NB I

A bajnoki rangadó után a kupában is Vidi-siker a Diósgyőr ellen

Jó mérkőzésen Álvarez villanása után Nikolics döntötte el a továbbjutást. A Diósgyőr megint öngólt lőtt és ismét csak egyszer tudott egyenlíteni Fehérváron.
Magyar Kupa, nyolcaddöntő
Videoton FC – Diósgyőri VTK 2-1 (1-0)
Székesfehérvár, 1000 néző. Játékvezető: Iványi
Videoton: Calatayud – Brachi, Vinícius (Csakla, 33.), Juhász R., Stopira – Trebotics, Simon Á. (Sándor Gy., 71.). – Heffler T., Kovács I., Gyurcsó (Álvarez, 79.) – Nikolics. Edző: Joan Carrillo Milan
DVTK: Antal B. – Okuka, W. Alves, Debreceni, Huszics – Gosztonyi (Bognár I., 81.), Elek Á., Bacsa – Takács T. (Barczi, 60.)., Grumics, Griffiths. Edző: Tomiszlav Szivics
Gólszerzők: Debreceni (öngól 22.), Nikolics (86.), illetve Griffiths (65.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A Magyar Kupa nyolcaddöntőjének legnagyobb rangadójára Tomiszlav Szivics telerakta támadószellemű játékossal a vendég DVTK kezdőjét, ezúttal úgy tűnt, nem védekezésre rendezkedik be csapata, ellentétben a két együttes bajnoki meccsével. Persze, mivel a továbbjutás egy mérkőzésen dőlt el, érthető, hogy nem akart ikszre játszani.

A hatodik percben kezdtek hangosan szurkolni a fehérvári ultrák (akik ezúttal nem bojkottálták a mérkőzést), hálából Trebotics remek labdával szöktette Nikolicsot a bal oldalon, de a bajnoki góllövőlista vezetője hiába adott középre, Gyurcsó és Kovács István sem tudott gólt szerezni.

Az első perctől nyíltan futballozott mindkét csapat, a kis létszámú közönség nem unatkozott. Miskolcról is elutazott vagy nyolcvan szurkoló, így a két táboron nem múlt semmi. A 21. percben két ex-videotonos hozta össze majdnem a Diósgyőr gólját: Gosztonyi erősen belőtt szabadrúgását Elek nem sokkal fejelte mellé.

Egy perccel később vezetett a Vidi: Vinícius remek indításával Nikolics megint a bal szélen rohant el, a középre lőtt labdára csatár nem, csak Debreceni András érkezett, de olyan szerencsétlenül csúszott be, hogy saját kapujába juttatta a labdát (1-0).

A két B-közép a gólt példás együttműködéssel „ünnepelte”: egymásnak válaszolva szidták az MLSZ-t. Kérdés, a várható újabb büntetések miatt mennyire lesz boldog az ultrák visszatérésétől a klubvezetés…

A Diósgyőr nem pánikolt be a peches góltól (a két csapat bajnokiját is egy öngól döntötte el), támadtak tovább, Griffiths szöglet utáni fejese nem sokkal ment fölé. A Vidi pedig elvesztette egyik pillérét, a középhátvéd Vinícius megsérült. Stopira ellenben védő létére csatárerényeket csillogtatott, cselezett és lőtt, Antalnak kellett védenie. A félidőt néhány hazai beívelés és egy nem túl veszélyes Gyurcsó-szabadrúgás zárta.

A másodikat viszont ziccerekkel kezdték a hazaiak, Trebotics szépen osztotta a védők mögé a labdát Kovácsnak, de őt a kifutó kapus, Antal Botond, az érkező Nikolicsot pedig a védők blokkolták. Az 54. percben Trebotics lövését Antal majdnem maga mögé ejtette a kapuba. Mázlija volt, a labda a kapufa mellett végül kigurult – ez lett volna az „öngól-mesterhármas” a diósgyőriektől a Vidi ellen.

Ehelyett a 65. percben a megfelelő kapuba találtak be: Gosztonyi a bal oldalról erősen kapu elé lőtte a labdát, Calatayud a lapos lövést középre tenyerelte, Griffths pedig becsúszva a kapuba lőtt. Ez volt a vendégek első lövése a második félidőben, igaz, előtte már hosszabb ideje nem engedték labdához jutni a Vidit (1-1).

Nagyon visszaesett a hazaiak játéka, a Diósgyőr letámadása ellen nem találták az orvosságot, Joan Carrillo ezen Sándor György becserélésével próbált változtatni. A labda azonban továbbra is Tomiszlav Szivics csapatánál volt és ez nem ízlett a székesfehérváriaknak. Barczi beadása után Okuka a kapu torkában maradt le a labdáról, negyedórával a vége előtt vezethetett volna a DVTK.

