NB I

Ismét a Fradi örülhetett Kispesten

A Ferencváros 3-2-re győzött a Bp. Honvéd otthonában az élvonal 14. fordulójának nyitómeccsén.
OTP Bank Liga, 14. forduló
Bp. Honvéd – Ferencvárosi TC 2-3 (1-0)
Bozsik-stadion, 650 néző. Játékvezető: Fábián
Honvéd: Kemenes – Ikenne-King, Alcibiade, Ignjatovics, Baráth – Hidi, Vécsei, Godoy (Czár, 82.) – Job (Holender, 58.), Youla, Prosser (Bobál G., 69.). Edző: Csábi József
FTC: Dibusz – Dilaver, Nalepa, Mateos, Bönig – Gyömbér (Lamah, a szünetben), Csukics – Somalia, Gera (Ugrai, 85.), Lauth (Nagy Dániel, 88.) – Böde. Edző: Thomas Doll
Gólszerzők: Youla (28., 55. – mindkettőt tizenegyesből), illetve Böde (47.), Lauth (49.), Lamah (tizenegyesből 90.)
Kiállítva: Alcibiade (89.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Bár a rendőrség végül nem minősítette kiemelt biztonsági kockázatúnak a meccset, a kispesti klubvezetés gondoskodott róla, hogy ne lehessenek sokan a lelátón, ugyanis most sem tették lehetővé a semleges nézők jegyvásárlását és bejutását a Bozsik-stadionba, ezért, és a hetek óta tartó bojkott miatt ezernél is kevesebben gyűltek össze. A két csapat a múlt hét közepén gól nélküli 120 percet produkált egymás ellen a Magyar Kupa nyolcaddöntőjében, a Fradi végül tizenegyesekkel jutott tovább.

A hatodik percben alakult ki a meccs első helyzete: Böde passzával Gera indult meg, de Alcibiade az utolsó pillanatban blokkolt. A hazaiaknál Job, a vendégeknél Dilaver ért kézzel a labdához, de egyik esetben sem fújt a játékvezető. A 15. percben Prosser Dániel szabadrúgását Youla a kapu tetejére fejelte. Öt perccel később Böde Dániel lecsúszott beadása olyannyira jól sikerült, hogy a kapufára pattant, onnan pedig Kemenes Szabolcs kezei közé. A 26. percben Lauth kézzel beleütött a labdába a tizenhatoson belül, ezért a bíró jogos büntetőt ítélt a Honvédnak, amelyet Youla magabiztosan értékesített (1-0). A kispestiek legutóbb szeptember 26-án szereztek gólt bajnoki meccsen – akkor is Youla volt eredményes, akkor is tizenegyesből. A legutóbbi akciógól óta másfél hónap telt el.

A 32. percben Prosser újabb szabadrúgását Dibusz vetődve kiütötte. A másik oldalon Böde elől Ignjatovics mentett nagyot. A szünetben a kispestiek kapusa, Kemenes Szabolcs nyilatkozott a meccset közvetítő Duna TV-nek. Elmondta, hogy mindenképpen szeretnének visszavágni a Fradinak, mert a kupakiesés után nézeteltérés, konfliktus volt a két csapat játékosai között. Arról is beszélt, hogy az FTC néhány játékosa – például Vladan Csukics és Gyömbér Gábor – ellen nem jó futballozni, mert mocskos módszereket is alkalmaznak, a szabályok adta kereteken belül…

A fordulás után egy ferencvárosi szögletet Mateos lefejelt, Böde pedig közelről a kapuba továbbított (1-1), majd nem sokkal a középkezdés után egy kispesti labdaeladás után Lamah remek passzát Lauth lőtte a hálóba (1-2). Az 51. percben Kemenes a tizenhatoson kívülre kifutva mentett Böde elől. Három perccel később Godoy a földre került Csukics mellett a tizenhatoson belül, ezért a játékvezető megint tizenegyest adott a házigazdáknak – ezúttal tévesen –, amit Youla ismét magabiztosan értékesített (2-2). Az első félidőre sem lehetett panaszunk, de a szünet után még inkább felpörgött a játék.

A 65. percben Lamah lapos beadása mindenki előtt elsuhant a kapu előterében. A 84. percben Czár az ötösről magasan a kapu fölé fejelt. A hajrában szinte kizárólag a Honvéd támadott, a vendégek az ellenakciókra apelláltak. Több ígéretes lehetőség is kialakult a kapuk előtt, de de gól csak a meccs harmadik büntetőjéből született. Böde Dániel a földre került Alcibiade mellett, ezért a hazaiak légiósa megkapta második sárga lapját, Lamah pedig laposan a kapuba lőtt (2-3).

Érdekesség, hogy a múlt heti 120 perces kupameccs során nem született gól, most viszont kilencven perc alatt ötször is a hálóba került a labda. Az incidens most sem maradt el a játékosok között…

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Glázer Róbert, a Rába ETO egykori kiváló játékosa értékelte:

Az első félidőben a két csapat összeállítása annyiban különbözött, hogy a Fradi két védekező középpályással állt fel, ami engem meglepett, és rá is nyomta a bélyegét a csapat játékára, ami defenzív volt. A Honvéd dominált, a letámadást jobban alkalmazta, de nem teljesen. Ha stabilabb és egységesebb, akkor nagyobb előnyre tehetett volna szert. Ismét elkeserített a rendkívül sok gyenge képességű külföldi játékos. Meggyőződésem, hogy az akadémiáról sok tehetséges fiatal kerül ki. Rettenetesen kevés szurkoló volt a lelátókon, és talán a két dolognak köze van egymáshoz.

A szünet után bennmaradt az öltözőben a Honvéd, a vendégek gyorsan fordítottak. Kicsit agresszívabb, támadóbb felfogásban futballozott az FTC, de utána kiegyenlítődött a mérkőzés. Éreztem, hogy a hazaiakban benne van a lehetőség, és egyenlítettek is. A legvégén a tizenegyes megadható volt, bár a döntetlen lett volna igazságos. A második félidő kimondottan élvezetes, iramos, jó játékot hozott, de a meccs hangulata ennek ellenére nem volt olyan, amilyen egy Honvéd–Fradi rangadóhoz illik. Bár három gól is tizenegyesből született, egy pedig szöglet után, a pontrúgásokkal kapcsolatban felemás érzéseim vannak. Látszottak a begyakorolt figurák, de többször is hibás volt a kivitelezés.

Olvasói sztorik