NB I

Egyre mélyebbre ássa magát a Haladás

A házigazda szombathelyiek 3-0-ra kikaptak az MTK-tól az élvonal 14. fordulójában. Képgalériával!
OTP Bank Liga, 14. forduló
Szombathelyi Haladás – MTK 0-3 (0-1)
Szombathely, 1300 néző. Játékvezető: Andó-Szabó
Haladás: Rózsa – Schimmer, Fehér Z., Dvorschák, Devecseri (Zamostny, 78.) – Gaál, Iszlai, Kopúnek, Halmosi (Gyurján B., 64.) – Rocchi, Radó. Edző: Szentes Lázár
MTK: Hegedüs L. – Poór, Kelemen, Kálnoki Kis, Hidvégi – Pölöskei Zs., Vass Á., Kanta J. – Vass P. (Bese, a szünetben), Torghelle (Hajdú Á., 86.), Hrepka. Edző: Garami József
Gólszerzők: Hrepka (4.), Torghelle (85.), Bese (88.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

„Megérkezett a csapat a szombathelyi stadionba, ahol vélhetően kevés becsúszás lesz, mert a pályát felszórták valamilyen homokszerű anyaggal…„ – írta az MTK Facebook-oldala, tehát már a kezdés előtt sejteni lehetett, hogy a gyepszőnyeg állapota befolyásolhatja a játék minőségét. A talaj a játékosok lába alatt tényleg úgy porzott, mint egy strandfoci-meccsen, vagy a gumigranulátummal frissen felszórt műfüves pályán.

A negyedik percben Pölöskei Zsolt távoli bombája a keresztlécre, onnan a gólvonal elé, majd Hrepka Ádám elé pattant, aki zavartalanul fejelhetett a hálóba Fehér Zoltán és Rózsa Dániel asszisztálása mellett (0-1). A nyolcadik percben Kanta sprintelhetett a kapu felé, de lelassult, nem lőtt, így odalett a nagy lehetőség. A túloldalon Rocchi kísérlete ment a kapu mellé. A 26. percben Fehér Zoltán veszélyes beadása után egy fővárosi játékosról a saját kapuja felé pattant a labda, de végül felszabadítottak a vendégek.

Felbátorodtak a szombathelyiek, de befejezéseik pontatlanok voltak. A 28. percben Rocchi közeli lövését Hegedüs Lajos vetődve védte, majd olasz csatár újabb kísérletét Vass Ádám blokkolta. A 42. percben Hidvégi labdaeladása után Gaál Bálint lövését is bravúrral védte a kék-fehérek kapusa. Az első félidőben mindkét csapat három-három alkalommal találta el a kaput, de inkább a hazaiak játszottak fölényben.

A szünet után a göröngyös talajon felpattant a labda Hegedüs előtt, de még időben korrigálni tudott, így megmentette csapatát a potyagóltól. Folytatódott a jó iramú, változatos játék, több lehetőséggel, bár nagy helyzetek egy ideig nem alakultak ki. A hetvenedik perc környékén alábbhagyott a Haladás lendülete, a vendégek magabiztosan tartották a labdát, és szabálytalanságok tördelték a játékot. A 84. percben Bese Barnabás lövése pattant a kapufa mellé, Kanta szögletét pedig Torghelle Sándor passzolta közvetlen közelről a hálóba (0-2). A 87. percben Hrepka lövését bravúrral védte Rózsa Dániel, és az újabb sarokrúgást újabb gól követte, ezúttal Bese lőtte a kapuba (0-3).

A Haladás a nagy helyzeteivel sem tudott élni, az MTK a kisebb lehetőségeit is értékesítette, így teljesen megérdemelten győzött. Szentes Lázár vezetőedző eddigi mutatója: 3 bajnoki meccs, 3 vereség, 0-7-es gólkülönbség. Érdekesség, hogy a szombathelyi szurkolók egy része Artner Tamás menesztett edző visszatérését követelte a lelátón.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Kereki Zoltán, a Zalaegerszeg és a Haladás egykori válogatott védője értékelte:

A tavalyi Haladás a klub történetének egyik legtöbbre hivatott csapata volt, amelynek élmény volt nézni a kreatív játékát, szép támadásvezetéseit. Az a társaság képes volt helyzeteket kialakítani, a mostanitól viszont véletlenszerű akciókat látunk. Nem sok kidolgozott helyzet volt, mert ha valaki húsz méterről kapura lő, az még nem nevezhető helyzetnek. Rocchi és Gaál előtt adódott kecsegtető lehetőség, de Hegedüs jól védett. Az MTK átlövése nagyon szép volt a gól előtt. Az első félidőt felpörgették a szombathelyiek, a második már kiegyenlítettebb volt, nem tudták megtartani a mezőnyfölényüket. Torghelle találata eldöntötte a meccset, ráadásul a Haladás a végére szétesett.

Már mondtam, hogy nem tudni, ki az első számú vezető Szombathelyen, ki dönt a szakmai kérdésekben. Úgy nem megy – és ez nem a játékosok felelőssége –, hogy meghatározó játékosok távoznak, és kiegészítőemberekkel pótolják őket. Az érkezők nagyon boldogok és büszkék lehetnek, hogy az NB I-ben szerepelhetnek, de ha a minőséget nézem, az összehasonlíthatatlan. Azok a vezetők, akik életükben nem rúgtak labdába, és semmiféle sportvégzettségük nincs, fogadják már el, hogy a labdarúgás is egy szakma…

Olvasói sztorik