NB I

Visszaadták az öngól-kölcsönt

A Kecskemét hazai pályán 2-0-ra győzött az Újpest ellen az élvonal 15. fordulójának nyitómeccsén.
OTP Bank Liga, 15. forduló
Kecskeméti TE – Újpest FC 2-0 (2-0)
Kecskemét, 1600 néző. Játékvezető: Kassai
KTE: Tujvel – Botka (Gréczi, 83.), Lovrics, Karan, Gyagya (Varga R., 67.), Fótyik – Eninful, Vukaszovics, Kitl – N’Diaye, Balázs Zs. (Novák, 89.). Edző: Bekő Balázs
Újpest: Balajcza – Vadász (Nego, a szünetben), Heris, Litauszki, Balogh B. – Nagy G., Vasziljevics – Simon K. (Forró, 78.), Bardhi (Koszovics, 69.), Szuljics – Ojo. Edző: Nebojsa Vignjevics
Gólszerzők: Ojo (öngól 5.), Balogh B. (öngól 30.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Két lila-fehér csapat, a Kecskemét és az Újpest mérkőzésével kezdődött péntek este az élvonal 15. fordulója. A hazaiaknál Szavics, Laczkó és Patvaros is hiányzott, a sérülés után visszatérő Varga Róbert pedig csak a kispadon kapott helyet. A fővárosiaknak Kabát Péter játékát kellett nélkülözniük, a válogatottban bemutatkozó – és idén nyáron éppen a KTE-től igazolt – Forró Gyulát pedig csak csereként nevezték.

Az ötödik percben egy kecskeméti szöglet lepattant Kim Ojo előtt, de ahelyett, hogy kirúgta volna a mezőnybe, suta mozdulattal ért bele, ezért a saját kapuja felé irányította, olyannyira, hogy Balajcza Szabolcs csak a gólvonalon túlról tudta kiütni (öngól, 1-0). A másik oldalon is egy sarokrúgás után alakult ki veszélye, de Vasziljevics és Litauszki sem tudott közelről egyenlíteni. Az eseménydús kezdést helyzetek nélküli, unalmas folytatás követte, de a huszadik percben megélénkült az Újpest: Ojo beadását Gyagya és Fótyik együttes erővel fejelte ki a kapu előteréből.

A másik oldalon Balajcza a kapujából messze kifutva, becsúszva szerelt a sprintelő N’Diaye elől az oldalvonalnál. A 26. percben Ojo erős, jól helyezett fejesét Tujvel vetődve védte. A harmincadik percben Balázs Zsolt lapos beadását az N’Diaye elől középen menteni igyekvő Balogh Balázs a saját kapujába továbbította (öngól, 2-0). Tavasszal a KTE két öngólt vétett és 6-1-re kikapott az Újpest otthonában, most visszakapta a kölcsönt… A 42. percben egy szabadrúgás után Bardhi fejelt, Tujvel azonban szögletre ütötte a labdát.

Ojo majd Szuljics előtt adódott lehetőség a szünet után, az 54. percben pedig Balogh Balázs távoli szabadrúgása szállt el a keresztléc fölött. Támadtak a vendégek, de az alföldiek masszívan állták a sarat, sőt a 62. percben majdnem újabb gólt szereztek, hiszen Balázs Zsolt némileg pontatlan beadása a kapuba tartott, Balajcza Szabolcsnak szögletre kellett ütnie. Négy perccel később Kitl Miklós került helyzetbe, de a hosszú kapufa mellé lőtt. Az utolsó negyedóra kezdetén újult erővel kezdett támadni az szépítését a vendégcsapat, érkeztek a veszélyes beadások a kapu elé, de a kecskemétiek továbbra is jól védekeztek.

A 77. percben Balázs Zsolt került nagy helyzetbe, de addig várt, amíg Balogh Balázs tisztázni tudott. A 89. percben egy újpesti szöglet után Gréczi a gólvonalon állva, fejjel tisztázott, Vasziljevics lábáról pedig a keresztléc fölé pattant a labda. A 92. percben előbb Vasziljevics közeli, erős lövését Tujvel nagy bravúrral, lábbal védte, majd Vasziljevics éles szögből leadott lövése elkerülte a kaput. Az Újpestnek ezúttal semmi nem jött össze, szerencséje sem volt – balszerencséje annál inkább –, ezért továbbra sem nyert még bajnoki meccset a Kecskemét otthonában.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Herédi Attila, az Újpest egykori kiváló játékosa, majd vezetőedzője értékelte:

Tele volt tanulsággal a mérkőzés, amelyet nem érdemtelenül nyert meg a Kecskemét. Az Újpest vállalkozott, kezdeményezett, de túlzottan egysíkúvá tette a játékát, hogy Kim Ojóra ívelgették a labdát. Persze, ez adja magát, és voltak is ebből lehetőségeik, de olyan egysíkúan tették, hogy kézenfekvő volt a védekezés ellene. Nem próbálták a támadójátékukat színesíteni, Simon Krisztián ezúttal formán kívül futballozott, pedig a mélységből beindulásaival képes jó ütemben érkezni az üres területekre. Amióta Ojo egészséges, nyilván a ma látott játékrendszert finomították, és csak ezt erőltették, ez a fő oka az impotenciájuknak. Jó néhány olyan szituációt is láthattunk, amikor nem értették meg egymást.

A kecskemétiek átálltak három belsővédőre, ami logikus, mert ha az ellenfélnél van egy ilyen erőteljes felépítésű támadó tömörülni kell, segíteni egymásnak, de ettől egy picit az ő játékuk is impotenssé vált, a támadójátékuk rovására ment, mert sokkal kevésebbet tudtak vállalni előrefelé. Ennek ellenére megvoltak a komoly sanszaik kettő-nullnál is, de kimaradtak, így viszont ha az Újpest a nyolcvanadik percben talál egy gólt, akkor még mindig meleg lehetett volna a vége. Bekő Balázs megint kihozta a csapatból, amit lehet. Megint visszakanyarodhatunk oda, hogy ez nem az az Újpest, amely nem játszva fogja nyerni a meccseket, és a közönség ennek hangot is adott. Egysíkúan próbálkoztak, ezúttal Simon Krisztián, Vasziljevics és Szuljics részéről sem volt kreativitás a játékukban.

Olvasói sztorik