NB I

Idegenben is fickós volt a Diósgyőr

A DVTK 2-0-ra győzött az MTK ellen a Bozsik-stadionban az élvonal 15. fordulójában.
OTP Bank Liga, 15. forduló
MTK – Diósgyőri VTK 0-2 (0-2)
Bozsik-stadion, 1300 néző. Játékvezető: Szabó Zs.
MTK: Hegedüs L. – Poór, Kálnoki-Kis, Vukmir, Hidvégi – Thiam, Kanta J., Vass Á. – Vass P. (Horváth Zs., a szünetben), Torghelle, Hrepka (Bese, a szünetben). Edző: Garami József
DVTK: Antal B. – Okuka, Szalai V., Kádár, Huszics – Gosztonyi (Bacsa, 58.), Egerszegi, Elek Á., Marjanovics (Jenner, 78.) – Takács T. (Grumics, 68.), Griffiths. Edző: Tomiszlav Szivics
Gólszerző: Griffiths (8., 32.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A második MTK a negyedik Diósgyőrt fogadta a Bozsik-stadionban az élvonal 15. fordulójának szombati első mérkőzésén. A fővárosiaknál Pölöskei Zsolt belázasodott, ezért nem játszhatott.

Lendületes kezdést produkált a DVTK, a hatodik percben Takács Tamás került kecsegtető helyzetbe, de gyenge lövését Hegedüs Lajos megfogta. A másik oldalon Thiam lövése arasznyival ment el a kapufa mellett. A következő vendégtámadás során Elek Ákos lapos lövését az MTK kapusa lábbal védte, de akkor már ő is tehetetlennek bizonyult, amikor Gosztonyi passzát Griffiths sarokkal a hálóba továbbította (0-1). A 15. percben Okuka felívelt labdájának Hegedüs Lajos alászaladt, de Takács Tamás nem tudta kihasználni, mert öt méterről az üres kapu mellé fejelt.

A huszadik percben egy szöglet után Kálnoki-Kis közvetlen közelről nagyon csúnyán a kapu fölé fejelt. A 32. percben Huszics pontos beadását Griffiths a kapufára fejelte, a labda onnan a hálóba pattant (0-2). A szünet előtt egy szögletet követően Griffiths fejelt a kapu mellé. Az első felvonásban a Diósgyőr jól teljesített, Elek Ákos nem véletlenül mondta, hogy a Szivics-időszak legjobb félidejét produkálták. Az MTK tompának, lassabbnak tűnt, ezért érhető, hogy Garami József kettős cserét hajtott végre a szünetben.

Az 51. percben Antal Botond kilépett a kapujából, de nem érte el a labdát, Horváth Zsolt emelése viszont a kapufa mellett pattogott ki az alapvonalon. Hat perccel később Torghelle kapáslövése süvített el a keresztléc fölött. Jobban játszottak a fővárosiak, mint az első periódusban, de képtelenek voltak gólt szerezni. A hetvenedik perc után újult erővel próbálkoztak, a 87. percben Thiam közeli, jól helyezett fejesét Antal bravúrral kiütötte, ezért a szépítés sem jött össze a házigazdáknak. Bár Torghelle begyötörte a labdát a hálóba, a játékvezető les miatt érvénytelenítette a gólt – erősen véleményes ítélet volt…

Tomiszlav Szivics együttese ezzel 17 éves nyeretlenséget szakított meg: a diósgyőriek legutóbb 1997. szeptember 3-án hozták el a három pontot a kék-fehérektől.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Vass László, a Honvéd, a Ferencváros, a Zalaegerszeg és a Siófok korábbi edzője elemezte:

A helyezések alapján rangadónak számító mérkőzésen két jól felkészített csapat találkozóját láttam a Bozsik-stadionban. Az első félidőt a DVTK kezdte jobban. Mindkét csapat a 4-2-3-1-es alapfelállást választotta, amiben a Diósgyőr aktívabb volt, főleg az ellenfél térfelén történő visszatámadásoknál és labdaszerzéseknél. Ennek következében az első húsz perc komoly vendégfölényt hozott, az MTK nem tudott kibontakozni, csak elvétve tudták Toghelle és a szélek felé kialakítani a játékot. A DVTK inkább a bal oldalon kezdeményezett ráfutásokkal Huszics révén. Poór Patrik nehezen vette fel a mélységből ráfutó védőt, Vass Patrik aktívabb védőmunkája kellett volna a semlegesítéséhez. Az első félidőben szembetűnő különbség volt a védekezésből támadásba való gyors átmenetnél a két csapat között a Diósgyőr javára. Ez az eredményben is megmutatkozott. A DVTK javára szólt még a magassági fölénye, ami a kapu előtt és a mezőnyben is előnyt jelentett.

A második félidőben változott a helyzet, a Diósgyőr nem erőltette a támadójátékot, az MTK viszont két cserével próbált váltai a játék veszélyességén Horváth Zsolt és Bese beállításával. A játékot ekkor a fővárosiak irányították, Kanta József teljesítménye javult, ebből két-három lehetőség is adódott, de ehhez kellett Antal Botond kapus három-négy olyan hibája, ami segítette a hazaiak helyzetkialakítását. Meglepő volt, milyen pontatlanok és rövidek voltak Antal kirúgásai és a kapu elé belőtt labdáknál is bizonytalannak tűnt. A DVTK minőségi cseréket hozott be Grumics, Bacsa és Jenner személyében, de a második félidő közepétől már húzták az időt, különösképpen nem akartak előrefelé olyan gyorsan és hatékonyan játszani, mint az első periódusban. A vendégeknél kitűnt Elek Ákos mélységből való hatékony beindulásaival, Griffiths pedig állandó veszélyforrás volt az ellenfél védői számára. Elmondhatom, hogy a DVTK ezen a mérkőzésen teljesen megérdemelten győzött a kialakulni és megszokott játékát játszani nem tudó, MTK ellen.

Olvasói sztorik