NB I

Behúzta az ajándék-hazait a Vidi

Molnár Péter védéseinek köszönhette a helyzet nélküli Paks, hogy sokáig csak egy gólt kapott – a legvégén viszont miatta kapták a másodikat, Nikolics Nemanja már tizenháromnál jár a szezonban.
OTP Bank Liga, 12. forduló
Videoton FC – MVM Paks 2-0 (0-0)
Székesfehérvár, 2000 néző. Játékvezető: Kassai
Videoton: Calatayud – Szolnoki, Juhász R., Vinícius, Stopira – Sándor Gy., Simon Á. – Oliveira (Heffler T., 79.), Kovács I. (Nikolics, 74.), Kleinheisler (Trebotics, 66.) – Álvarez. Edző: Joan Carrillo Milan
Paks: Molnár P. – Fiola, Kovács G., Gévay, Báló (Vági, 83.) – Tamási, Bertus, Bartha (Kulcsár D., 74.), Hahn, Haraszti – Simon A. (Nagy R., 74.). Edző: Csertői Aurél
Gólszerzők: Oliveira (55.), Nikolics (93.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Ismét Nikolics Nemanja nélkül állt fel a Videoton, a csatár még nem volt tökéletes állapotban a betegsége után, de a kispadra már leült. Ezúttal nem Feczesin Róbert, hanem Arturo Álvarez helyettesítette a kezdőcsapatban. A Vidi megszokott kezdőjéből emellett Gyurcsó Ádám is hiányzott, Kleinheisler kapott szerepet helyette.

Voltak más hiányzói is a Paksról előző nap „áthozott” találkozónak (a paksi pálya alkalmatlansága miatt cserélték meg a pályaválasztói jogot): a fehérvári ultrák, több más csapat szurkolói csoportjaihoz hasonlóan, bojkottálták a fordulót. Paksról viszont jöttek drukkerek és hallatták is a hangjukat. Érdekesség, hogy Simon Ádám és ikertestvére, Simon András most játszott egymás ellen első alkalommal tétmérkőzésen.

Álvareznek kis híján a tizedik percben összejött, ami Feczesinnek a Debrecen ellen nem: a Kleinheisler felrúgásáért megítélt szabadrúgást ballal, 21 méterről centikkel csavarta a kapu mellé. Ekkor azért az ultrák nélküli közönség is felzúgott.

A buzdítás később sem hiányzott, a Videoton a szokásos hazai játékát produkálta: sokat és többnyire előrefelé járatták a labdát, a Paks pedig pánik nélkül, szervezetten védekezett, ha kellett, akkor pedig faultokkal állította meg a támadásokat. A 35. percben Kleinheisler beívelt labdáját Juhász Roland fejelte kapura, Molnár Péter biztosan fogta. Nem sokkal később Fiola az ötösön mentett Kleinheisler elől.

Az első félidő legszebb jelenetét a 42. percben láttuk: Kovács István három paksin cselezte át magát ziccerig, de elfogyott az ereje és Molnár belekapott a lövésbe. Kizárólag a hazaiaktól láttunk támadást az első félidőben, mégis a vendégek akarata érvényesült, mert kihúzták gól nélkül.

A második félidőben ez csak 11 percig sikerült. Egy szöglet után Álvarez elé csúsztatták a védők a labdát, a salvadori hátragurította Oliveirának, aki 17 méterről ballal, állítgatás nélkül nagy gólt lőtt a kapu bal oldalába (1-0). Egy percre rá jobbal majdnem gólpasszt adott, Álvarez alig maradt le a labdáról.

A nagy kedvvel játszó Álvarez a 67. percben szinte a hátán vitte be a védőjét az ötösig, aztán a rövidre lőtt, Molnár szépen védett. A Paks kapusa sokat tett csapatáért, mert Vinícius közeli lövését is bravúrral hárította. Ahhoz képest, hogy a vendégeknek volt sürgősebb a támadás, továbbra is csak a Videotonnak volt helyzete, Juhász fejese is a paksi kapus zsákmánya lett.

Az utolsó negyedórára Csertői Aurél kettős cserével próbálta felrázni csapatát, Joan Carrillo pedig „közkívánatra” beküldte Nikolicsot. A góllövőlista vezetője a 86. percben közel járt az újabb találathoz, de Molnár hatalmasat védett lapos, közelről leadott lövésénél.

A 93. percben ritkán látható góllal mégis folytatta meccs/gól sorozatát a válogatott csatár: Molnár felment fejelni a Paks szögleténél, a Videoton megszerezte a labdát, Nikolics elfutott vele és majdnem a félpályáról, az oldalvonal mellől lőtt „jégkorongos” gólt az üres kapuba. Szenzációs találat volt (2-0).

A rangadó kimenetele nem volt kétséges, a Videoton kézben tartotta a meccset és nagyobb különbséggel is nyerhetett volna.

A mérkőzést a Rangadó.hu állandó szakértője, Tiber László, a Videoton és a Siófok egykori válogatott játékosa értékelte:

Nagy volt a kontraszt – és ez nem a Videoton hibája –, hogy negyedórával a Real Madrid – Barcelona meccs után át kellett kapcsolni a tévét egy magyar mérkőzésre – és ez nem csak a nézőszámban mutatkozott meg. Tudtuk, hogy a Paks mit fog játszani, mert az egyik legjobb védőjátékot nyújtó csapat, nem véletlen a kevés kapott gólja évről-évre a bajnokságban. Csertői Aurél vesszőparipája, hogy stabil védekezésből kontrákra építi a taktikáját. Ez sokáig ült, mert a Vidi-játékosokban pszichésen, mentálisan még benne volt a Debrecen elleni vereség.

Még egy kudarc, egy vereség vagy egy döntetlen mélyebb válságot okozhatott volna, ezért nyerniük kellett; mindegy, milyen játékkal, de ráállni egy újabb győzelmi szériára, és megtartani az előnyüket az MTK-val szemben. Le a kalappal előttük, mert erőltették a támadásokat, de közben a stabilitásukat is megtartották. Igyekeztek helyzetbe kerülni, és bár nem sokszor sikerült, rendületlenül próbálták begyűjteni a három pontot. A Paksot nem lehet négy-öt góllal megverni, mert nagyon stabil a védőjátéka.

címlapkép: vidi.hu

Olvasói sztorik