –, mert ezzel nem lehet kivívni a bennmaradást. Radó András semlegesítését megoldják az ellenfelek, de ha egyedül van elöl, akkor nincs is nehéz dolguk.

Az Újpest a szokásos semmilyen játékát nyújtotta, nem éreztem, hogyan akarnak nyerni, végül mégis sikerült. A gól előtt Rózsa Dániel fölöslegesen akarta megfogni a labdát. Ilyen szituációban nehéz úgy kijönni, hogy a kezébe is maradjon. A szombathelyiek játékában nem volt benne a gól. Ami a hazaiakat illeti: ezért a győzelemért is három pontot adnak, de sajnos olyan meccset láttunk, amit nem volt öröm végignézni. Az újpestiek változatlanul keresik a játékukat, mert amióta itt van Kim Ojo, még nem találták meg az arany középutat, hogy valóban hasznos legyen a csapat számára. A jobbhátvéd Loic Negót nagyon kellemetlen, jó játékosnak tartom, és amikor be kell lépni a támadásokba, akkor is hasznos. Újpest-szinten is mocorog benne valami…

Olvasói sztorik