NB I

Fordult a kocka: kiesett a Debrecen

A bajnoki címvédő DVSC az élvonalban gyengélkedő Pécs otthonában búcsúzott a Magyar Kupától.
Magyar Kupa, nyolcaddöntő
Pécsi MFC-Matias – Debreceni VSC-TEVA 1-0 (0-0)
Pécs, 250 néző. Játékvezető: Bognár T.
Pécs: Polekszics – Nagy J., Romics, Balogh B., Mohl – Horváth A., Csausics (Manjrekar, 67.) – Wittrédi (Kővári, 92.), Márkvárt, Szatmári – Pölöskey (Fröhlich, 58.). Megbízott edző: Kulcsár Árpád
DVSC: Novakovics – Lázár P., Morozov, Brkovics, Vadnai – Jovanovics, Zsidai, Szakály P. (Boualda, 84.), Mihelic (Seydi, 68.) – Kulcsár T., Tisza T. (Bódi, 68.). Edző: Kondás Elemér
Gólszerző: Romics (64.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Véber György menesztése, tehát edzőváltás után lévő, az NB I-ben a kiesőhelyek felé tartó Pécs a Magyar Kupa egymeccses nyolcaddöntőjében a bajnokságban javuló tendenciát mutató Debrecent fogadta.

Negyedóra elteltével Kulcsár Tamás közeli lövése az oldalhálóban kötött ki. Négy perccel később Márkvárt Dávid ígéretes helyzetben lépett ki, de Novakovics el tudta rúgni előle a labdát. Rögtön ezután Márkvárt erőb beadása elsuhant keresztben a kapu előtt. A 27. percben Tisza Tibor lövése szállt a kapufa mellé. A debrecenieknek a továbbiakban is akadtak kisebb lehetőségeik, de nem voltak elég pontosak a befejezéseknél, ráadásul a házigazdák nagyon masszívan védekeztek, és a pálya állapota sem kedvezett a vendégcsapat játékának. A PMFC a várakozásoknál talán némileg aktívabban futballozott, ám az első felvonásban egyszer sem sikerült eltalálnia a kaput, de ez a vendégeknek is csak egyszer sikerült.

Az első félidőben sem kellett marokszámra kapkodniuk a nyugtatót a nézőknek, de a fordulás után szűk húsz percig írd és mondd nulla említésre méltó esemény történt. A 64. percben egy szöglet után nem tudtak felszabadítani a vendégek, Romics kezére pattant a labda, a játékvezető nem fújt szabálytalanságot, ezért a pécsiek légiósa a hálóba lőtt (1-0). A 68. percben egy pécsi bedobás után Szatmári Lóránd kapáslövése arasznyival a kapufa mellett suhant el. A 75. percben Bódi Ádám szabadrúgását védte a Debrecen korábbi, a Pécs jelenlegi kapusa, Vukasin Polekszics, nem sokkal később Kulcsár Tamás lövése ment fölé.

Ahogy fogyott az idő, a hátrányban lévő vendégek úgy váltak egyre aktívabbá, ezt lövések és szögletek jelezték. A 82. percben Bódi szögletét Brkovics öt méterről fejelte kapusra, de a baranyaiak montenegrói hálóőre reflexmozdulattal hárított. Szinte kizárólag a házigazdák tizenhatosán belül zajlottak az események, de nem tudtak egyenlíteni, úgyhogy gyenge játékkal, a szokásosnál korábbi fázisban búcsúztak a Magyar Kupától.

– A legfontosabb, hogy mentálisan sokkal erősebb pécsi társaság lépett pályára, és ha a mentalitás rendben van, az azt jelenti, hogy bátrabban is játszanak, mernek futballozni – kezdte értékelését a Rangadó.hu szakértője, Kósa Sándor, a PMFC U21-csapatának vezetőedzője. – Ennek most úgy lett meg az eredménye, hogy a Debrecen nem tudott komoly helyzeteket kialakítani. Védekezésben lelkesen, egymást kisegítve játszottak a hazaiak, bár támadásban nem jelentettek komoly veszélyt, de mentek előre, és egy pontrúgás után végül eredményesek voltak. Fontos, hogy Jamest be merték tenni az edzők, kellemes csalódást okozott, a közönség is megtapsolta. Ezekben a fiatalokban megvan a megfelelő agilitás és hozzáállás, ami nagyon fontos, hogy sikerüljön kilábalni a hullámvölgyből. Ilyen szempontból is fontos ez a siker. Féltünk, nehogy gólt kapjon a PMFC, mert a hosszabbítás, a hétvégére előretekintve nem lett volna jó dolog.

Edzői értékelések

Kulcsár Árpád, Pécs: – Azt gondolom, hogy amire ebben a két napban fel lehetett készíteni a csapatot – és itt a mentális dolgokra gondolok –, abból jelesre vizsgáztak a srácok. Helyenként volt egyszer-egyszer már olyan játék, ami biztató a jövőre nézve. Azt gondolom, azon kell tovább dolgoznunk, hogy ez a mentalitás megmaradjon, illetve még ezt is fokozni, mert mindenben lehet még jobbnak lenni. Remélem, azok közül, amik ma tetszettek, minél többet látok viszont a hétvégi meccsen. Nem tudom, hogy meddig folyik a kezem alatt a munka. Keresi a vezetőség a megoldást, de ameddig én vagyok, ismét két nap van a Dunaújváros elleni bajnokiig. Ott gondolom, ugyanerre kell alapoznunk a játékunkat, aztán van egy teljes hetünk, ott már talán szakmai dolgokban is bele lehet nyúlni.

Kondás Elemér, DVSC: – Ha az ellenfél kézzel teszi maga elé a labdát és abból gólt ér el, akkor nem tudunk miről beszélni. Természetesen nekünk is be kellett volna rúgni a helyzeteinket, mert rengeteg helyzetünk volt. Az ellenfelünk kétszer jött el a kapuig abból lőtt egy gólt. Ilyenkor nehéz bármit mondani, be kell lőni a helyzeteket. Én úgy gondolom, hogy a csapat jól játszott. Kaptunk egy ilyen gólt, ami szerintem vitatható és ezzel sajnos kiestünk.

Olvasói sztorik