A nyolcvanadik percben viszont villant a Vidi: egy gyors kontra végén Kovács sarkazta vissza a labdát Álvareznek, a cserejátékos balos lövését Antal kiütötte. És a salvadori támadó nagy cserének bizonyult: a 86. percben a jobb oldalról befelé indulva három diósgyőri védőt küldött négyfelé, majd centerezett, Nikolics pedig a kapuba lőtt (2-1).

Nem volt még vége: Grifftihs egyenlíthetett volna, de Juhász és Csakla együttes erővel szerelte a tizenhatoson belül (Szivics büntetőt reklamált, nem minden alap nélkül), majd Kovács fejezhetett volna be góllal egy kontrát. A végeredmény maradt 2-1, Tomiszlav Szivics néhány hét alatt másodszor gratulálhatott Joan Carrillónak. A Magyar Kupa negyeddöntőjébe a Videoton jutott.

Edzői értékelések

Joan Carrillo Milan, Videoton: – Holnap reggelig még foglalkozhatunk ezzel a meccsel. Nagyjából az történt, amire számítottunk, nagyon nehéz összecsapás volt egy jó csapat ellen. Két nagyon eltérő stílusú csapat találkozott: a Diósgyőr inkább a felívelésekből erős, erre is helyezi a hangsúlyt, míg mi sok passzal járatjuk a labdát. Ha van olyan csapat, amelyet nehéz legyőzni, akkor az a DVTK. Ez most sikerült. Fizikailag is megterhelő volt a mérkőzés, de a cserék új lendületet vittek a játékba. Most az a legfontosabb, hogy minél jobban sikerüljön a regeneráció, hogy ismét ilyen formában játszhassanak a játékosaink.

Tomiszlav Szivics, Diósgyőr: – Nem volt ugyanolyan ez a meccs, mint a legutóbbi találkozónk. Ma sokkal jobban játszottunk, megérdemeltük volna a továbbjutást. Vannak olyan dolgok, amikről nem tehetünk – kis apróságok még mindig a Vidi javára döntötték el a meccset. Gratulálok a Videotonnak a továbbjutáshoz, a csapatomnak pedig a jó játékhoz. Legyen több ilyen mérkőzés Magyarországon, ebből gazdagodni fog a foci. Ma még kikaptunk, elemezzük a hibáinkat, de megpróbálunk építeni erre az igazán jó meccsre.

A mérkőzést a Rangadó.hu szakértője, Tiber László, a Videoton és a Siófok egykori válogatott játékos értékelte:

Szimpatikus volt mindkét csapat részéről, hogy már az összeállításokkal is megadták a Magyar Kupa rangját, hiszen nem cserékkel álltak fel, nem pihentettek sztenderd játékosokat, igyekeztek a legerősebb csapattal kezdeni, bár ez a kilencven perc során nem mindig látszott… Szerencsés góllal szereztek vezetést a fehérváriak, utána pedig mindkét kapust nyugodtan le lehetett volna hozni, nem vettük volna észre. A középpályára koncentrálódott a játék, mert a Videoton a vezetés tudatában visszaállt, engedték, hadd jöjjön a Diósgyőr, nem törekedett rá, hogy egy újabb találattal eldöntse a továbbjutást.

A vendégeknél nem volt négy csatár, ahogy beharangozták, sőt előfordult, hogy Grumics teljesen hátrament a középpályára, igazándiból csak Griffiths játszott előretolva, hozzá igyekeztek csatlakozni a többiek. Vérszegény volt a Diósgyőr támadójátéka, semmi átütőerő nem volt benne az első félidőben. A másodikban agresszívebbek voltak a vendégek, a fehérváriak viszont változatlanul kivárásra játszottak, túlbiztosították magukat, mert ha hibáznak, nincs másik meccs, nincs javítási lehetőség. Nem is tudtak felpörögni, a saját maguk által diktált lassú ritmusban játszottak. Az egyenlítés után a DVTK mezőnyfölényt harcolt ki, és a maga javára fordíthatta volna a mérkőzést.

Csak az utolsó öt-hét percben kapcsolt rá a Vidi, mert nem akart hosszabbítást, a kilencven perc során szeretett volna továbbjutni, és egy gyönyörű Álvarez-szóló után megszerezte a második gólt. Mondhatnám, hogy érdemtelenül jutottak tovább, de nem igaz. A Diósgyőr a második felvonásban sokat tett, hogy hosszabbításra mentse a meccset, de ezért jó csapat a Vidi, mert szerényebb teljesítménnyel is tovább tud jutni.

A nyolcaddöntő további programja

Október 29. szerda

12.30: Kisvárda-Master Good FC – Vác FC

12.30: FC Ajka – Újpest FC

16 óra: Pécsi MFC-Matias – Debreceni VSC-TEVA

17 óra: Szolnoki MÁV-Stadler Rail FC – MTK

18 óra: Gyirmót FC – Győri ETO FC

18 óra: Aqvital FC Csákvár – Békéscsaba 1912 Előre FC

18 óra: Bp. Honvéd – Ferencvárosi TC

Olvasói sztorik