NB I

Felcsúton tesztelik a Pole Soccert

A készségfejlesztés eddig nem ismert lehetőségeivel gazdagíthatja a képzőhelyek eszköztárát.

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Magyarországon előremutató módon elindult a labdarúgás és azon belül is elsősorban az utánpótlás fejlesztése. Ennek szerves része, hogy a szakemberek az elméleti képzés mellett olyan gyakorlati ismeretekkel, korszerű edzéseszközökkel is találkozhatnak, amelyek egyértelműen a játékosok technikai fejlődését segítik elő. Ennek kiváló példája a Pole Soccer nevű, holland fejlesztésű sporteszköz, amelyet hazánkban elsőként a felcsúti Puskás Akadémián teszteltek. Az eszköz kiválóan alkalmazható a grassroots, az elit- és az utánpótlásképzésben.

Hazánkban szinte kizárólag az U16-es és az U19-es, úgynevezett akadémiai korosztályok fejlődését, eredményeit vizsgálja a szakértő közönség, miközben az alsóbb korcsoportokban folyó szakmai munka hátterét nem boncolgatják. Az akadémiai belépőig történő képzés és fejlesztés viszont nagy szakértelmet kívánó, felelősségteljes edzői feladat. Ebben segíthet a Pole Soccer, amely a készségfejlesztés eddig nem ismert lehetőségeivel gazdagíthatja a klubok, futballakadémiák, képzőhelyek, iskolák szakmai eszköztárát.

A Pole Soccer egy holland fejlesztés eredménye, az egész világra kiterjedő szabadalmi védelem alatt áll. A sporteszköz hivatalos magyarországi képviseletét és forgalmazását, a futballisták menedzselésével foglalkozó Stars & Friends Hungary Kft. látja el.

A fejlesztő célzatú játék egy küzdőtéren zajlik. Az „arénában” négy rúd (gladiátor) található, amelyet egy méter magas rugalmas fal vesz körül, aminek a hivatalos mérete tízszer tíz méter. A játéktér felállítható füves területen, műfüves pályán, egyedi fejlesztésű sportpadlón, vagy más játéktéren – ezáltal a játékosok egész évben gyakorolhatnak rajta. A fejlesztés kiválóan alkalmazható a kezdősebesség növelése, a mozgékonyság, funkcionális összehangoltság javítása, a reakciósebesség növelése, a játék átlátási készségének javítása, és a nyomás (szoros védekezés) alatti játék gyakorlásához. A Pole Soccer a technikai edzés szerves része. A technikai elemek önmagukban és más elemekkel kombinálva is gyakorolhatóak a játéktéren, például:

egy-egy, illetve kettő-kettő elleni játékhelyzetek gyakorlása,

támadás/védekezés (pozíciós futball) gyakorlása,

labdakezelés, labdaátvétel gyorsasága, labdaérintések számának növelése.

– Az eddigi visszajelzések azt mutatják, hogy a Pole Soccer egy izgalmas kezdeményezés. Hollandiából, a sporteszköz hazájából – amely össze sem hasonlítható a magyar viszonyokkal a pénzügyi eszközök, az infrastruktúra és a gyerekanyag területén – a jó dolgokat érdemes átvenni. A technikai képzést segítő sporteszköz kiválóan alkalmazható a grassroots, az elit- és az utánpótlásképzésben. Továbbá a Pole Soccer illeszkedik a Magyar Labdarúgó Szövetség által, a hazai utánpótlás-képzés megújítása céljából lefektetett új szakmai irányok közé is – mondta Esterházy Mátyás, a Stars & Friends Hungary képviseletében.

Olvasói sztorik